Tuesday, September 15, 2015

PARUT ~ MANUSKRIP TERBARU ZZ

Salam buat semua yang sudi singgah kat teratak ZZ.

Dah lama tak update berita. Hari ni ZZ nak story sikit pasal karya terbaru ZZ yang belum jengah ke pasaran lagi (baru dalam penilaian) yg bertajuk PARUT ( bab letak tajuk ni ZZ fail...kalau boleh ZZ nak letak satu perkataan je untuk semua karya ZZ..boleh gitu?)

ZZ dah hantar manuskrip ni ke sebuah syarikat penerbitan bulan Februari. Sekarang dah September belum ada khabar. ZZ akan sentiasa bersabar. Dua karya ZZ sebelum ni dengan penerbit yang sama memang ambik masa setahun jugak untuk diterbitkan.

Parut genre misteri. Dah lama ZZ tak tulis genre kegemaran ZZ ni. Sebelum ni ZZ dah hasilkan dua karya misteri iaiatu KALUNG & MENJEJAK MEMORI keluaran KarnaDya.

Yuolls kalau teringin nak bermisteri jemput ke ilham karangkraf. ZZ ada masukkan beberapa bab Parut kat situ. Ramai jugak yang baca dan komen best.

Doa2kanlah karya ZZ ni diterbitkan ye.


Tuesday, June 2, 2015

LOST WORLD OF TAMBUN IPOH

Kali kedua ke sini.
Kali pertama, tahun 2008, ketika masih bujang dan bersama rakan-rakan.
Kali kedua, 30 Mei 2015, sudah berstatus isteri dan ibu, bersama suami dan anak.

Sangat berbeza dengan 7 tahun yang lalu.

Kali ni pergi tak dirancang. Tiba-tiba bangun pagi terasa nak bawak anak dan suami yang belum pernah ke situ. Si Umar kebetulan suka main air.

Tambun here we come. Dah lama tak lalu sini. 7-8 tahun lalu selalu je lalu sini utk ke Maktab Perguruan Ipoh.

Mula nak beli tiket online tapi en suami cadangkan beli kat kaunter jer. Kami sampai jam 10.30 pagi dan orang dah berpusu-pusu nak masuk ke taman tema air tu yang dibuka jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang hari cuti dan cuti umum. Hari biasa buka jam 11.00 pagi kecuali Selasa. Tutup.

Sorang RM56. Dua orang RM112 termasuk GST! Online murah lagi...RM4+ jer. Silap tak beli online. Umar tak kena sebab ketinggian tak sampai 90cm lagi...kena ukur dulu, nasib baik kurang sikit jer. Kanak-kanak RM49 kalau tak silap.

Pengunjung semua pakai pakaian sesuai utk mandi. Aku jer siap blouse dan slack. Haha... memang plan tak nak mandi pun. Nak jd photographer jer untuk miho and me amor.

Kali pertama masuk, teruja la en suami and Umar. Kami set jalan-jalan dulu baru nak berendam. Teruja si Umar dapat lihat sang belang dua ekor. Kemudian kami ke kawasan perlombongan bijih timah. Ada replika gajah besar beberapa ekor. Umar takut siot. Susah nak bergambar. Kemudian kami jalan2 ke kawasan tasik. Umar suka tengok ikan dalam tasik. Nak kayuh itik tapi takut bila tengok tasik tu. Rasa macam dalam jer. Kami juga tengok kuda, burung unta dan macam2 lagi, Again my son takut binatang. Petting zoo tak sempat masuk. Bukan tak sempat, malas...bau dah lain.

Than baru la bawa si umar mandi. Bukan main suka dia sampai tak nak keluar dari kolam. Dia setakat berani duduk jer. Tak berani selam lagi. Kami ke kolam air panas jugak. Sebab masa tu tengah hari so tak sesuai berendam kat situ. Dekat dua jam baru kami keluar lepas tukar pakaian semua.
















Friday, May 29, 2015

Mudahnya Menjemput Rezeki

Terima buku laris di pasaran ni hari Rabu. Hari Khamis dah khatam. Dah lama dengar pasal buku ni tapi tak berkesempatan nak beli. Terlupa pulak boleh beli online sekarang, tak perlu susah payah ke kedai buku. Hari Selasa aku order kat MPH, Rabu dah sampai. Cepat. Servis terbaik. Tak macam Lazada. Lambat siot.

Baru aku semakin faham apa itu REZEKI. Sebelum ni aku cuma tahu rezeki dalam bentuk wang, kesihatan, anak, ilmu. Rupanya pengertian rezeki lebih luas dari tu. Mencari rezeki lebih sukar berbanding menjemput rezeki. Macam mana? Beli buku MMR...semua ada dalam tu.

Aku tertarik tentang Buku Impian. Dah tak sabar aku nak buat buku impian. Nak hias cantik2. Jommm....

Sunday, May 17, 2015

NOTIS DARI DBKL

Entah apa-apa.
Tup tup aku terima surat notis dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.
Tarikh surat 30 April 2015. Tarikh kesalahan 5 Jun 2008 (????).
Kesalahan meletak kenderaan di Jalan Pudu. Gilosss! Aku tak pernah drive ke Jalan Pudu.
Masa tu aku masih study kat Maktab Ipoh. Kehadiran 100%. Tak boleh excuse. Kereta ada dengan aku. Tak pernah bagi sapa2 pinjam.

DBKL tak der duit sangat dah ke? Aku call talian hotline. Lepas tu pekerja yang jawab panggilan aku tu bagi no fon lain. Konon urusan saman kena call no yang diberi. Banyak kali call tapi tak berangkat. Apa ke jadah???

Kalau aku bayar 1-15 hari dari tarikh surat jumlahnya RM15. Kalau 15-30 hari naik ke RM50. Lebih dari 30 hari kena bayar RM100. Tunggu surat sama. Gila ke apa!!

Haiyyaa.... terpaksa aku hantar surat guna pos laju pulak. Hampeh DBKL.

Wednesday, May 6, 2015

SHOPPING KAT NILAI

Sempena cuti Hari Pekerja 1 Mei Jumaat dan bersambung Cuti Hari Wesak Isnin 4 Mei, weolls telah menghabiskan masa dan duit berjalan ke Seremban, Nilai dan Bangi.

Kami ke sana Khamis malam dengan Myvi my sis yg dtg dr kampung with my mom. My en suami   jd driver memandangkan dia dah ada lesen plus tak tidur malam.

Dekat jam 10 bertolak ( tak sempat tgk Asia's Got Talent sampai hlabis ) dan sampai Ke Taman Tuanku Jaafar dekat jam 3 pagi. Berenti makan jap di RnR Tapah.

Pagi tu rehat di rumah kakak. Petang kami ke Bangi singgah rumah kakak ke 4. Sambil hantar suami ke stesen komuter. Dia nak ke Pandan Indah, ada kerja sikit sambil jumpa family adiknya.

Than kami bertolak ke Bangi Gateway. Jumpa adik bongsu yg kerja di situ. Window shopping dekat 2 jam. Aku tak sempat beli apa2 coz my prince tak nak duduk diam. Tq Si Umar krn selamatkan dompet mommy.

Malam tu tidur di Seremban. Esoknya kami ke Nilai. Semua pergi kecuali Kak Lang and Kak Nik. Dorang dah jemu ke sana. Aku beli rak hiasan English Style 2 biji. Tauke mula2 letak 1 RM70. Akhirnya dpt RM50. Aku pun sambar la 2 biji. Aku jugak beli pelapik meja. My sis beli rak sos dan rak telur. Aku dah ada dua2 benda tu.

Esoknya kami ke nilai lagi lepas hantar adik bongsu ke Bangi Gateway. Kali ni aku beli blouse + 2 karpet + 2 sejadah + 1 cadar patchwork. Tahu boleh guna kad kredit aku pun terus tak ingat dunia. Tak ingat yg kami hanya pakai Myvi. Sudahnya 2 biji almari hiasan terpaksa tinggal kat Bangi. Adik balik bln 6 nanti mintak dia hantar.

Kat Nilai semua penjual dahagakan pembeli. So dia orang yg akan turunkan harga. Lagi lama di situ lg murah harga yg ditawarkan. 5 helai tuala mula2 beli RM30...lepas tu RM25...last dpt RM20.

Hari Isnin pagi gerak balik. Kami lawan arus so jalan lancar je. Tapi kat sebelah ( utara menuju ke KL ) jalan jem sepanjang higway.

Tuesday, April 28, 2015

Bercuti di UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE

Dah lama merancang akhirnya menjejakkan kaki jugak kami ke sini. Terujanya aku tak usah nak cakap la sebab selain 1st time sampai S'pore, ini jugak 1st time aku sampai Johor. Kami ambik pakej 1 hari di S'pore dan 2 malam di JB. Kami bermalam di homestay Adam yang dekat dengan Danga Bay. Rumah 2 tingkat dengan 3 bilik dan 3 bilik air. Selesa sangat cuma ada malasah air je. Bilik beraircond semua. Semalam RM300.

Kami ke S'pore 15 Dec 2014. Hari Isnin. Sengaja pilih hari Isnin dgn harapan pengunjung tak ramai. Pakej pengangkutan dari Danga Bay ke USS pergi balik plus tiket RM210 dewasa dan RM170 kanak2. Kami ambik bawah cuti.my.

Pukul 7.00 pagi kami dah bertolak. Saampai USS dalam jam 9.00 pagi. Lambat sebab urusan cop pasport kat dua2 imegresen. Mula-mula masuk...wow.... macam kat Hollywood. Haha... reka bentuk bangunan memang ikut Amerika dan British. So boleh la feeling2 dok kat negara omputih. Kami ambik pamplet dulu dan cari money changer sebab tak sempat nak tukar ringgit ke dollar. Mak ai... RM285 bersamaa 100 dollar s'pore. Mahu tak mau aku tukar jugak la RM300. Dapat 110 dolar. Buat beli makanan dan souvenir yg kecik.

Pertama sekali kami tuju ke Transformer. Yg sedihnya budak kecik tak boleh masuk. Terpaksa la aku berkorban bg en suami masuk. Aku jaga Umar. Lamanya jugak tunggu dorang siap. Rupanya kalau nak ikut gang, kena tunggu turn yg makan masa. Tapi kalau pilih single rider (tak ikut gang) cepat jer siap.

Lepas tu kami ke The Mummy. Turn aku pulak nak ride. Roller coaster rupanya. Kecut perut jugak dibuatnya. Aku terbayang-bayang, kalau ada org jatuh ada tak yg perasan. Sebab dalam tu memang gelap gelita.

Keluar dari The Mummy, kaki dah rasa lenguh. Kami berjalan ke Istana Far Far Away. Ada restoran halal di situ. Aku makan nasi beriani ke apa ntah. Dah lupa. Harganya...hmmm jangan cakaplah. Berbelas dollar. Kalau tukar ke ringgit, mau pengsan. Masa ni anak dah meragam. Ahli rombongan yang lain masuk nak tengok filem 4D Shrek. Aku tak masuk sbb nak layan si kecik yang tak mahu duduk diam. Dah la tu, dengan cuaca yang panas... sembelit pulak, Mencabar betul. Kesian dia...

Aku bagi dia mandi kat singki jer. Bagi segar sikit badan dia. Lepas tu bawak masuk panggung tengok Shrek, cerita kegemarannya. Sebaik masuk jer, dia dah lena. Panggung sejuk. Dia tak sedar apa dah. Masa Donkey bersin, kita dapat rasa percikan air. Pastu masa labah2 merayap, kita boleh rasa dekat kaki. Memang best.

Keluar dari situ kami ke Madagascar. Sempat tgk watak2 kartun buat show - I Like To Move... ye ke... lupa dah nama apa lagu tu. Masa ni kami dah terpisah dgn ahli rombongan. Kemudian kami patah balik ke The Mummy sebab tgk kat peta, surau berhampiran The Mummy. Suraunya... mak ai kecik beno.

Masa ni dah bersesak-sesak. Kalau nak ride, kena tunggu kurang2 setengah jam. Tak sanggup aku. Sudahnya kami jalan2 je..bergambar...sampai la ke pintu keluar. Masa tu snow... feeling kat obersea plak.







SKRIN TABLET SAMSUNG 7.0 RETAK

Al kisahnya, setelah 3 tahun, akhirnya retaklah my tab 2 yg aku beli sekitar 2012 setelah beberapa kali dihempas anak kesayanganku.

Walaupun masih boleh guna, tapi rasa tak puas tengok skrin yang retak tu. Aku godek la kat internet nak tengok kos tukar cermin. Nampak ada semurah RM120 tapi tak tahu tablet jenis apa.

So, minggu lepas aku bawak la tablet ke Greentown Mall, Ipoh. Aku tahu tempat tu jer. Lagipun kat situ jugak aku beli tablet dan handphone. Aku ke kedai tempat yg sama aku tukar skrin hp. Skrin hp tukar tahun lepas kena RM160 (Samsung Galaxy Grand). Bila tengok Tab..katanya Tab 2. jenis lama. susah nak dpt spare part. Mujur kat dia ada lg. Kos RM190. Aku tak fikir panjang terus agree.

Tak sampai setengah jam dah siap. Pastu jalan2 nak cari cover pulak. Pun banyak kedai yang dah tak jual cover utk Tab 2. Mujurla last2 jumpa gak sebuah kedai. Harga? RM40...mak ai mahalnya. Hmm terpaksalah beli supaya skrin tak retak lagi dan lebih selamat.

Sunday, April 26, 2015

Testing

PENAMBAHBAIKAN KAEDAH PEMBERIAN PERGERAKAN GAJI TAHUNAN DALAM PELAKSANAAN JADUAL GAJI MINIMUM -MAKSIMUM

RUJUK SINI

http://docs.jpa.gov.my/docs/pp/2015/pp022015.pdf

ADA JUGAK KEBAIKAN TABLET

Nak kongsi cerita... my story..

Kita sebagai ibu bapa tak seharusnya membiarkan anak2 untuk sentiasa bersama tablet. Aku setuju. Tapi kadang-kadang bila kita nak buat kerja (memasak, atau mencuci dll) kita terpaksa biarkan anak dengan tablet supaya kerja yg kita lakukan berjalan lancar dan cepat siap. Siapa setuju angkat tangan? Hihi...

My son Umar Ziyad pun tak terlepas. Walau baru berumur 2 tahun 1 bulan, dia cukup gemar dengan tablet. Dia suka dengan permainan Tom dan seangkatan dengannya. Merekalah kawan-kawan alam mayanya. Dia juga suka buka Youtube dan pandai pilih kartun dan lagu kanak2 yang digemarinya. Aku juga install beberapa aplikasi pendidikan untuknya seperti Flash Card, Rhymes dll.

Aku sendiri tak perasan bila dia mula kenal nombor 0 hingga 9. Tiba-tiba jer dia sebut five bila lihat nombor 5. Aku pun test nombor lain. Alhamdulillah dia kenal semuanya. Cuma nak sebut jer masih terbelit lidah ( my son lambat bercakap)

Sekian, terima kasih...

Hasil carian imej untuk tablet samsung

Saturday, April 25, 2015

Pesta Buku ANTARABANGSA 2015

Kemeriahan Pesta Buku Antarabangsa 2015 di PWTC datang lagi. Bermula 23 April sehingga 3 Mei 2015. Maka berpusu-pusulah pencinta buku ke PWTC. Inilah masanya nak beli buku dengan harga murah gila. Inilah masanya jugak nak jumpa selebriti dan artis...dan tak lupa Novelist. 

Dah beberapa tahun aku miss Pesta Buku. Kalau tak silap sejak 2011 aku dah tak jejak kaki ke sana. Bukan tak nak pergi, tapi ada komitmen lain yang harus diutamakan. Tahun ni? Ermmm pun tak pasti lagi walaupun cadangnya 1 Mei nak turun KL sampai 4 Mei. Ada 'baby' ni susah sikit nak masuk tempat sesak. Anak pun mesti tak suka. Rimas. Lain la kalau bujang...

Siapa2 yg pergi tu bolehlah try usha novel pertama dan keduaku bersama Buku Prima
1. Hanya PadaMu
2. Mak Datin, Isteri Cikgu
Tengok kat booth Karangkraf. 

Selamat Berpesta!!!




Wednesday, March 18, 2015

MANUSKRIP PARUT

Dah hantar 13 Feb 2015. Dah sebulan lebih. Hantar ke penerbitan yg sama dgn Hanya Padamu dan Mak Datin, Isteri Cikgu. Siapa yg pernah dpt kan novel aku tu mesti tau kan. Parut...itu tajuk yg aku pilih. Sdg tunggu penilaian yg mengambil masa 3 bulan sepatutnya sama ada diluluskan atau tidak. Parut dgn genre misteri, genre yg aku paling suka wpun boleh pecah kepala nak memikirkannya. Nak buat lain dr yg lain dgn harapan pembaca tak boleh agak ending yg akan berlaku. Kalau diterbitkan kiranya ini novel ke 3 aku dgn genre misteri selepas Kalung dan Menjejak Memori. Komen2 yg aku terima dr pembaca Kalung dan Menjejak Memori memang memberangsangkan. Alhamdulillah. 
Doa2 ye agar PARUT aku diterbitkan. Wait and see.

Lepas ni karang cerita seram dan misteri pulak...

Percutian ke Universal Studio Singapore

Agensi : Cuti.my
Harga : RM210 dewasa, RM170 kanak-kanak
Include : Tiket masuk
                Pengangkutan Danga Bay - USS - Danga Bay
Tarikh : 15 Dec 2014
Ahli Rombongan : 15 dewasa + 2 kanak2 + 3 infant ( bawah 4 thn)

Sehari sebelum kami bertolak dr Seremban. Perjalanan ke homestay mengambil masa 2 jam. Kami sewa homestay di sebuah taman perumahan berhampiran Danga Bay. Rumah teres 2 tingkat dgn 3 bilik berhawa dingin. Kemudahan semua okey kecuali masalah air. Malam tu kami keluar makan sup tulang yg famous kat JB ( sorry dah lupa nama ).

Keesokan pagi ( Isnin ) kami bertolak ke syarikat yg menguruskan rombongan kami. Parking kereta depan syarikat. Banyak parking. Kemudian kami naik bas. Jam 7 lebih kami bertolak ke USS. Perjalanan mengambil masa 2 jam coz urusan di imegresen 2 buah negara.

Jam 9 lebih tiba di USS. Driver mengingatkan kami supaya menunggu di tempat yg sama sebelum 6.30 petang. Kalau lambat terus kena tinggal.

Tunjuk je tiket terus dpt masuk. Org tak ramai lg coz msh awal pagi. Kami ke money changer dulu nak tukar duit. Aku tukar RM300 dapat $105 jer... Masa tu RM285 bersamaan $100 dolar Singapore.

Masa mula masuk kami ambik dulu peta. Pastu bergambar kat lorong ala2 kat New York and England. Terus kami tuju ke Transformer. Sbb pengunjung yg kami baca kat blog rata2 suka dgn Game kat Transformer tu. Aku tak masuk sbb ada anak setahun lbh. Kanak2 tak dibenarkan masuk. Jadi aku dgn adik aku merayap2 kwsn sekitar sbb kami ada anak kecil...huhu. Lama jugak menunggu...sejam kemudian baru yg lain2 keluar. Katanya ramai org..kena beratur. Sapa yg ambil single rider cepat sikit.

Kami berjalan menuju ke kawasan The Mummy. Kat sini aku berkesempatan masuk. En suami pulak jaga anak. Lama jugak tunggu turn. Gamenya rupanya naik roller coaster. Tapi dlm gelap..haha...

Keluar dr situ dah rasa penat. Dah tengah hari. Cuaca panas. Dahaga dan lapar. Kami menuju ke Istana Far Far Away ( Shrek ). Kat situ ada restoran makanan halal. Harganya x payah cakap la...mmg mahal. Nasib baik boleh discount $5 dr tiket yg dibeli. Anak pun dah tak senang duduk sbb cuaca panas. Terpaksa bg dia mandi kat tandas. Tandas banyak kat USS. Setiap kwsn ada tandas. Tandas takder air....tapi kat hujung sekali ada air. Mana2 tandas pun ada 1 yg ada air. Biasa kat hujung.

Kemudian kami patah balik ke The Mummy cari surau. Suraunya kecik je. Org ramai. Keselesaan mmg kurang. Kami ke Far Far Away semula utk tengok wayang 4D. Best sbb dpt rasa bila Donkey bersin. Dapat rasa labah2 merayap kat tempat duduk. Anak dah tidur sbb sejuk kat dlm tu.

Kat Madagascar sempat tengok binatang ( org pakai kostum ) menari...I like to move...)  Lepas tu kami bergambar. Sampai setakat tu je...lepas tu dah tak larat dah. Tgk je org beratur kat Jurassic Park...

Banyak tempat kami tak pergi. Rasa rugi pulak. Penat punya pasal. Ingat org tak ramai hari Isnin....rupanya beribu org kat dlm tu.

Nak beli belah x mampu. Cuma mampu tgk je. Harganya hmm..... berbeza masa ke Bukit Tinggi, Idonesia. Kami bershopping sakan.

Seronok bila bercuti bersama keluarga. Sebelum ni kami dah ke Kota Kinabalu dan Kundasang serta Cameron Highland (2010), Kuching (2011), Pulau Perhentian dan Kuala Gula (2012), Bukit Tinggi (2013), Cameron Highland sekali lagi dan USS (2014). Tahun ni Insya Allah bulan 6 nanti nak naik Star Cruise pulak.

Gambar nanti upload.

Salam Lebaran 1439 Hijrah

Masih dalam mood raya kan... Ok I nak wish Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat rakan2 blogger semua....