Skip to main content

Salam Ceria di Pagi Sabtu Nan Indah






Salam buat semua...

Hari ni cuti seperti biasa. Tiga minggu berturut-turut aku balik kampung. Tapi kali ni melepak kat rumah sewa sahaja disebabkan oleh bajet petrol sudah kehabisan bulan ni...huhu... Banyak berjalan bulan ni dan bulan lepas.
28-30 Jun yang lalu aku menghadiri kursus pendidikan di Pangkor Holiday Resort. Peserta kursus bercampur antara daerah Kuala Kangsar dan Hulu Perak. Semuanya seramai 40 orang. Slot kursus diisi dengan ceramah-ceramah yang menarik semuanya. Tak jemu. Mengantuk pun hilang. Yang best pasal kursus ni sebab dapat makan free 6x sehari :)
2-3 Julai pula aku di Kelantan bersama sebahagian dari familyku. Tujuan utama hendak hantar adik mendaftar di UMK. Dia ambil kursus keusahawanan (pelancongan). Bila sampai di UMK terkejut juga lihat keadaannya. Rupa-rupanya UMK di sebelah airport Pengkalan Chepa tu hanyalah kampus sementara. Kampus utama di Jeli masih dalam proses pembinaan. Kampus sementara ni kecil saja. Jadi tak susah nak bergerak dari satu fakulti ke fakulti lain. Berbeza semasa aku di UPM dulu. Sakit kaki berjalan jauh.
Kali terakhir sampai ke Kelantan kalau tak salah aku tahun 2003, join rombongan perkahwinan sepupu. Jadi, setelah 7 tahun tak sampai, teruja hatiku bila nak jejak kaki lagi ke Kelantan. Bertolak pagi Jumaat 2 Julai, aku jadi driver utk kakak sulungku (kak long) dan anak-anaknya. Adikku - Mira pula jadi driver mak, syu(adik) dan yunie(umk). Mak ai, bahaya betul jalan Grik-Jeli (lebuh raya timur barat). Sepanjang perjalanan kami menyaksikan 3 kemalangan! Kami berhenti seketika di Hentian Titiwangsa yang sejuk dan berangin. Sempat snap agmbar kat situ. Pukul 2.00 ptg kami sampai KB dan terus menuju ke rumah Ja (member adik) di Binjai (ke Binjal?..tak pasti). Kami dijamu keropok lekor. Seterusnya kami check in di Motel Impiana...ermm... Kemudian, kami bertolak ke Rantau Panjang. Aku sempat beli dua blouse kat situ. Memandangkan kami sampai kat sana jam 5.00 petang lbh kurang, jadi tak sempat nak shopping betul2.
Malam tu kami ke Mydin Mall yang baru dibuka di Kubang Kerian, tak jauh dari motel tempat kami menginap. Yunie beli barang2 yang patut utk dibawa ke umk. Aku pula beli alat tulis dan brg2 utk my business. Seterusnya kami ke Wakaf Che Yeh pula, tempat yang sering disebut2. Memang happening pun kat situ. Beli 2 blouse lagi..huhu... Sampai motel terus lelap.
Pagi 3 Julai, kami bersarapan di restoran Nasi Kak Wok dulu. Kata Ja, nasi kak wok ni banyak cawangan. Simple menunya tapi sedapppp. Lepas tu baru bertolak ke UMK. Orang berpusu-pusu. Tempat parking pun tinggal yg jauh2 jer. Hari tu utk pembayaran yuran dan pendaftaran bilik asrama sahaja. Yunie dapat bilik di tingkat 2. Sebilik 4 orang. Bangunan baru lagi, ok la. Terserempak nenek bongkok. Mesti dah lanjut usia tapi masih sihat dan cergas. Kagum tengok dia.
Siap hantar barang, kami ke Pasar Besar Siti Khadijah. Besar sungguh! Kami terus menuju ke bahagian kain pasang. Rabun mata dibuatnya. Beli 3 pasang kain. Duit dah habis...huhu... Beli keropok kering 2 bungkus dan keropok lekor. Siap beli belah pergi makan pulak. Kemudian hantar adik kembali ke UMK. Lepas tu bertolak balik.
Sampai di kampung jam 8.00 malam. Alhamdulillah semuanya selamat. Duit pun habis. Tapi puas hati dapat berjalan sambil bershopping :)


Comments

crystal_azure said…
KECIKNYA GAMBO...
Izzah Haneefa said…
salam ceria di pagi ahad!!!
zz said…
zurie - save dari fb mu

izzah - salam ceria :)

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…