Skip to main content

Berbekam Lintah - Satu Pengalaman Bermakna

Terjerit aku bila teman serumah mengajak aku menemaninya untuk berbekam lintah. Dengar perkataan lintah pun hatiku dah rasa semacam. Geli tahap gaban. Tak boleh nak dibayangkan rupa bentuk badan lintah yang licin, dengan corak-corak di badannya... sungguh menggelikan. Bila ia melekat di badan, seksanya hendak menanggalkannya. Liat. Terpaksa guna buih sabun ataupun air garam. Tambah menakutkan bila lintah boleh menyusup masuk hingga ke dalam perut lalu membiak. Teringat drama tv masa aku masih kecik2 dulu. Kisah seorang perempuan yang belum berkahwin disangka mengandung anak luar nikah. Padahal perutnya dipenuhi lintah yang tanpa disedari telah menyusup ke dalam perutnya ketika dia ke bendang. Semua ni membuatkan aku cukup fobia dengan lintah.
Zaman kanak-kanan dulu memang aku suka mandi di sungai. Mujurlah aku tak pernah ada pengalaman digigit lintah. Cuma melihat rakan-rakan sahaja yang berpengalaman digigit lintah. Aku kalau lihat rakan-rakan digigit lintah, aku awal-awal sudah melarikan diri sejauh mungkin. Takut!!! Kalau ada pesta menangkap ikan di bendang, adalah yang kena gigit dengan lintah. Orang perempuan biasanya cukup geli dengan lintah. Orang lelaki tak heran pun. Mereka akan ludah pada lintah untuk menanggalkannya dari terus melekat di badan mereka.
Kembali pada topik member aku tadi, mau tak mau terpaksalah aku menemaninya. Kami ke rumah seorang cikgu yang anaknya juga mahu berbekam lintah. Cikgu tersebut yang mengaturkan rawatan dengan dukun lintah. Rawatan semula jadi katanya; untuk membuang darah kotor. Sesuai untuk mereka yang ada resdung dan migrain. Dukun lintah....hmm yang terbayang dalam otak aku, mesti lelaki yang dah berumur. Tak lama kemudian dukun lintah pun sampai. Mak ai..anak muda rupanya. Member dah rasa segan. Dukun siap bawa alat periksa darah tinggi lagi...hmm macam doktor la pulak!
Melihat beberapa ekor lintah di dalam bekas lutsinar, aku dah rasa geli. Member aku pun akui dia geli juga tapi nak buat macam mana lagi...dah terpaksa. Dia mempunyai masalah kulit yang agak teruk di muka. Sudah banyak duit dan masa yang dihabiskan untuk merawat, mukanya tapi tidak berjaya. Jadi dia mahu mencuba rawatan semula jadi.
Mula-mula sekali kena cucuk dulu muka (tak sakit pun). Cucuk tiga tempat: dahi, pipi kiri dan kanan. Tujuannya supaya lintah tidak akan merayap mencari tempat menghisap darah. Bila dah ada lubang, senang sikit. Lintah diletakkan di situ dan dibiarkan bekerja. Proses mengambil masa antara 15minit hinngga 1jam 30 minit, ikut banyak mana darah kotor di muka. Kalau banyak, cepatlah lintah hisap dan kenyang lalu jatuh sendiri. Bermula dengan badannya yang kecil dan panjang, sehinggalah jadi gemuk, semuanya aku dapat saksikan. Satu pengalaman yang sungguh bermakna. Tak sangka aku yang penakut ni mampu melihat lintah (walaupun dari jauh). Masa lintah bekerja, member aku dudu relax di sofa. Dia langsung tak menjerit. Hebat betul! Aku harap rawatan ni berjaya.
Lelaki yang menjalankan rawatan berbekan lintah memaklumkan yang dia menghadiri kursus. Selesai kursus dia mencuba rawatan tersebut pada ahli keluarganya terlebih dahulu, kemudian pada kawan-kawan. Bila mendapat feedback yang meyakinkan, barulah dia berani menjalankan 'perniagaan' tersebut. Dia juga adalah penternak lintah yang telah dilakukannya sebelum penternakan lintah popular lagi. Mendengar dia bercerita tentang lintah, barulah aku faham serba sedikit tentang haiwan yang menggelikan ni. Lintah y
ang akan digunakan untuk berbekam, akan menjalani proses kuarantin dahulu untuk membersibkan isi perutnya. Lintah yang sudah digunakan pula akan dimusnahkan.
Rawatannya taklah mahal. Hanya RM27 sahaja.


Dalam ketakutan dan kegelian yang teramat, sempat jugak aku mengabadikan kenangan... (pejam mata masa nak snap gambar ni..huhu)


Comments

lintah !!!!..mmmppphhh..mcm main semut jer..tapi tak sangka yek skrg ni dah dikomersialkan...rezeki org kampung..
zurie said…
waaaa...
berani gak u amik gambo ye
kalau aku dh berbatu2 lariiiii...!!!
zahida zarkasi said…
mus'ab leh,
mak ai..main semut jer??? oh tidak! yup, dgn lintah bleh mencari pendapatan..

zurie,
terpaksa, wat kenang-kenangan..mana nak thu kot sok2 mu lak nak guna perkhidmatan lintah, leh kawe ejas..hehe

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …