Saturday, September 23, 2006

Thursday, September 14, 2006

Pertandingan rakit.

Semalam saya pergi ke Tasik Takung utk menyaksikan pertandingan rakit berhias sempena Hari Merdeka. Saya gi lambat sikit. Sekitar jam 9.30pm selepas menonton drama Korea kesukaan saya... My Girl. Selalunya tengok kereta berhias kat tv tp kali ni boleh tgk rakit pulak berhias. Lawa sgt. Sengaja diadakan acara tu waktu malam spy nampak lebih cantik dgn hiasan lampunya.
Sampai je kat Takung, ya ampun ramainya orang sampai nak park motor pun susah. Rakit dah berlayar waktu tu. Dr jauh nampak lampu hiasan rakit berkelip2. Saya dan adik sgr bergegas ke kws paling dkt spy dpt ambil foto. Sayangnya langsung tak boleh nak menyusup ke depan, tepi tebing tasik. Saya nak cari rakit dr kampung sy tapi dah berlepas.
Ada lebih kurang 12 rakit yg masuk pertandingan kalau tak salah. Setiap kampung sekitar tempat ni hantar satu rakit. Rakit kg saya berkerjasama dgn JKR. Akhirnya dpt kejar rakit dan ambil gambar. Rakit kampung saya buat hiasan ikan. Sebelah depan diletakkan replika kepala ikan sambil air keluar dr mulutnya. Kat belakang buat ekor. Ada jg replika gajah ats rakit tu. Agaknya krn kat kg saya ni banyak gajah. Bukan kat dlm kg., tp di kws hutan berhampiran. Lawa sangat. Ada juga rakit yg dihias bentuk twin tower, kereta dan macam2 lg. Rakit angkatan Tentera pun lawa. Siap dgn pemuzik di atasnya.
Setiap rakit juga akan melepas bunga api ke angkasa setiap kali melepasi kawasan VIP. Lawa.
Selain perandingan rakit berhias, ada pertandingan karaoke lagu patriotik dan pakaian beragam (kanak2).
Sekitar jam 11, saya dah balik jd tak tau kept siapa yg jadi pemenang lg. Kalau nak tengok foto, terus klik foto kat kanan.

Wednesday, September 13, 2006

BLOG BARU - MY GIRL

Utk episode 4 dan seterusnya sila klik My Girl di kanan sana.

My Girl - episod 3 (12.09.2006)

Yoo Rin gembira dpt upah. Namun dia ada mslh hendak tidur kat mana. Yoo Rin yg muka memang x malu tidur kat lobi hotel. Gong Chan geleng kepala tgk Yoo Rin. Tidur Yoo Rin dikejutkan dgn panggilan tel dr sepupunya yg mahu membrth kedudukan ayh Yoo Rin tp x sempat coz bateri hset Y.Rin kong. Y.Rin sempat kejar G.Chan yg ada dlm lif. Dia nak tumpang caj hset kat pej. G.Chan. G.Chan trpaksa setuju. Y.Rin bgth yg hidupnya sjk kecil berpindah randah atr China, Korea dan Jepun. Tp dia ttp sygkan ayahnya yg besarkannya. Sambil tunggu bateri penuh, Y. Rin duk kat sofa & pura2 trtidur. G.Chan yg dah diap kerja kejutkan Y.Rin tp Y.Rin pura2 tidur mati. G.Chan trpaksa tinggalkan Y.Rin & kembali ke rumahnya.
Mak cik G.Cgan call suruh G.Chan cari J.Woong yg khabarnya ada di Pulau Jeju. G.Chan yg x brp tau selok belok pulau tu minta bantuan Y.Rin. Y.Rin setuju stlh dijanjikan upah. Y.Rin bw G.Chan ke kelab mlm. J.Woong yg sdg minum ternampak Y.Rin & cuba mengejarnya ttp x sempat & dia bertemu G.Chan. Y.Rin waktu tu tergesa2 pergi coz dpt panggilan dr ayahnya. G.Chan ajk balik.
Y.Rin bertemu ayhnya di pelabuhan. Dia bg duit tiket suruh ayhnya lari ke Jepun. Keesokannya Y.Rin pergi cari G.Chan utk minta upah. Tp G.Chan dah ke Osaka. Y.Rin sempat kejar G.Chan sampai kat airport & trs minta upah. Tp G.Chan tergesa2 & mahu bg upah lps dia balik dr Jpn. Y.Rin ttp mendesak. G.Chan bg duit yg diminta. Duit tu trjatuh. Y.Rin rs terhina. Dia berlakon utk memalukn G.Chan. Y.Rin menangis spt kekasih yg ditinggalkan. Sdhlah sdg hamil. Org sekeliling pandang G.Chan semacam sampai le ke dlm flight.
Y.Rin ditahan along yg mengekorinya.
G.Chan ke Osaka utk mendptkan maklumat ttg anak mak ciknya yg hilang. Dia bertemu dgn kawan mak ciknya yg ada dlm peristiwa gempa bumi. Menurut wanita tersebut, mak ciknya ada anak perempuan. Tp budak perempuan tu dibawa/pelihara oleh seorg lelaki. Dia tunjuk gambar lelaki tu dan budak perempuan tu. Sah, itulah heroin dan bapanya. G.Chan mahu cari bdk perempuan tu coz his grandpa nak jumpa sgt dgn cucunya.
G.Chan sampai di airport & Y.Rin terus mendptkannya dan merayu minta maaf. G.Chan minta Y.Rin jgn ganggu dia lg & trs blah. Y.Rin cry. Along tanya dah dpt duit ke dr boyfriend dia. Y.Rin kt b.f dia tak peduli dia lg. Along tumpang sdh. Mrk cari G.Chan sampai ke pejbt & minta duit bg pihak bapa gf dia. G.Chan bgth along yg mrk dah ditipu Y.Rin kern dia bukan kekasih Y.Rin.
Pembantu G.Chan syorkn G.Chan cr org yg mirip sepupunya dan bawa jumpa datuknya. G.Chan tak hirau cgn tersebut. G.Chan hantar J.Woong ke airport. J.Woong mahu ke Seoul. J.Woong jg cdg G.Chan cari penyamar. J.Woong bertemu dgn Y.Rin yg turut ke Seoul. Dia sempat bg no telnya yg ditulis ats plaster. Y.Rin bertemu kawannya. Kwnnya ambil plaster dan buang krn anggap benda tu x berfaedah.
G.Chan hubungi Y.Rin kerana gadis itu ada iras mak ciknya. Tp gagal krn hset Y.Rin terjatuh waktu di airport. Dia arahkan orgnya cari Y.Rin.
Y.Rin kerja di kedai mkn. G.Chan dtg. Y.Rin ingatkan G.Chan nak maafkannya. G.Chan minta Y.Rin lakukan sesuatu utknya. Dia buka ikatan rambut Y.Rin.

*************************************************************
Malam ni ada pertandingan rakit kat Tasik Takung antara kg2 kat Pengkalan Hulu. Kalau tak hujan cadang nak pergi. Nak ambil gambar byk2 dan post ke blog. Tp. kalau pergi tak dptlah nak tonton My Girl.... 'aku dlm dilema'. Aik, macam Ilayan la pulak!

Tuesday, September 12, 2006

My Girl - Episod 2 (11 Sep.2006)

Yoo Rin (heroin) bukan saja2 tinggal di villa. Dia mengemas dan membersih villa tersebut. Ketika dia membersih di luar, dia bertemu dengan dusun limau. Memandangkan buah limau sudah masak, Yoo Rin memetik lalu menjual buah limau tersebut di tepi jalan. Jualannya laris hinggalah suatu hari apabila sepupunya dtg memarahinya krn mencuri buah limau. Ktk bertengkar, buah limau jatuh lalu tergolek atas jalan. Gong Chan (hero) yg tak perasan terus langgar buah limau. Yoo Rin lalu kejar kereta Gong Chan. Bila melihat si pemandu itu ialah Gong Chan, pemilik dusun limau, Yoo Rin serba salah tambah2 lg Gong Chan bayar ganti rugi. Yoo Rin hadiahkan seplastik limau.

Gong Chan yg ketika itu berada di villa tlh dihubungi ibu saudaranya & pesan ambil limau. G.Chan pergi dusun dan bertemu dgn pencuri limau iaitu Y.Rin. Berlaku adegan kejar mengejar yg lucu. Y.Rin menyerah semua pendptnnya termasuk jem limau yg sempat dibuatnya spy tdk dihantar ke penjara. Y.Rin kata dia terpaksa curi limau utk beli tiket flight. G.Chan hantar Y.Rin ke hosp. krn kaki Y.Rin terseliuh ktk melarikan diri. G.Chan tak percaya sgt dgn cakap Y.Rin.

G.Chan dihubungi pekerjanya yg memberitahu pelancong yg menginap di hotelnya mahu melawat Pulau Ceeju dan mahu Y.Rin jd penterjemah & pemandu pelancong. Y.Rin setuju krn dia akan dibayar upah. G.Chan belanja Y.Rin makan.

Y.Rin ke tempat dijanjikan utk bertemu sepupunya. Along mengekori sepupunya. Y.Rin terpaksa melarikan diri. Dia telah diselamatkan hero ke2 (Jung Woong). JWonng adalah sepupu G.Chan yg baru balik dr Eropah. Dia membawa Y.Rin lari dr along dgn keretanya. Di tepi jalan stlh tak dikejar along lg, Y.Rin turun. Dia jd emosional mengenangkan nasib diri yg sentiasa dikejar org jahat sdgkan itu adalah kesalahan bapanya.

Y.Rin teringat tugas yg menantinya lalu segera ke tmpt yg dijanjikan. J.Woong x sempat berkenalan dgn Y.Rin.
Bersambung....

Semlam pergi library utk hantar dan pinjam buku. Memandangkan semua novel yg ada kat library dah dipinjam (rasa2nya lah), saya pinjam pulak buku keagamaan.... Menyingkap alam Jin & Pengembaraan Imam Syafie. Sempat cek novel kat rak. Tak de. Sure ada org pinjam. Yg pastinya tak ada seorg pun pekerja di library tu yg tahu akulah penulis novel tersebut. Kemudian pergi kedai cenderamata.
Petang... sempat tgk Impian Ilyana sekejap je. Suka sgt dgn watak Ilyana lakonan Lidya Ibtisam dan teman2 satu u dgn dia. Teringat kehidupan di u satu ketika dulu.... Hujan lebat turun. Services not available.... La Mujer El Espano pun terlepas. Tidur. Pukul 6pm sambung tgk Alias pulak.
Lepas Maghrib, sempat kejap edit novel terbaru 'kalung' sebelm sambung tgk My Girl.
Habis My Girl, tak de lg cerita menarik. Lepak kat kedai. Masuk tidur jam 11pm...

Monday, September 11, 2006

My Girl

Drama Korea terbaru dah start di 8 TV jam 8.30 - 9.30pm. Jom ramai2 tengok drama yang mengisahkan percintaan lelaki kaya dan gadis miskin. Si hero adalah pengarah sebuah hotel ternama yang sombong. Si heroin pula pemandu pelancong di sebuah pulau yg bersikap gila2.
Episod pertama mengisahkan heroin (tak ingat nama lagi) yg bengang dgn bapanya yg asyik berjudi. bapanya juga suka berhutang. satu hari 'Along' dtg cari bapa heroin. Bapa heroin dah blah. Mrk nak dptkan heroin. Heroin lari dan hampir dilanggar hero yg sdg memandu. Dia pura pengsan. Hero pun hantar heroin ke hospital. Di hosp. 'along' tetap mengejar heroin. Heroin terpaksa lari. Dia sempat dptkan bus.card hero yg dipegang nurse.
Heroin jumpa hero kat hotel, konon nak mintak pampasan. Tapi hero bukannya mudah ditipu. Hero tak layan. Heroin nak blah. Hero ternampak bus.card heroin yg tertera pekerjaan heroin & kemahirannya berbahasa Jepun & China. Hero mmg terdesak nak cari penterjemah ktk tu lalu pelawa heroin. Heroin terus setuju.
Org2 China yg berurusan dgn hero suka dgn sikap heroin. Heroin dibayar upah.
Hero terima 'wine' dr heroin ke2 yg jg pemain tenis. Pemain tenis tinggalkan hero krn cintakan dunia sukannya. Hero tgk tv aksi heroin ke2 kat Moscow.
Heroin malam tu tidur di banglo kosong milik hero krn tak ada org stay situ. Dia terpaksa bermalam di situ krn terus dikejar along.

Kenduri Berhidang

Semalam, 11/8/2018 keluargaku buat kenduri doa selamat / kesyukuran sebab my sis dapat kerja (tukar perkhidmatan actually). Nak buat memang ...