Sunday, June 18, 2017

Kucing Oh Kucing

Sorry, saya bukan penggemar kucing. Tak tahan bau taik, tak suka bulu dia yang berguguran dan tak suka kucing jantan yang suka kencing merata tempat. Sebab tu bila nampak kucing kat depan rumah atau atas kereta cepat-cepat I halau.

Nak dijadikan cerita, suatu hari dalam 2 bulan yang lalu, tiba-tiba rumahku ditamu oleh seekor ibu kucing yang baru beranak. Dua ekor! Sekor warna perang dan sekor lagi warna hitam putih. Anak I yang umur 4 tahun punya la suka. Di peluk dicium. Dia memang suka dengan kucing. Kalau ke kedai makan atau ke lembah/dataran pinggir sg perak, dia akan kejar kucing.

Rupanya encik suami pun peminat kucing. Jadi terpaksalah dibela kucing beranak dua tu. (Nak halau tak sampai hati pulak. ) Dalam hati aku dah plan, anak-anak besar nanti, aku nak keluarkan 3 ekor kucing tu. Kalau nak makan tak per, aku beli tapi janji uolls semua duduk luar.

Lain pulak dengan suamiku, dibelinya whiskas, dibuatnya rumah dari tong siap dengan pelapik kain untuk kucing2 tu. Anak lelaki aku pulak terus lupa dunia. Asyik2 nak kucing. Tapi dia tak pandai belai. Dia suka main kasar. Dilambung dibaling walaupun dan dimarah beratus kali. Rumah kucing digoncang berterabur kucing tu lari keluar. Bila dah keluar dia terus tangkap.

Jadi aku belilah sangkar, pasir dan segala kepeluan kucing. Tapi kesian pulak kucing2 tu terkurung. Tapi bila dilepas bebas, anak aku pulak main. Dia buat macam barang mainan.

Aduss... dilema kau dibuatnya. Nak letak luar atau biar di dalam? Dua2 tempat tu tak selamat buat kucing2 tu. Hishh


Sunday, June 4, 2017

Mawar Cinta 2017 by Tanne Hadihaz @ Zahida Zarkasi di Wattpad

Bulan Ramadan ni, antara I punya rancangan, nak tulis sebanyak bab yang mungkin novel pertama saya Mawar Cinta yang diberi nafas baru. Dah bab 11 sekarang. Boleh ikuti di wattpad saya:

https://www.wattpad.com/419921024-mawar-cinta-2017-bab-11

Dilema Baju Raya

Ku di dalam,,... di.le.maaaaa..... (nyanyi macam lagu KRU)

Ok alkisahnya... Aku beli baju raya awal-awal dalam bulan 3 macam tu coz tak nak tergesa-gesa la kan. Biasa macam tulah. Baju raya pertama aku akan beli sebelum Ramadan lagi. Tahun ni baju raya beli kat seller online. Teman kali ni warna pastel : lilac + mint green. Tahun lepas tema pink + kelabu aku beli kat Vietnam sebelum puasa jugak.

Baju aku saiz XL (hmmm...bila la nak kembali ke saiz M?). My hubby saiz M dan anak saiz S. Baju aku dress mint green plus baby blue (susah nak cari mint + lilac wei). So aku plan nak beli tudung warna lilaz. So kira kena tema la kan. Tudung dah beli dah masa gi Ariani bln April hari tu. Ariani kat Senawang dan kebetulan ada happy hour 2 psc RM100. Harga asal 1 pcs RM99. Aku beli siap2 warna lilac dan mint green walaupun masa tu baju raya lilac belum cari lagi.

Baju yg aku order tu order processnya makan 14 hari. Bila baju sampai, memang cantik lah kainnya. Yang aku okey, cuma yg anak n hubby ketat sikit. Aku ke yg tak reti ukur? huhu... Dia orang baju kurta. So bulan Ramadan ni I suruh my suami supaya diet. Yg anak tak boleh nak cakap apa la, dia memang tak puasa pun, baru 4 tahun.

So sebelum menangis di hari raya coz baju tak muat, terpaksa la cari Baju Melayu pulak. Tunggu akhir Ramadan boleh turun cari kat bazaar dekat area stesen bas kuale. Harap ada la warna lilac yg murah2.

Selamat Berpuasa !!!

Salam Lebaran 1439 Hijrah

Masih dalam mood raya kan... Ok I nak wish Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat rakan2 blogger semua....