Tuesday, March 23, 2010

Pesta Buku 2010



Saya akan berada di Booth KarnaDya pada 28 Mac 2010 bermula tengah hari hingga petang... InsyaAllah. Harap dapat jumpa semua pencinta buku di samping rakan-rakan penulis.
Posted by Picasa

Monday, March 22, 2010

Dari KK (Kuala Kangsar) ke KK (Kota Kinabalu) - Part 1

Cuti Pertengahan Penggal yang lepas, saya dan sebahagian ahli keluarga telah mengunjungi Kota Kinabalu buat pertama kali. Awal pagi kami sudah bersiap menuju ke LCCT untuk menaiki penerbangan Air Asia jam 10.20am. Rombongan kami seramai 11 orang. Kami tiba di airport KK jam 12.30t/hari. Kami dimaklumkan oleh pramugari bertugas yang penerbangan kami tiba 15 minit lebih awal. Sebentar kemudian kami dijemput dengan sebuah van dan kereta, milik homestay tempat kami tinggal iaitu Alpine Homestay. Kami dibawa menuju ke Golden Hill, rumah penginapan kami yang mempunyai 4 bilik tidur dan 4 bilik air, disamping dapur untuk memasak serta iron dan kemudahan lain. Rumah ini cukup besar dan selesa sekali. Namun air agak slow la..huhu... Hari pertama kami ke Pasar Filipin yang begitu popular kat bandar KK. Lepas makan cendol dan nasi goreng yang dihidangkan setambun (banyak sekali), kami membeli belah di pasar pilipin. Borong sakan la masa tu bila tengok mutiara yang murah2. T shirt dan keychain agak mahal sikit berbanding tempat2 pelancongan lain. Lepas tu kami ke pasar malam yang tak jauh dari pasar pilipin. Bertentangan je. Rupa-rupanya kat sini mutiaranya lagi murah.

Hari kedua kami dah plan nak ke Kundasang, kaki gunung kinabalu. Kami sewa van kia pergio dengan harga RM250 sehari. Sebelum ni dah tanya kawan-kawan yang pernah ke Kundasang. Mereka cakap jalannya teruk. Ingatkan teruk macam mana... rupa-rupanya jalan kecil dan berbelok-belok. Mendaki bukit pulak tu. Memang berbahaya. Di pertengahan jalan, suhu naik pulak. Tangki air kosong! Mujur ada bawa dua botol air mineral. Lama juga menunggu di situ sebelum dapat sambung perjalanan semula. Sepanjang perjalanan nampak rumah-rumah yang dibina di lereng bukit. Astro terpacak di atas bumbung. Gereja pun banyak. 2 jam lebih baru sampai ke pekan Kundasang. Mentari bersinar terang namun dapat rasakan kesejukannya. Kundasang ni ala2 Cameron Highland. Tempat penanaman sayur-sayuran, bunga dan strawberi. Kami singggah di rumah kawan kakak. Dia jamu makan tengah hari. Sedap siot. Dia bagitahu tempat2 menarik di situ. Antaranya Kundasang War Memorial, taman ros, air panas Poring & Kinabalu Park. Mereka sempat beritahu dua orang peserta AF8 berasal dari situ iaitu Ema dan Adira kalau tak silap.

Kami singgah di Kundasang War Memorial. Tugu Peringatan ini untuk peringati askar-askar Australia yang gugur masa perang dunia ke2 kalau tak silap. Tiket masuk RM2 seorang. Berbaloi la. Tempat ni memang cantik. Kena daki bukit sikit. Ada Australian Garden kat sini. Last sekali ada ruang cantik dengan pemandangan gunung kinabalu.

Kemudian kami sambung perjalanan ke Kinabalu Park...bersambung...




Kundasang War Memorial
Posted by Picasa

Saturday, March 13, 2010

PESTA BUKU DATANG LAGI

Pesta buku datang lagi. Bermula 19 mac hingga 28 mac, semua peminat buku akan menyerbu PWTC tempat di mana berlangsungnya Pesta Buku Antarabangsa. Tahun lepas diadakan pada bulan April. Terasa kejap benar masa berlalu.
InsyaAllah saya akan turun pada 19 mac.

Salam Lebaran 1439 Hijrah

Masih dalam mood raya kan... Ok I nak wish Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat rakan2 blogger semua....