Friday, May 29, 2009

Akhirnya.... COVER MENJEJAK MEMORI


Berakhirnya sebuah penantian....
Akhirnya terbit juga novel kedua remaja dewasa (selepas KALUNG) bersama KarnaDya.
(akan berada di pasaran)

Sinopsis belakang buku :

Dua belas tahun sudah berlalu. Ramalan salah seorang bomoh masih lekat di ingatannya... Kanak-kanak tersebut akan kembali selepas 12 tahun. Sekembalinya dia ke alam manusia, dia akan menjadi seseorang yang mempunyai kuasa sakti dan hidup dalam kemewahan. Satu ramalan yang sukar untuk dipercayai tetapi tetap ditunggu. Rifqi berharap penantiannya selama 12 tahun akan berakhir. Dia berharap sangat dapat bertemu semula dengan kanak-kanak yang hilang itu, yang pernah menjadi kawan baiknya.
Di Kolej Indera Jaya, persoalan yang bermain di mindanya kian terungkai. Pencarian hampir menemui titik tamat. Namun, saat rahsia hampir terbongkar, Rifqi terpaksa mengambil keputusan untuk menghentikan penyiasatan. Jika tidak, perhubungannya dengan gadis itu pasti akan terancam. Gadis itu pasti tidak akan memaafkannya andai rahsia itu terbongkar. Rahsia tentang siapa dirinya yang sebenar...
Nota : Ingat tak lagi novel awal remajaku yang pertama bertajuk ALIA? Buat pembaca yang sudah mendapatkan ALIA, terima kasih diucapkan. Jangan lupa ALIA tidak berhenti setakat itu saja. Masih ada sambungannya.... MENJEJAK MEMORI yang dikategorikan sebagai novel remaja dewasa kerana Alia kini bukan kanak-kanak lagi. Alia sudah mencapai usia remajanya. Novel Alia berkisar sekitar pertengahan 90-an. Menjejak Memori pula berkisar zaman sekarang. Kepada yang pernah membaca kisah ALia, tentu masih ingat bagaimana seorang kanak-kanak terpaksa menjalani hidup tanpa rakan-rakan. Dia disisihkan kerana rakan-rakan menyangka dia bukan manusia biasa... Sehinggalah kehadiran Rifqi yang menceriakan Alia sebelum lelaki itu juga percaya dengan khabar angin lalu dia mula menjauhkan diri dari Alia yang baru hendak mengenali apa itu persahabatan.
Korang tentu perasan ending novel ALIA terlalu ringkas. Ada sebabnya kenapa saya buat begitu. Dalam kepala otak, memang dah pasang niat nak sambung cerita tu. Alhamdulillah, novel ALIA juga antara yang terlaris di bawah penerbitan K.Dya. So, hati melonjak berharap sambungan ALIA diterima dan seterusnya diterbitkan. Akhirnya termakbul juga doa saya tu...
MENJEJAK MEMORI bukan cerita fantasi k... sama juga dengan ALIA. Kalau anda baca sinopsis mungkin akan menganggap MM sebuah kisah fantasi. Sebenarnya tidak.
Jika anda pernah membaca ALIA, saya ingin mengajukan 2 soalan;
1. Benarkah Alia sudah dijumpai?
2. Jika ya, jadi siapakah Alia yang muncul di akhir cerita?
3. Jika tidak, ke manakah Alia menghilang??????????????????????
Jawapannya akan ditemuai dalam MENJEJAK MEMORI....
MM ~ kisah liku-liku hidup Rifqi dalam menjejak memori. Disebabkan memungkiri 1 janji (pada masa lalu) yang telah mendatangkan musibah yang besar, pada dirinya, keluarga yang terbabit serta seluruh kampung... dia dihantui rasa bersalah bertahun-tahun.
~ sebuah novel misteri + penyiasatan + cinta yang tidak terlalu berat untuk difahami ~

Tuesday, May 26, 2009

Menguji Minda

Ujian Dementia

Betapa cekapnya anda!!

Di bawah ada (4 ) soalan dan satu soalan bonus. Anda perlu menjawab dengan pantas. Anda tidak boleh mengambil masa, perlu menjawabnya segera. OK?


Mari cuba, lihat sendiri berapa pantas dan hebatnya diri anda.....




Ready? GO!!! (lihat bawah)













Soalan Pertama:


A
nda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?





~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~






Jawapan:
Jika jawapan anda tempat yang pertama, sudah tentu jawapan anda salah! Jika anda memotong orang kedua sudah tentu anda mengambil tempatnya, tempat kedua!

Cuba jangan lihat atas semula untuk soalan seterus. Sekarang jawab soalan kedua, tetapi jangan ambil terlalu banyak masa seperti soalan pertama OK ?



Soalan Kedua:

Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...? (lihat bawah)



~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~






Jawapan:
Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, anda salah lagi.. siapakah yang terakhir, bagaimana anda boleh memotong orang yang terakhir?


Adakah anda pantas dan cerdek, tidak begitu rupanya.?







Soalan Ketiga:

S
oalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan tanpa menggunakan fikiran sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah...



Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000.
Campur lagi 30 .... Campur lagi 1000 . Campur lagi 20... Campur lagi 1000 . Campur lagi 10... Berapa kah jumlah semua?


Lihat bawah untuk ...jawapan.. ..










~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~



Adakah jawapan anda 5000 ?


Jawapan sebanar adalah 4100.




Jika anda tak percaya gunakan mesen kira-kira.!
Mungkin ini bukan hari anda kan? Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul ... Cuba.



Soalan keempat:


Bapa Mary ada seramai lima orang anak gadis: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Apakah nama anak gadisnya yang terakhir?








~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~


Adakah jawapan anda
Nunu? Salah! sudah tentu Salah.
Namanya
Mary. Baca semula soalan!



Okay, cuba jawab soalan bonus:


S
orang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi. Dengan mengayakan lakunan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu.


Seterusnya, seorang buta pergi ke mini-market, untuk membeli cermin mata hitam, bagaimaa dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya. ...?









~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~





Dia hanya membuka mulutnya dan menyebut apa yang dihajati

Mudah sahaja.

Thursday, May 21, 2009

Persembahan 'Matahariku'



Dalam masa yang singkat, inilah lagu yang aku rasa sesuai nak dipersembahkan masa Hari Guru. Lagu Matahari oleh Agnes Monica, memandangkan budak2 ni dah sedia menghafalnya krn mereka peminat senetron Jelita. So, tak payah susah2 nak hafal lirik, cuma nak buat gaya sahaja. Dlm 3 hari mengajar, kira okeyla mereka ni... Masa hari persembahan, gaya hilang tah ke mana... malu kot...

Sekitar Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah - 21 Mei

Hadiah yg aku terima...

sukaneka pun sempat diadakan

sukaneka bowling

GB memotong kek

Secret Recipe...

Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru!



Guru Pembina Negara Bangsa...

Istimewa buat;

Cg. Md. Noor (Guru Tahun 1, SKKH 1984)
Cg. Nazlah (Guru Tahun 2 & 3, SKKH 1985, 1986)
Cg. Syarif (Guru Tahun 4 & 5, SKKH 1987, 1988)
Cg. Iva Dewi (Guru Tahun 6, 1989)
Cg. Fazliaton (Guru Tingkatan 1 & 2, SMTS, 1990, 1991)
Cg. Yusriyah (Guru Tingkatan 3, SMTS, 1992)
Cg. Lim (Guru Tingkatan 4, SMTS, 1993)
Cg. Ms. Mable (Guru Tingkatan 5, SMTS, 1994)

Tak lupa buat Cg Zakiah (Long), Cg. Zanida (Nyah), Cg. Zarina (Lang), Cg. Zurie (Teh) & Cg. Anisah (Cek)
Dan semua guru-guru yang pernah mendidikku,
Juga warga SMKPH, SKKH, SKKL, SKK, SKT & SKUR..
Dan buat semua mereka yang bergelar pendidik...

GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Bersedia melangkah megah
Walaupun sukar baktiku curah
Demi mu ibu pertiwi
Sumpah ku lafaz janji kukota
Berikrar eratkan bangsa
Kukuhkan cinta kepada Negara
Berjasa terus berjasa
Menyebarkan ilmu tiada batasnya
Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah perjuangkan visi Negara
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa
Demi agama dan nusa tercinta
Guru Pembina Negara Bangsa
Tetap Unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan Malaysia


Guru Oh Guru by Dato' Usman Awang

Dialah pemberi paling setia,
Setiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segalanya,
Untuk manusia jadi dewasa
Dialah ibu bapa dan sahabat,
Alur kesetiaan mengalir nasihat
Pemimpin yang ditauliah segala umat,
Seribu tahun katanya berhikmat
Jika hari ini Perdana Menteri berkuasa,
Jika hari ini Raja menaiki takhta
Jika hari ini Presiden sebuah Negara,
Jika hari ini ulama mulia
Sejarahnya dimulakan oleh guru biasa,
Dengan lembut sabar
Mengajar tulis baca
Di mana dia berdiri di muka muridnya,
Di sekolah mewah di ibu kota
Di bangunan tua di sekolah Hulu Terengganu,
Dia wakili guru seribu buku
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa,
Semakin bererti tugasnya pada negara
Jadilah apa pun pada akhirnya,
Budi yang diapung di dulang ilmu
Panggilan keramat “cikgu” terpahat,
Menjadi kenangan di akhir hayat.

Wednesday, May 13, 2009

Tag

Tag ni aku ambil dari blog Dewi Sukma. Memandangkan dia dah ofer pd para penulis KD utk menjawab tag, so, aku dgn rela hati pun menyahut cabaran... sebab soalannya menarik gak.. hehe.. sambil tu boleh gak update blog teman ni ha..

1. Apakah perkataan pertama sekali anda ucapkan kepada si dia dan kemudian menjadi suami anda
~

2. Sila berikan dua contoh alat-alat atau sumber yang anda gunakan atau lakukan untuk memudahkan kerja anda. Tak kisahlah apa alat atau sumber sekali pun asal boleh diaplikasikan.

a) Membuka pintu rumah atau kereta
kunci
.
b) Mencucuk plug soket
lidi
.
c) Simpan air minuman
jug
.
d)Ketika blackout
lilin & handset
.
e) Meluahkan rasa hati
diari & pada Yang Esa
.
f) Siang ikan
gunting & pisau
.
g) Susah hendak buang air besar
limmina plus
.
h) Di mana anda simpankan dokumen penting
dalam fail khas
.
i) Katakan ribut melanda dan pakaian anda melayang sama, apa yang patut anda tutup bagi mengelak rasa malu
tutup muka la..hehe
.
j) Apa yang anda guna untuk potong kuku
ketip kuku
.
k) Melihat waktu
jam tangan/handset
.
l) Kalau badan terasa panas
kipas
.
m) Ternampak pencuri
rasa2nya(coz belum ada pengalaman) guna suara.. jerit sekuat hati...
.
n) Kalau terjumpa duit RM50.00 dalam longkang yang dalam, bagaimana anda ingin mengambilnya
terjun ambil sendiri (dgn syarat ada lebih dari 20 keping la..haha)
.
o) Soalan akhir masa tidur apa yang anda suka peluk?
~
.
Terima kasih kerana anda seorang yang penyabar dalam memberi keterangan anda.
Sama-sama.... lain kali buat lagi soalan cam gini ek :)

Sunday, May 10, 2009

Tag oleh Dewi Sukma

...10 Facts About Me...

1. Kuat berimaginasi....

2. Rajin membeli majalah & novel tp malas membaca.

3. Buat kerja semua nak cepat, janji siap..hehe

4. Tapi bab menulis lambat sikit coz ikut mood

5. Suka berfikiran negatif terhadap sesuatu

6. Tak banyak cakap...diam lebih baik

7. Hobi sering bertukar...

8. Bentuk tulisan tangan juga sering bertukar...

9. Lebih suka dgr radio (sinar fm) dr menonton tv

10. Minat citer seram, tp dgn byg2 sendiri pun takut ..huhu

Thursday, May 7, 2009

DIALOG DUA HANTU YANG BODOH

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni
tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah
aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So
aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan
sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.

Kabus

Posted by Picasa

Teluk Senangin vs Teluk Batik

Teringin nak ke Teluk Senangin dr dulu lagi. Selalu dengar cerita keseronokan pengunjung ke Teluk Senangin. Lagipun tak jauh sangat dr rumah...