Skip to main content

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

Kali terakhir aku ke sana 2010. Pergi sorang, nak bas pagi, petang balik. Masa tu kenal kak Nora Isma Fuad.

Dan selepas 7 tahun, aku ke sana lagi bersama suami, anak, adik-adik dan anak buah. Rombongan kami seramai 7 orang. Bertapa di Senawang.

Kami bergerak seawal jam 10.24 pagi dari stesen komuter Sungai Gadut. Tambang Sg Gadut - Putra RM10.10 dewasa, kanak2 dan student separuh harga.

Perjalanan ambil masa 1 jam setengah. Lama jugak. Malang nasib kami sebab kena tukar train kat Seremban. So tak dapat la tempat duduk. Dengan anak lelaki ku yang buat perangai sebab jemu lama sangat dalam train.

Lepas tu kena menapak pulak, pecah peluh baru sampai PWTC sekitar jam 12 tengah hari. Pengunjung pada hari kedua (30 April 2017) mak ai ramai gila. Apa taknya, Fattah Amin dijangka hadir jam 3.00 petang di booth Idea Kreatif bagi mempromosikan Novel Wanita Terakhir. Menteri Pendidikan pun rasmi majlis pada hari yang sama.

Dan aku pecah peluh sekali lagi main kejar2 dengan Si Umar. Bukan main seronok dia bila kena kejar. Lagi la dia berlari dalam lautan manusia.

Jam 2.00 petang, aku ke reruai M06-M07, Prolog Media untuk sesi bersama penulis. Mujur anak dok dengan Cuni dan akhirnya terlena. Sebelum tu aku sempat beli buku di Terfaktab, habis RM110. Di reruai M06-07 pulak habis RM102.

Keadaan memang meriah. Tapi aku mampu bertahan sejam saja sebab teringat kat anak. Bimbang dia bangun dan buat perangai. Jenuh nak kawal.

Aku tak sempat pun jalan2. Kena sabar, sampai Umar dah besar dan memahami sikit baru aku boleh jalan-jalan dari resuai ke reruai dan dari ground floor ke tingkat atas.

Jam 5 petang, bila Umar dah bangun baru kami gerak. Hujan lebat disertai kilat. Sampai kat stesen, mak ai, ramainya yang beratur nak beli tiket. Rasa menyesal pulak tak beli tiket return. Ingat nak balik naik LRT la konon.

Antara buku yang aku beli:
Terfaktab :
Semoga Tuhan Merahmati Sains
Emas Para Dapunta dan Maharaja
Baiduri Segala Permaisuri
Rentaka Sekalian Bijasura
Kisah Orang Menang
Mat Jenin Sebenarnya Hero

Prolog Media:
Jika Aku
Infiniti
Nadi

Porengkertas
Antologi Cinta Dia
Haq 2

Farah Husain:
The Untold Story

Layar Pena:
Kecubung Sari

Comments

Terfaktab said…
Terima kasih kerana membeli bahan bacaan terbitan kami.
Selamat membaca!
Tanne Hadihaz said…
Sama2. Dah baca keempat2 novel. Terbaik 👍 Semoga terus menerbitkan karya bermutu

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …