Skip to main content

Nurin

Nurin adalah manuskrip terbaru saya yang saya mula menulisnya pada penghujung 2008. Awal 2010 baru siap! Bayangkan berapa lama saya ambil masa nak siapkan manuskrip awal remaja tu. Lambat siap tu bukan kerana jalan ceritanya yang berat, tapi....sebab M. Tak sampai 100 m/s pun (1.5 spacing). Orang lain yang benar2 gigih menyiapkan manuskrip hanya ambil masa 2 minggu saja. Tapi tu orang lain. Saya tak boleh jadi orang lain. Saya jadi diri saya. Kesudahannya setahun lebih saya ambil masa nak siapkan manuskrip awal remaja. Tak berdisiplin punya pasal...huhu! Siap jer, kemudian baca 3 kali, edit apa yg patut, saya pun hantar ke penerbit. Alhamdulillah tak sampai sebulan dah dapat jawapan, manuskrip Nurin diterima. Tajuk kena ubah...pastu kena get readylah dgn sinopsis belakang buku, kata2 depan buku, biodata, penghargaan...macam yg pernah dibuat sebelum ni. Haa...satu lagi kena start melukis. Harapnya lukisan saya diterima :) Malam ni nak kena fikir tajuk yang sesuai. Ini adalah novel awal remaja saya yang ketiga selepas Alia & Kunci Dimensi.
Lepas ni saya tetap akan menulis lagi novel awal remaja kerana pasarannya boleh tahan. Nak sudahkannya pun lebih mudah berbanding novel dewasa. Alia setakat ni sudah masuk cetakan ke 4. Kunci dimensi masih cetakan pertama. Mungkin kanak2 tak minat kot sebab tajuk dia pelik sikit kot. Mungkin kanak-kanak perempuan ingat KD hanya sesuai utk dibaca oleh budak lelaki. Sebenarnya tidak. KD sesuai dibaca oleh semua golongan kanak2, termasuk dewasa :)
Sekarang ni tengah karang novel cinta dan nopen seram. Buat serentak utk penerbit yg berbeza. Harap2nya 2010 boleh siap semuanya...amin

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …