Sunday, April 4, 2010

Dari KK (Kuala Kangsar) ke KK (Kota KInabalu) - Part 2

Dari Kundasang War Memorial, kami sambung perjalanan ke Kinabalu Park yang terletak tidak jauh dari pekan Kundasang. Di sinilah tempat memulakan pendakian ke puncak Kinabalu. Jalannya kecil dan amat berbahaya. Cuaca sejuk sekali, tak perlu pasang air cond kereta. Sepanjang perjalanan ke tapak pendakian, hati tak putus-putus berdoa...huhu takut... Jalan sempit dan berliku-liku. Selepas sampai ke tapak pendakian, kami turun semula dan bergambar di kawasan Kinabalu Park berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu yang diselubungi awan bahagian puncaknya.
Kami teruskan perjalanan untuk kembali semula ke Kota Kinabalu. Kami sempat singgah di Pasar Nabalu. Banyak cenderamata, makanan dan buah dijual di sini. Buah nenas cukup manis sekali. Rugi kalau tak rasa.
Sampai di bandar KK jam enam, jalan agak sesak dan kami sesat! Hampir dua jam berpusing-pusing untuk cari rumah penginapan kami; Golden Hill...huhu... Tanya orang, mereka pun tak tahu??? Syukur akhirnya jumpa juga. Lepas mandi, kami keluar makan di kawasan pasar pilipin. Ada macam-macam ikan bakar, sotong, ketam dan udang bakar yang dijual di sini dengan harga yang cukup murah. Kalau kat semenanjung memang susah nak jumpa harga yang sebegini. Boleh dimakan begitu saja atau boleh juga makan dengan nasi cicah dengan air asam. Memang umphhh!!!
Posted by Picasa

No comments:

Salam Lebaran 1439 Hijrah

Masih dalam mood raya kan... Ok I nak wish Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat rakan2 blogger semua....