Skip to main content

Ulasan 'Kalung'

Oleh Adhan dr Blog Dunia Novel
http://dunia-novel.blogspot.com/2007/07/kalung.html

Tajuk : Kalung
Penulis : Zahida Zarkasi
Penerbit : KarnaDya
Harga : RM16.00

Kebahagiaan hidup Nia diragut pergi tanpa disangka..pelbagai peristiwa sedih, perit dan misteri berlaku dalam hidupnya…siapa sangka dia boleh terperangkap dengan lelaki yang disangka menyintainya tetapi sebaliknya yang berlaku…dia juga terperangkap atau lebih nyata terpukau dengan kalung yang diberikan oleh Aries.

Kataku:` Dari maklumat yang aku terima dari peminat novel yang lain, Zahida Zarkasi pernah menulis novel cinta dewasa bersama penerbit lain tapi aku tak pernah membacanya jadi aku tak boleh nak buat perbandingan. Just boleh cerita tentang Kalung.` Aku pernah membaca novel terbitan KarnaDya yang sebelum-sebelum ni dan aku rasa Kalung lain dari yang lain. Tapi kisah percintaan tak lari..semua syarikat yang menerbitkan novel ada kisah cintanya jadi Kalung pun begitu cuma dalam Kalung, ia lebih menumpukan kepada misteri. Jarang aku jumpa (atau memang tak pernah jumpa) penulis perempuan yang menulis cerita misteri semuanya penulis lelaki tetapi ZZ berani menulis cerita misteri..mungkin saudari ZZ minat benda-benda yang berkaitan misteri…jalan cerita menarik Cuma aku tak puas bila tiba penghujungnya..bagi aku penghujungnya tergantung dan mungkin saudari ZZ ingin menyambung Kalung.` Tahniah buat Zahida Zarkasi. Teruskan usaha anda dan semoga selepas ini anda boleh duduk sebaris dengan penulis novel misteri atau thriller yang ada sekarang yang kebanyakannya lelaki.

p/s : janganlah ada yang terperangkap dengan ‘kalung’ macam nia…habis dia tak percaya kat orang lain…bahaya sungguh….

Utk sdr Adhan ~ Terima kasih atas ulasan yang anda berikan. Tergantung ke? Rasanya dah lengkap cuma ending tu mungkin terlalu ringkas.


Oleh Rinn dr Novel Cinta
http://novelcinta.multiply.com/reviews/item/204

Kalung by Zahida Zarkasi Terbitan KarnaDya Solutions
"Penantian yang menyeksakan... Namun kebenaran lebih menyakitkan"
SEkali sekala beralih ke novel thriller menarik juga. terima kasih AMY atas cadangan novel Kalung by Zahida Zarkasi. Sungguh2 betul makcik tu mempromosikan buku ni kat saya :) tapi saya terkilan sikit sbb amy terrrrrrrlepas citer part yang sepatutnya dia tak cakap.. aduih.. memang spoil. hehe.. tapi apa2pun citer ni memang saspen. Persoalan utama dalam citer ni "did he or didn't he?" dia yang bunuh ke? atau bukan dia? Nia, watak utama cerita ini amat yakin yang Aries bukan pembunuh seperti yang disangka seluruh penduduk kampungnya. Sbg pembaca kita turut tidak ketinggalan utk berfikir, siapa yang benar? Ada masanya kita rasa ARies tak mungkin seorang pembunuh.. ada juga masanya kita merasakan dia ni mungkin juga seorang pembunuh. susah juga kalau jadi juri dalam situasi yang macam ni.
Cerita ini dimulai dgn penghijrahan Nia bersama adiknya Irfan ke kampung yg ditinggalkan ibunya bertahun-tahun yang lalu. Ibunya nekad menyuruh Nia meninggalkan pembelajarannya dan pergi ke kg dgn serta merta. Misteri pertama. Mengapa? SEtelah sekian lama di kampung, ibu bapanya tak sampai2 sedangkan mereka sudah berjanji. Nia dan Irfan tersiksa dgn layanan Mak Longnya yg kejam mengalahkan mak tiri. benci sungguh dia pada ibu Nia.
Kemunculan ARies, kebaikannya terhadap Nia memang menghairankan sedangkan seluruh penduduk kampung amat takutkan Aries. Pada mulanya Nia yang tak berapa tahu cerita layan ajer Aries tu, tapi bila terlalu banyak cerita yg didengarinya, dia menjadi takut dan lari hingga tak cukup tanah bila terserempak dgn Aries. Kalung misteri yang dijumpainya bersama selonggok kayu api yang dihantar ke rumah maklongnya membingungkan Nia.memang mendebarkan... tragedi yg menimpa Nia memang bertalu-talu. Pemergian Irfan, tragedi ngeri ibu bapanya, keraguannya terhadap keikhlasan Firham... semuanya menyakitkan, hanya cinta Aries yang menguatkan semangat Nia... tapi benarkan Aries pembunuh?

sure fine whatever
Rinn
Tags: , , ,

Utk Sdr Rinn ~ Terima kasih kerana sudi buat ulasan untuk novel saya ni.

Oleh Deidaa
http://sengih.blogspot.com/2007/10/novel-kalung.html

_____sekarang aku tgh layan novel kalung ni. Mmg bkn novel cinta la. Sesekali nak jg aku lari dr cite cinte je. Kalung ni novel thriller [xde la thrill sgt tp kisah cerita ceriti kat dlm utan]. Mmg btol pon, aku rasa mcm xsabar nak abiskan. Heheh.. skang ni baru smpai chater 15. Time aku jg bdk2 intebiu la aku bley baca.
Aku agak la kan.. kalo novel ni dibuat drama.. baru real skit.
Sape2 yg suke baca cite mencabar kepala otak.. blh la novel ni.. ahehehhe! Ada 2 3org kat ofis ni pon ckp best. Sile la baca.. yg tak suke bkn cite cinte.. xpyh la kutuk2 ok?

Utk Deidaa ~ Terima kasih sudi ulas novel saya ni. Buat drama? Susah sikit sebab wajah Aries sukar

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…