Saturday, August 12, 2017

Cameron Highland Lagi

Bercuti singkat di CH sekali lagi with my Familia Zarkasi. Kami bercuti 2 hari 1 malam je. Cadang nak 3 hari 2 malam tapi Jumaat tu I ada bengkel pulak.

Seperti biasa, I bahagian book hotel. Kali ni book Agro Highland Resort sebab dengarnya resort dalam ladang strawberi. Kat Brinchang. Sengaja cari yang boleh jalan kaki ke pasar malam.

Pagi Sabtu 29/7/2017, bertolaklah kami 2 buah kereta; Bezza dan Axia mendaki bukit ke Pahang. Family adik dari Lumut pun bertolak ikut Simpang Pulai jugak. 2 buah kereta lagi ikut Tapah. 

Jam 10 dah sampai. Janji nak bertemu di Cameron Lavender. Masa kami 2 buah kereta tu sampai, pengunjung dah penuh. Gang bas, gang bikers. Semua ada. Tak sangka pulak ramai. Malangnya, line Celcom tak dapat. Geram betul. Tempat pelancongan macam tu boleh pulak line tak der. Kadang2 dapat la taraf E. So, nak contact family yg lain susah gila. Sempat berkumupul dengan yang Lumut je. Yg dari Seremban dan kakak dr PH tak jumpa ke sudah. 

Ni kali kedua kami singgah Cameron Lavender. Ada penambah baikan berbanding 2 tahun lalu. Lama jugak lepak di situ. Kakak 2 orang lagi tersangkut dalam jammed. Adoi, sengaja tak gi CH time cuti sekolah sebab nak elak jammed. Sabtu Ahad pun jammed jugak! 

Dekat 2 jam, baru kami keluar dan merayap tempuh jammed ke Brinchang. KEA Farm punca kesesakan jalan raya. Huh! Bila lepas KEA Farm, jalan okey je. 

Singgah makan kat medan selera dulu. Lepas tu baru check in. Seksa jugak nak cari resort tu. Waze tak betul sangat! Bawak kami ke belakang chalet ;)

Kami ambik 2 apartment, 2 standard room. Apartment semalam RM245, dua bilik lengkap dapur dan peralatan. Ruang tamu pun luas. Betul2 depan lobby. Bilik standard utk 2 orang pulak RM115. Untuk 3 orang RM125. Bilik okey cuma towel tak sempat cuci. Lewat petang baru terima towel. 

Yang tak bestnya air dan elektrik kena catu. Huhu. Bilik yg standard room pulak singki tak disediakan. Tempat sangkut towel pun tak ada. Adus, seksa nak mandi pun. Parking tepi jalan jer. Kelengkapan lain semua cukup; iron, iron board, jug kettle, extension, sejadah, kopi, mineral water. Tak payah nak mintak, semua ada dalam bilik dah. 

Yang bestnya, pokok stwberi kat atas kepala. Boleh petik sendiri. Sekilo RM30. 

Petang tu pergi pasar malam. Baru tau pasar malam dah berpindah tapak. Dah tak boleh jalan kaki. Kena naik kereta sebab dekat 3km jugak dari resort. Parking macam biasa, memang susah. Sepanjang 1km simpang ke pasar malam tu, dah penuh kereta dan bas tepi jalan. I ambik parking berbayar RM3. Jauh jugak. Kena mendaki nak ke pasar malam. Tempat okey dari dulu. Atas jalan tar depan hotel apa ntah lupa nama. Gerai-gerai pun tersusun elok. 

Aku beli 2 pasang baju buat my son. Beli strawberi coklat ( entah kenapa rasa tak sesedap dulu ), ubi keledek madu, nasi dll. Malam tu makan makanan pasar malam je. Ada jugak FZ yang keluar makan di medan selera berdekatan. Jalan kaki je.

Keesokan, kami check out dalam jam 10.00 pagi. Konon nak peti strawberi tapi masa tak mengizinkan. Kami singgah di strawbei farm untuk sarapan sambil jamu mata bunga-bungaan. Ni tempat wajib singgah kalau pi CH. Seronok dapat makan dalam kebun bunga. 

Lepas tu plan nak singgah KEA Farm beli strawberi dan sayur. Tapi jammed lagi. Parking memang tak der. Tengok polis trafik dok menyaman kereta yang parking kat bahu jalan di KEA Farm. Kami terus ke Rose Valley, singgah beli sayur, cenderahati dan strawberi kat situ sbb tak dpt berenti di KEA Farm. 

Jam 2 baru gerak turun bukit, berderet 5 kereta ikut laluan sama. Singgah makan di kedai berhampiran Petronas. Berpisah di situ lepas makan. Sebahagian ke utara, sebahagian ke selatan.

p/s : Mak nak ke CH lagi, sebab tak puas pergi semalam. Katanya macam dalam mimpi je. Hehe... 

Wednesday, July 12, 2017

Catatan Lebaran 1438 Hijrah

Lebaran tahun ni terasa ada yang suram. Tak semeriah sebelum2nya. Mungkin kerana faktor usia ⌣ Kali ni hanya ada 6 drpd 10 warga Familia Zarkasi. Tiga giliran beraya di rumah mentua, dan sorang terpaksa bertugas. Tahun lepan semua ada. InsyaALLAH tahun depan dapat berkumpul semua.

Teman pilihan tahun ni ; LILAC dan MINT GREEN. Boleh pilih salah satu atau nak gabung keduanya pun boleh. Warna2 pastel giteww... nampak ayu dan cun je semua. Ramai yg komen lawa.

Raya pertama aku mengenakan dress warna lilac dan bunga2 mint green. Tudung Ariani warna mint green. Suami & my cutie pie mengenakan kurta mint green. Majoriti ahli keluarga memilih warna mint green utk baju dan tudung warna lilac.

Lemang tempah je 7 batang dr org kampung. Malangnya 3 drpnya mentah. Selalu okey je. Tahun ni mungkin org yg ambik tempahan tu ter'over' ambik tempahan. Selain lemang, ada rendang daging. Itu shj menu yg ada..huhu. Biskut raya pulak semua home made by my sis. Tak seperti sebelum ni, tempah je (sudahnya sampai raya haji biskut masih ada). Jadi tahun ni tak membazir. Hanya beli baulu shj 15 kotak. Biskut raya dah licin raya ke 3.

Ruang tamu pun hias ala kadar saja. Langsir tetap yg baru. My sis beli yg siap je. Kiranya tahun ni lebih kpd bersederhana.

Di pagi raya, keadaan pun tenang. Sesi bergambar sekejap sebelum keluar ke rumah mak lang dan mak su. Tetamu yg datang pun tak ramai. Budak2 pun tak ada...huhu. Budak2 bukan setakat tak jadi tetamu, tak nampak berjalan2 pun. Raya kedua saudara dari Grik datang. Raya ke 3 kami balas lawatan. Raya ke4, kami ke Tasek Takong utk bergambar sbb raya pertama x sempat nak posing sdgkan baaju tema kali ni menyerlah warnanya.

Begitulah kisah raya tahun ni yg tak berapa nak meriah....





Sunday, June 18, 2017

Kucing Oh Kucing

Sorry, saya bukan penggemar kucing. Tak tahan bau taik, tak suka bulu dia yang berguguran dan tak suka kucing jantan yang suka kencing merata tempat. Sebab tu bila nampak kucing kat depan rumah atau atas kereta cepat-cepat I halau.

Nak dijadikan cerita, suatu hari dalam 2 bulan yang lalu, tiba-tiba rumahku ditamu oleh seekor ibu kucing yang baru beranak. Dua ekor! Sekor warna perang dan sekor lagi warna hitam putih. Anak I yang umur 4 tahun punya la suka. Di peluk dicium. Dia memang suka dengan kucing. Kalau ke kedai makan atau ke lembah/dataran pinggir sg perak, dia akan kejar kucing.

Rupanya encik suami pun peminat kucing. Jadi terpaksalah dibela kucing beranak dua tu. (Nak halau tak sampai hati pulak. ) Dalam hati aku dah plan, anak-anak besar nanti, aku nak keluarkan 3 ekor kucing tu. Kalau nak makan tak per, aku beli tapi janji uolls semua duduk luar.

Lain pulak dengan suamiku, dibelinya whiskas, dibuatnya rumah dari tong siap dengan pelapik kain untuk kucing2 tu. Anak lelaki aku pulak terus lupa dunia. Asyik2 nak kucing. Tapi dia tak pandai belai. Dia suka main kasar. Dilambung dibaling walaupun dan dimarah beratus kali. Rumah kucing digoncang berterabur kucing tu lari keluar. Bila dah keluar dia terus tangkap.

Jadi aku belilah sangkar, pasir dan segala kepeluan kucing. Tapi kesian pulak kucing2 tu terkurung. Tapi bila dilepas bebas, anak aku pulak main. Dia buat macam barang mainan.

Aduss... dilema kau dibuatnya. Nak letak luar atau biar di dalam? Dua2 tempat tu tak selamat buat kucing2 tu. Hishh


Sunday, June 4, 2017

Mawar Cinta 2017 by Tanne Hadihaz @ Zahida Zarkasi di Wattpad

Bulan Ramadan ni, antara I punya rancangan, nak tulis sebanyak bab yang mungkin novel pertama saya Mawar Cinta yang diberi nafas baru. Dah bab 11 sekarang. Boleh ikuti di wattpad saya:

https://www.wattpad.com/419921024-mawar-cinta-2017-bab-11

Dilema Baju Raya

Ku di dalam,,... di.le.maaaaa..... (nyanyi macam lagu KRU)

Ok alkisahnya... Aku beli baju raya awal-awal dalam bulan 3 macam tu coz tak nak tergesa-gesa la kan. Biasa macam tulah. Baju raya pertama aku akan beli sebelum Ramadan lagi. Tahun ni baju raya beli kat seller online. Teman kali ni warna pastel : lilac + mint green. Tahun lepas tema pink + kelabu aku beli kat Vietnam sebelum puasa jugak.

Baju aku saiz XL (hmmm...bila la nak kembali ke saiz M?). My hubby saiz M dan anak saiz S. Baju aku dress mint green plus baby blue (susah nak cari mint + lilac wei). So aku plan nak beli tudung warna lilaz. So kira kena tema la kan. Tudung dah beli dah masa gi Ariani bln April hari tu. Ariani kat Senawang dan kebetulan ada happy hour 2 psc RM100. Harga asal 1 pcs RM99. Aku beli siap2 warna lilac dan mint green walaupun masa tu baju raya lilac belum cari lagi.

Baju yg aku order tu order processnya makan 14 hari. Bila baju sampai, memang cantik lah kainnya. Yang aku okey, cuma yg anak n hubby ketat sikit. Aku ke yg tak reti ukur? huhu... Dia orang baju kurta. So bulan Ramadan ni I suruh my suami supaya diet. Yg anak tak boleh nak cakap apa la, dia memang tak puasa pun, baru 4 tahun.

So sebelum menangis di hari raya coz baju tak muat, terpaksa la cari Baju Melayu pulak. Tunggu akhir Ramadan boleh turun cari kat bazaar dekat area stesen bas kuale. Harap ada la warna lilac yg murah2.

Selamat Berpuasa !!!

Monday, May 15, 2017

Iphone 6 Plus Tak Boleh On

Menggelabah I sekejap minggu lepas bila Iphone tak boleh on bila habis bateri. Bila cas dr power bank, nampak pratus menurun menandakan kabel elok, Iphone pun elok. Cuma tak boleh on. Biasa Iphone akan on sendiri bila kitas cas. Ni tak, puas tekan tak boleh on.

Terpaksa hantar kedai, dan standby duit ratus2 takut caj mahal. Sebelum ni pernah ganti screen sbb touch dah tak elok (pandai gerak sendiri) kena RM350 kat Angsana Mall. Iphone 6 adik pun pernah kena RM550 sebab ganti screen yang lekang.

Sampai kat kedai, tunjuk kat sorang amoi. Bila dia tengok, dia pun try tekan on. Tak dapat jugak. Lepas tu dengar dia borak2 dengan pekerja lelaki (mungkin tauke kedai tu). Dia pun tekan tempat on serentak dengan home. Dah hidup. Lega. FOC.


Wednesday, May 10, 2017

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

Kali terakhir aku ke sana 2010. Pergi sorang, nak bas pagi, petang balik. Masa tu kenal kak Nora Isma Fuad.

Dan selepas 7 tahun, aku ke sana lagi bersama suami, anak, adik-adik dan anak buah. Rombongan kami seramai 7 orang. Bertapa di Senawang.

Kami bergerak seawal jam 10.24 pagi dari stesen komuter Sungai Gadut. Tambang Sg Gadut - Putra RM10.10 dewasa, kanak2 dan student separuh harga.

Perjalanan ambil masa 1 jam setengah. Lama jugak. Malang nasib kami sebab kena tukar train kat Seremban. So tak dapat la tempat duduk. Dengan anak lelaki ku yang buat perangai sebab jemu lama sangat dalam train.

Lepas tu kena menapak pulak, pecah peluh baru sampai PWTC sekitar jam 12 tengah hari. Pengunjung pada hari kedua (30 April 2017) mak ai ramai gila. Apa taknya, Fattah Amin dijangka hadir jam 3.00 petang di booth Idea Kreatif bagi mempromosikan Novel Wanita Terakhir. Menteri Pendidikan pun rasmi majlis pada hari yang sama.

Dan aku pecah peluh sekali lagi main kejar2 dengan Si Umar. Bukan main seronok dia bila kena kejar. Lagi la dia berlari dalam lautan manusia.

Jam 2.00 petang, aku ke reruai M06-M07, Prolog Media untuk sesi bersama penulis. Mujur anak dok dengan Cuni dan akhirnya terlena. Sebelum tu aku sempat beli buku di Terfaktab, habis RM110. Di reruai M06-07 pulak habis RM102.

Keadaan memang meriah. Tapi aku mampu bertahan sejam saja sebab teringat kat anak. Bimbang dia bangun dan buat perangai. Jenuh nak kawal.

Aku tak sempat pun jalan2. Kena sabar, sampai Umar dah besar dan memahami sikit baru aku boleh jalan-jalan dari resuai ke reruai dan dari ground floor ke tingkat atas.

Jam 5 petang, bila Umar dah bangun baru kami gerak. Hujan lebat disertai kilat. Sampai kat stesen, mak ai, ramainya yang beratur nak beli tiket. Rasa menyesal pulak tak beli tiket return. Ingat nak balik naik LRT la konon.

Antara buku yang aku beli:
Terfaktab :
Semoga Tuhan Merahmati Sains
Emas Para Dapunta dan Maharaja
Baiduri Segala Permaisuri
Rentaka Sekalian Bijasura
Kisah Orang Menang
Mat Jenin Sebenarnya Hero

Prolog Media:
Jika Aku
Infiniti
Nadi

Porengkertas
Antologi Cinta Dia
Haq 2

Farah Husain:
The Untold Story

Layar Pena:
Kecubung Sari

Wednesday, February 22, 2017

Kyoshi Binbin Monogatari

http://www.tudou.com/programs/view/eoBfldxwjN4/?FR=LIAN

Lama dok cari tajuk drama zaman sekolah dulu. Melodi lagu ingat, tajuk drama tak ingat. Mujur terjumpa balik diari 24 tahun lalu. Dalam tu ada tercatat drama yang aku tonton petang-petang - Kyoshi Binbin. Kisah seorang cikgu yang dedicated gitu.

Saturday, January 21, 2017

HYPP TV

Dah hampir 2 minggu guna Hypp TV. Dapat percuma sebulan semua siaran kecuali yang berbayar (kena beli). Macam2 siaran yang ada. Masih hafal no. chanel lagi. Hihi...
.
Setakat ni aku suka chanel CINEMA WORLD. Boleh tonton filem dari pelbagai negara di dunia yang memenangi anugerah. Kalau sebelum ni asyik tgk muka Hollywood jer.
.
Sebenarnya aku tak paln pun nak langgan Hypp tv ni. Segalanya bermula bila org TM call. Dia offer pakej 8gb internet, cuma tambah RM10 jer. Sebelum ni aku langgan RM120 utk 4gb. Dengar RM10 aku pun setuju jer. Nak upgrade ambik masa 7 hari bekerja. Lepas 7 hari, ada wakil TM datang utk check modem, nak tgk dah upgrade ke belum. Lepas tu kami ke TM utk ambik dekoder Hypp tv. Pasang sendiri, senang jer. Tapi pastikan tv tak jauh dr modem. Kalau jauh, kena beli kabel yg panjang. Boleh beli kat kedai komputer. TM bagi kabel panjang 3 kaki jer.
.
Balik rumah terus pasang sebab dpt free sebulan utk smeua chanel. Lambat2 pasang karang nanti terlepas pulak.
.
btw bil pertama belum sampai lagi.
.

Sunday, January 1, 2017

HAPPY NEW YEAR

Selamat tahun baru!
selamat tahun baru!
Selamat tahun baru!

Amboi mak, gaya macam sambut tahun baru jer. Actually dah tua2 bangka ni takde dah nak sambut tahun baru or nak feeling2 sedih meninggalkan 2016. Lain orang lain cara. Semalam tidur jam 11 malam. My son masih berfacetime dengan Cuninya di kampung. Sedar2 dan 2017. Terjaga sekitar 1.30 pagi. Tak boleh nak lelap mata dah sebab malam sebelum tu terjaga waktu yg sama dan habiskan masa siapkan RPH dan lembaran kerja untuk satu minggu. 

2017...4 series. Ya, aku dah masuk angka 40. Well, apa ada dengan angka kan? Yang pastu, semakin bertambah angka, semakin singkat umur kita. Ya ALLAH aku berbersyukur diberi kesempatan untuk bernafas lagi hari ini. Dan diberi kesempatan lagi untuk memohon ampun dan bertaubat atas segala dosa yang telah aku lakukan. 

AZAM... Macam biasa, nak jadi lebih baik dari dulu2. Semakin baik, bertambah baik, pada diri, suami, anak, keluarga, jiran, sanak saudara, murid, rakan dan semua makhluk di bumi ini. Nak tambah amal ibadah. Tu dari segi rohani. Dalam pekerjaan, nak berbakti mencurahkan ilmu tanpa jemu. Nak bersedia dalam segala hal. RPH buat terus seminggu masa weekend beserta lembaran kerja. Dari segi kewangan, nak tambah simpanan dan kurangkan berhutang. Mungkin 2017 no cuti2 lagi. No baju baru, tapi lebihkan produk untuk kesihatan (dah 40 wei, kesihatan kena jaga). Dalam bidang penulisan pulak, cadang nak siapkan sekurang-kurangnya 2 manuskrip dan terbit novel pun sekurang-kurangnya 2 buah setahun.Peluang dah ada. Aku sendiri yang harus pandai ambil peluang yang tersedia depan mata. 

2017 - please be nice to me okey 

Salam Lebaran 1439 Hijrah

Masih dalam mood raya kan... Ok I nak wish Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat rakan2 blogger semua....