Wednesday, October 24, 2007

HUJAN

HUJAN HUJAN HUJAN
AKU TERPERANGKAP DALAM CC
DI LUAR HUJAN TERUS TURUN MENCURAH-CURAH
TIADA TANDA-TANDA HUJAN AKAN BERHENTI
AKAN TERPERANGKAPKAH AKU DI SINI
SEHINGGA PETANG?
SEDANGKAN...LIONTIN DAH START 10 MINIT YG LALU
TAK BOLEH JADI
AKU KENA REDAH HUJAN JUGA

Sunday, October 7, 2007

Tuesday, October 2, 2007

Fakta / Tabiat

Kena tag oleh Biksh minggu lepas tentang 8 fakta atau tabiat diri saya. Janji nak buat hujung minggu tapi tak sempat.

1. Bunga-bunga Pagi
Inilah novel pertama yang saya baca ketika umur saya 11 tahun. Dan inilah juga novel yg sya baca lebih dari sekali. Berapa kali saya baca novel ni dah tak ingat. Tapi dulu, memang ingat setiap babak. Sayangnya novel ni dah hilang dari simpanan. Novel jenis ni popular satu masa dulu. Tak tebal dan harganya tersangatlah murah. Tak sampai rm3 kalau tak silap. Wataknya yg masih aku ingat iaitu Zulfakry (hero), Nadia Hanim (heroin). Mengisahkan tentang pelajar baru di sebuah sekolah bernama Nadia Hanim yg berkawan rapat dgn Sofea. Mereka Form 5 Sains Alfa. Babak bermula apabila Nadia Hanim on the way nak ke bilik guru bg menghntar buku latihan yg dikumpul. Seorang lelaki terlanggar dia lalu buku2 latihan jatuh. Lelaki tu tolong kutip buku dan akhirnya perasan pelajar itu ialah Nadia Hanim. Dia berpindah ke sekolah tersebut sebab nak ikut Nadia. Itu hari pertama dia dan minta Nadia tunjukkan pejabat. Zulfakry Tingkatan 6 Atas. Bermulalah adegan Zulfakry cuba tackle Nadia Hanim. Cikgu Hisyam yang wajahnya dinyatakan seiras Pierce Brosnan juga memberi perhatian lebih pd Nadia. sehingga membuatkan Sofea merajuk kerana Sofea suakkan Cg Hisyam. Zulfakry dan Nadia popular di sekolah kerana bijak dah menjadi atlit sekolah sehingga dipilih olahragawan dan olahragawati. Banyaklah lagi babak yg best dlm novel ni....sesiapa yg pernah baca novel ni, hubungilah saya. Nama pengarang dah tak ingat.

2. Berkenalan
Dari sekolah rendah lagi saya minat berkenalan. Mula2 kenalan dalam negara. Bila menginjak ke sekolah menengah, mula cari kawan dari luar. Saya menyertai International Youth Club (IYS) yg berpusat di Finland. Dapat le beberapa kawan. Yg masih setia menghubungi aku sehingga sekarang ialah Florencia dari Argentina tetapi skrg menetap di USA. Dulu suka bertukar2 setem, poskad dll dgn penpal. Pernah berkawan dgn sahabat pena dr Turkey, Ireland, Pakistan, USA, Slovenia, China, Indonesia...

3. Rimba Bebanan
Inilah cerpen pertama yang aku tulis dan taip pakai typewriter masa Ting 4. Tajuk ambil dr tajuk lagi kumpulan apa entah dah lupa. Hero nama Shezevell, heroin Esmishell. Watak lain juga berakhir dgn huruf ell. Pelik nama watak , begitulah juga dgn jalan cerita. Pelik gak... Dulu segan nak bagi org baca termasuk ahli keluarga.

4. Melamun
Kalau tak bercakap atau tak tidur, inilah hobiku.

5. 47
Nopen yang aku start buat dr Form 4 sampai tahun 2003 jumlahnya 47... 1 dah hilang! 3 dah jadi novel...

6. Bambino
Masa sekolah rendah dulu, suka kumpul majalah yg dah tak wujud ni. Suka masuk peraduan tapi tak pernah menang.

7. 1
Kawan sekolah rendah yg masih setia berhubungan denganku cuma tingga sorang saja... yg lain dah tak tau menghilang ke mana.

8. Maaf Zahir dan Batin
Time nak raya dan pada hari raya baru aku nampak dan luah perkataan ni. So, pada semua pengunjung web, ampun maaf ku pinta dari hujung rambut hingga hujung kaki andai tulisan di blog telah mengguriskan perasaan anda tanpa disedar. Selamat menyambut hari raya, maaf zahir dan batin.

Kenduri Berhidang

Semalam, 11/8/2018 keluargaku buat kenduri doa selamat / kesyukuran sebab my sis dapat kerja (tukar perkhidmatan actually). Nak buat memang ...