Skip to main content

Posts

Showing posts from 2006

Harapan Ms Mable

Belek-belek album gambar, terjumpalah kad ni. Kad kecil yg dihadiahkan oleh Ms Mable kepada saya. Ms. Mable ialah guru kelas saya waktu belajar di Form 4 dan Form 5Sc., SMKTS. Sekarang Ms Mable dah bertukar ke sekolah lain dan mungkin jg dah berkahwin dan menukar nama lain. Ms Mable seorg guru yng baik tetapi tegas. Cara pengajarannya menarik dan tak membosankan. Dulu, saya tak suka English. Tapi lepas Ms Mable ajar, rasa seronok pulak.

Sebelum periksa SPM, ada le jamuan perpisahan. Ms Mable panggil sorang demi sorang muridnya nak bagi kad ni. Terkejut saya dan happy sangat bila baca ucapan yg tertulis. Ms Mable tahu saya minat menulis kerana selepas cuti, dia akan soal muridnya akan aktiviti semasa cuti sekolah. Saya tak bagitahu pun yg saya menulis cerita coz malu. Tapi best friend saya yg sering baca cerita saya tu telah membongkarkan rahsia saya. So, Ms Mable dan seluruh kelas tahu minat saya tu.
Tak sangka, jadi juga saya seorang penulis.

Pertama Kali

Walaupun dah 2 novel diterbitkan, tapi inilah pertama kali saya mengikuti bengkel penulisan. Best sangat. Barulah nampak sikit betapa kurangnya ilmu saya dalam bidang penulisan. Dan saya tambah bersemangat hendak menghasilkan karya lagi terutama bila dengar ceramah Kak Aina Emir. Harap tercapai impian saya nak menghasilkan novel awal remaja...amin.
Ramai sangat yang menghadiri bengkel tersebut. Ini menunjukkan dunia penulisan semakin mendapat sambutan. Teringin nak bergambar dengan Kak Aina waktu tu tapi segan. Bengkel bermula jam 10am dan habis 3.30pm. Lepas tu pegi shopping kat KL dgn adik. Maklumlah... sekali sekala datang KL. Hari Isnin pagi dah bertolak balik kampung.

Bengkel Penulisan

Hari Jumaat ni saya akan ke KL utk menghadiri Bengkel Penulisan yg dianjurkan oleh KarnaDya. Saya belum pernah menghadiri mana-mana Bengkel Penulisan sebelum ni. Sebab tu agaknya banyak kekurangan bila menulis. Asas memang tak ada langsung. Saya juga tidak pernah belajar Kesusasteraan sewaktu di bangku sekolah. Menulis adalah hobi. Dan mungkin juga dikurniakan sedikit bakat oleh Yang Esa.

Teruja sangat nak menghadiri bengkel tu. Harap-harap tak ada aral melintang. Mujurlah diadakan di UKM. Senanglah sikit sebab adik ada belajar di sana. Semoga kursus nanti memberi banyak manfaat dalam usaha saya untuk meningkatkan lagi gaya penulisan saya... amin...

Bunga-bunga Cinta

Kalung, Alisa & Menuju Puncak Cinta

Kalung (tajuk sementara) adalah cerita terkini yang saya sdg taip. Saya memulakannya kalau tak salah awal Januari lalu. Tapi hingga sekarang masih belum siap2 lg walaupun jalan ceritanya dah ada. Setiap bab dah ada sinopsis. Tapi kenapa belum siap? Krn tak de mood n malas....
Kata seorang rakan penulis, nak jadi penulis ni harus ada disiplin. Hari2 mesti menaip cerita atau sekurang2nya baca balik apa yg dah ditulis. Saya mahu melakukannya tapi tak mampu. Kadang2 sampai dua minggu langsung saya tak menaip cerita. Entahlah... bukannya sibuk pun tapi malas dan tak de mood. Dan sekarang mood dah kembali. Rajinlah menaip. Harap kali ni berjaya disiapkan.
Dah sampai 200 lebih muka surat skrg. Teruja hendak menyiapkannya sebelum berakhirnya Oktober. Tengoklah nanti berjaya atau tak disiapkan. Jalan ceritanya berbeza dari dua novel saya sebelum ni. Cinta tetap ada tapi lebih kepada misteri... seorang gadis bersama adik lelakinya diarahkan ibunya pulang ke kampung. Kampung yg tidak…

Pertandingan rakit.

Semalam saya pergi ke Tasik Takung utk menyaksikan pertandingan rakit berhias sempena Hari Merdeka. Saya gi lambat sikit. Sekitar jam 9.30pm selepas menonton drama Korea kesukaan saya... My Girl. Selalunya tengok kereta berhias kat tv tp kali ni boleh tgk rakit pulak berhias. Lawa sgt. Sengaja diadakan acara tu waktu malam spy nampak lebih cantik dgn hiasan lampunya.
Sampai je kat Takung, ya ampun ramainya orang sampai nak park motor pun susah. Rakit dah berlayar waktu tu. Dr jauh nampak lampu hiasan rakit berkelip2. Saya dan adik sgr bergegas ke kws paling dkt spy dpt ambil foto. Sayangnya langsung tak boleh nak menyusup ke depan, tepi tebing tasik. Saya nak cari rakit dr kampung sy tapi dah berlepas.
Ada lebih kurang 12 rakit yg masuk pertandingan kalau tak salah. Setiap kampung sekitar tempat ni hantar satu rakit. Rakit kg saya berkerjasama dgn JKR. Akhirnya dpt kejar rakit dan ambil gambar. Rakit kampung saya buat hiasan ikan. Sebelah depan diletakkan replika kepala ikan sambil air…

My Girl - episod 3 (12.09.2006)

Yoo Rin gembira dpt upah. Namun dia ada mslh hendak tidur kat mana. Yoo Rin yg muka memang x malu tidur kat lobi hotel. Gong Chan geleng kepala tgk Yoo Rin. Tidur Yoo Rin dikejutkan dgn panggilan tel dr sepupunya yg mahu membrth kedudukan ayh Yoo Rin tp x sempat coz bateri hset Y.Rin kong. Y.Rin sempat kejar G.Chan yg ada dlm lif. Dia nak tumpang caj hset kat pej. G.Chan. G.Chan trpaksa setuju. Y.Rin bgth yg hidupnya sjk kecil berpindah randah atr China, Korea dan Jepun. Tp dia ttp sygkan ayahnya yg besarkannya. Sambil tunggu bateri penuh, Y. Rin duk kat sofa & pura2 trtidur. G.Chan yg dah diap kerja kejutkan Y.Rin tp Y.Rin pura2 tidur mati. G.Chan trpaksa tinggalkan Y.Rin & kembali ke rumahnya.
Mak cik G.Cgan call suruh G.Chan cari J.Woong yg khabarnya ada di Pulau Jeju. G.Chan yg x brp tau selok belok pulau tu minta bantuan Y.Rin. Y.Rin setuju stlh dijanjikan upah. Y.Rin bw G.Chan ke kelab mlm. J.Woong yg sdg minum ternampak Y.Rin & cuba mengejarnya ttp x sempat & dia…

My Girl - Episod 2 (11 Sep.2006)

Yoo Rin (heroin) bukan saja2 tinggal di villa. Dia mengemas dan membersih villa tersebut. Ketika dia membersih di luar, dia bertemu dengan dusun limau. Memandangkan buah limau sudah masak, Yoo Rin memetik lalu menjual buah limau tersebut di tepi jalan. Jualannya laris hinggalah suatu hari apabila sepupunya dtg memarahinya krn mencuri buah limau. Ktk bertengkar, buah limau jatuh lalu tergolek atas jalan. Gong Chan (hero) yg tak perasan terus langgar buah limau. Yoo Rin lalu kejar kereta Gong Chan. Bila melihat si pemandu itu ialah Gong Chan, pemilik dusun limau, Yoo Rin serba salah tambah2 lg Gong Chan bayar ganti rugi. Yoo Rin hadiahkan seplastik limau.

Gong Chan yg ketika itu berada di villa tlh dihubungi ibu saudaranya & pesan ambil limau. G.Chan pergi dusun dan bertemu dgn pencuri limau iaitu Y.Rin. Berlaku adegan kejar mengejar yg lucu. Y.Rin menyerah semua pendptnnya termasuk jem limau yg sempat dibuatnya spy tdk dihantar ke penjara. Y.Rin kata dia terpaksa curi limau utk bel…

My Girl

Drama Korea terbaru dah start di 8 TV jam 8.30 - 9.30pm. Jom ramai2 tengok drama yang mengisahkan percintaan lelaki kaya dan gadis miskin. Si hero adalah pengarah sebuah hotel ternama yang sombong. Si heroin pula pemandu pelancong di sebuah pulau yg bersikap gila2.
Episod pertama mengisahkan heroin (tak ingat nama lagi) yg bengang dgn bapanya yg asyik berjudi. bapanya juga suka berhutang. satu hari 'Along' dtg cari bapa heroin. Bapa heroin dah blah. Mrk nak dptkan heroin. Heroin lari dan hampir dilanggar hero yg sdg memandu. Dia pura pengsan. Hero pun hantar heroin ke hospital. Di hosp. 'along' tetap mengejar heroin. Heroin terpaksa lari. Dia sempat dptkan bus.card hero yg dipegang nurse.
Heroin jumpa hero kat hotel, konon nak mintak pampasan. Tapi hero bukannya mudah ditipu. Hero tak layan. Heroin nak blah. Hero ternampak bus.card heroin yg tertera pekerjaan heroin & kemahirannya berbahasa Jepun & China. Hero mmg terdesak nak cari penterjemah ktk tu lalu pelawa…

Menyambut Ramadhan

Selamat menyambut Bulan Ramadhan yang akan menjengah beberapa hari saja lagi. Kalau tak Sabtu, Ahad sudah sepastinya. Menunggu ketibaan bulan puasa adalah detik yang paling gembira di hati saya. Saya dan ahli keluarga akan berbual aktiviti bulan puasa atau kenangan-kenangan yang tak dapat dilupakan tahun-tahun lepas. Kemeriahan Pasar Ramadhan akan meniti di bibir, begitu juga juadah berbuka puasa. Aktiviti bertukar juadah dengan jiran-jiran masih dijalankan. Lagu-lagu yang membuatkan rasa syahdu di hati tak lupa dinanti-nanti seperti lagu dari Kumpulan Raihan (dah lupa apa tajuknya... yang mulanya macam ni... ku mengharapkan Ramadhan kali ini lebih....) Alamak! Dah tak sabar dah ni!
* Bulan Ramadhan jg menguji kesabaran sebenarnya....

Hari Kebangsaan

Assalamualaikum...
Kita akan menyambut Hari Kebangsaan kali ke-49 pada tanggal 31 Ogos 2006 bersamaan hari Khamis. Jadi saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menyambut Hari Kebangsaan buat semua yang sudi singgah di blog ini. Seperti kebiasaannya, saya akan berada di rumah sepanjang masa kerana sambutan kemerdekaan di tempat saya tidaklah segah atau semeriah di bandar-bandar besar. Setiap tahun perarakan Hari Kebangsaan akan di adakan di Pekan Kroh. Perarakan akan bermula dari SMK Tun Saban dan berarak hingga ke Padang Bandaran. Pelbagai persatuan dan pertubuhan akan menyertai perarakan tersebut.
Aktiviti Air paling popular di sini sempena meraikan hari merdeka. Pesta air dan menangkap ikan biasanya dijalankan di Takung atau Tasik Kroh. Mula-mula air dikeringkan terlebih dulu. Orang ramai yang mahu menangkap ikan akan berdiri di tepi tasik sebelum wisil ditiupkan yang menandakan mereka boleh masuk ke dalam tasik dan mula menangkap ikan dengan pelbagai alatan yang digu…

Menuju Puncak Cinta

Ini adalah manuskrip saya yang ketiga. Saya sudah menghantarnya ke sebuah syarikat penerbitan. Belum ada apa-apa makluman dari pihak sana sama ada menerima atau menolak manuskrip tersebut. Menuju Puncak Cinta berasal dari tajuk Izhan Izhanie. Temanya... cinta remaja. Harap2 diterima kerana ini salah sebuah novel yang saya suka.

MENCARI BAHAGIA

Sedutan cerpen Mencari Bahagia...

Setelah hampir sebulan tidak mendengar suaramu apatah lagi melihat wajahmu, kerinduan di hati kian menyesak. Aku beranikan diri menghampiri teman-temanmu di kedai kopi. Aku ingin tahu ke mana kau menghilangkan diri. Aku harus mendapatkan jawapan. Agar terhurai segala yang bermain di fikiran.
"Maafkan saya... saya nak jumpa... er...er..." Siapakah nama kau? Nampak sangat selama ini aku tak pernah ambil tahu tentang dirimu. Yang ada hanya perasaan benci....
"Irshad?" pintas seorang lelaki.
"Irshad? Lelaki yang selalu mengganggu saya ti, namanya Irshad?"
Jadi, insan yang selalu menghubungiku melalui telefon dan selalu mengganggangguku tika aku pulang dari sekolah adalah orang yang sama. Patutlah sejak aku terima hadiah darimu, aku turut tidak lagi menerima panggilan dari seorang lelaki bernama Irshad. Suara kau di dalam telefon jauh bezanya.
"Dia dah ke Jerman."
Itulah jawapan yang ku terima mengap…

Sad Sonata & Malin Kundang

Dua drama ni tak boleh tinggal satu episod pun. Suka kedua-dua drama ni. Sangat-sangat suka sebenarnya. Sad Sonata sebuah drama cinta lara, sesuai dengan tajuknya. Minat dengan watak heronya - Junying - Drama Korea ni sebenarnya lebih kurang je. Heroin berpenyakit ... hilang ingatan ... disangka mati rupanya tak... pertalian adik abang... tapi tetap nak tengok. Antara yang pernah diikuti seperti Winter Sonata, A Story of a Successfull Bright Girl, The Eve, Hotelier, Stairway to Heaven, My Love Patzi.... Malin Kundang pula ala-ala Si Tanggang bagi rakyat Malaysia. Tapi ni Malin Kundang zaman moden. Saya memang peminat drama terutama dari Korea dan Indonesia. Pernah terpaut dengan beberapa sinetron seperti Hikmah, Ikhlas, Opera Jakarta, Kisah Adinda, Harga Diri, Tali Kasih. Drama Melayu pulak bolehlah. Suka dengan drama Raflesia. Tapi sekarang ni mengikuti Janji Kekasih walaupun ada sikit2 persamaan dengan drama Korea - Autumn In My Heart. Autumn dulu hanya ikuti episode awal je. Tak su…

Anggerik di Tangkai Mawar

Baru habis baca novel karya Manaf Hamzah ni. Tajuk sehebat jalan ceritanya. Novel ni memang menarik menyebabkan saya tak henti membacanya. Sebab nak tahu kisah selanjutnya. Mula-mula baca tu ingatkan berlatar belakang zaman 60an. Sebab gaya bahasanya klasik betul. Agaknya beginilah gaya penulis Singapura (betul ke penulis ni orang Singapura?) Saya teka aje sebab tengok penerbit novel ni ialah Pustaka Nasional Singapura. Saya dapatkan novel ni dari perpustakaan awam. Kalau tak salah penulis ni satu ketika dulu popular dengan novel bertajuk Dedaun Hijau di Angin Lalu. Saya suka meminjam buku di perpustakaan. Kenapa tak beli? Manalah ada duit. Saya suka novel yang tebal jadi harganya tentu mahal. Nak tau menarik tak menarik sesebuah novel tu, saya akan pinjam dulu. Kalau cerita menarik baru saya beli. Lagipun duduk kat kampung ni mana ada kedai buku yang jual macam2 buku seperti kat MPH atau Popular. Novel Alaf21 adalah. Alamak! Dah lewat. Nak pi perpustakaan sekarang. Nak…

Program Anak Angkat

Bermula 10 Mei hingga 16 Mei, kampung saya telah didatangi pelajar-pelajar USM, Kubang Kerian sempena program Bakti Siswa. Seramai 40 orang telah dijadikan anak angkat penduduk kampung. Pelbagai acara diadakan sepanjang tempoh mereka berkampung di sini. Antaranya Bengkel Akademik untuk budak sekolah, Malam Gema Budaya, Pameran, Pemeriksaan Kesihatan, Pertunjukan Tentera, Demonstrasi oleh Bomba, Gotong Rotong, Sukaneka dan pelbagai acara lain. Boleh klik link foto untuk melihat gambar.

Ceriakan harimu

KOMEN-MAWAR CINTA

Ada yang baca novel ni dan bagitahu endingnya sikit sangat... ending tergantung.... Memang betul. Sebab saya fokuskan kepada hero dan heroin. Bila hero dan heroin bersama saya pun stop. Yang lain-lain tergantung. Tapi novel kedua saya tak buat cam tu dah. Semua watak ada endingnya tersendiri.

Saya peminat telenovela. Telenovela suka letak watak2 sampingan yang meleret-leret supaya dapat dipanjangkan. Bila menonton, saya cuma fokuskan hero n heroin je. Sebab tu lah bila buat novel saya pun terpengaruh dengan apa yang saya inginkan.

Pernah juga dapat ilham untuk sambung cerita Mawar Cinta tu.Dah ada dah idea. Tengoklah... kalau ada permintaan saya sambunglah.
Memandangkan blog asal http://tannehadihaz.blogspot.com ada masalah sikit, jadi saya buka blog ni pula.