Skip to main content

Dari KK (Kuala Kangsar) ke KK (Kota Kinabalu) - Part 1

Cuti Pertengahan Penggal yang lepas, saya dan sebahagian ahli keluarga telah mengunjungi Kota Kinabalu buat pertama kali. Awal pagi kami sudah bersiap menuju ke LCCT untuk menaiki penerbangan Air Asia jam 10.20am. Rombongan kami seramai 11 orang. Kami tiba di airport KK jam 12.30t/hari. Kami dimaklumkan oleh pramugari bertugas yang penerbangan kami tiba 15 minit lebih awal. Sebentar kemudian kami dijemput dengan sebuah van dan kereta, milik homestay tempat kami tinggal iaitu Alpine Homestay. Kami dibawa menuju ke Golden Hill, rumah penginapan kami yang mempunyai 4 bilik tidur dan 4 bilik air, disamping dapur untuk memasak serta iron dan kemudahan lain. Rumah ini cukup besar dan selesa sekali. Namun air agak slow la..huhu... Hari pertama kami ke Pasar Filipin yang begitu popular kat bandar KK. Lepas makan cendol dan nasi goreng yang dihidangkan setambun (banyak sekali), kami membeli belah di pasar pilipin. Borong sakan la masa tu bila tengok mutiara yang murah2. T shirt dan keychain agak mahal sikit berbanding tempat2 pelancongan lain. Lepas tu kami ke pasar malam yang tak jauh dari pasar pilipin. Bertentangan je. Rupa-rupanya kat sini mutiaranya lagi murah.

Hari kedua kami dah plan nak ke Kundasang, kaki gunung kinabalu. Kami sewa van kia pergio dengan harga RM250 sehari. Sebelum ni dah tanya kawan-kawan yang pernah ke Kundasang. Mereka cakap jalannya teruk. Ingatkan teruk macam mana... rupa-rupanya jalan kecil dan berbelok-belok. Mendaki bukit pulak tu. Memang berbahaya. Di pertengahan jalan, suhu naik pulak. Tangki air kosong! Mujur ada bawa dua botol air mineral. Lama juga menunggu di situ sebelum dapat sambung perjalanan semula. Sepanjang perjalanan nampak rumah-rumah yang dibina di lereng bukit. Astro terpacak di atas bumbung. Gereja pun banyak. 2 jam lebih baru sampai ke pekan Kundasang. Mentari bersinar terang namun dapat rasakan kesejukannya. Kundasang ni ala2 Cameron Highland. Tempat penanaman sayur-sayuran, bunga dan strawberi. Kami singggah di rumah kawan kakak. Dia jamu makan tengah hari. Sedap siot. Dia bagitahu tempat2 menarik di situ. Antaranya Kundasang War Memorial, taman ros, air panas Poring & Kinabalu Park. Mereka sempat beritahu dua orang peserta AF8 berasal dari situ iaitu Ema dan Adira kalau tak silap.

Kami singgah di Kundasang War Memorial. Tugu Peringatan ini untuk peringati askar-askar Australia yang gugur masa perang dunia ke2 kalau tak silap. Tiket masuk RM2 seorang. Berbaloi la. Tempat ni memang cantik. Kena daki bukit sikit. Ada Australian Garden kat sini. Last sekali ada ruang cantik dengan pemandangan gunung kinabalu.

Kemudian kami sambung perjalanan ke Kinabalu Park...bersambung...




Kundasang War Memorial
Posted by Picasa

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…