16 Hari 16 Bab

Sepatutnya saya dah siapkan 16 bab untuk sebuah manuskrip yang saya mula tulis hujung tahun lepas. 2009, saya berazam nak siapkan sehari 1 bab. Tolak hal2 kecemasan, dlm 3 bulan dah boleh siapkan sebuab manuskrip novel dewasa. Cadangnya begitulah..
Hakikatnya saya baru siapkan 2 bab saja utk tahun ni...huhu.. Tapi kira okey la tu buat yang malas menulis macam saya ni. Walaupun rangka dah ada, nak siapkan bukannya senang. Seksa! Jenuh paksa diri untuk menulis setiap kali mengadap komputer. Tapi, setiap kali online, ada2 saja yang nak diteroka. Cerita entah ke mana... Apa2pun, saya target selewat2nya bulan Mac nanti mesti siap sebuah manuskrip.

Comments

zakri said…
Actually saya sangat ingin mengetahui bagaimana kamu mencari idea, drafkan idea kamu, seterusnya menjadi manuskrip. Kadang-kadang saya ada idea, tapi tak tahu bagaimana nak diterjemahkan dalam bentuk perkataan, kadang-kadang saya menulis, tapi tulisan itu kosong, tidak ada idea. Saya harap kamu sudi berkongsi di sini.

Terima kasih, ya.
zahida zarkasi said…
Ok..terima kasih. Atas permintaan saudara, nanti saya letakkan n3 baru berkenaan cara saya menulis dari mencari idea sehinggqalah terhasilnya sebuah buku...jenguklah blog sya dlm 2, 3 hari ni

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA