Skip to main content

Al Kisah - Surat Denda

Semalam balik dari sekolah terus aku ke Mesra.Net tempah pakaian sukan dan uniform budak-budak prasekolah. Siap urusan aku pun balik rumah. Tengok dalam peti, ada sekeping surat. Surat dari pejabat pos. Surat pemberitahuan agar aku ke pejabat pos untuk mengambil surat denda (?) Dalam hati tertanya-tanya surat denda apa pulak yang aku dapat ni? Surat saman. Dah la hujung tahun lepas aku baru jer bayar saman sebab pandu laju (sebenarnya tak der la laju sangat...90km/j jer aku drive). Ingat nak pergi pej.pos esok saja sebab aku dah keletihan. Tapi kepala otak ni asyik fikir pasal surat denda tu. Kalau dibiarkan malam karang sure aku tak boleh tidur.
Jadi aku pun bergegas ke pejabat pos.
Sampai di pejabat pos, aku tengok kaunter mel dah tutup. Ada seorang posmen kat situ lalu aku terus tunjuk surat. Dia minta aku berjumpa dengan salah seorang pekerja di situ. Hati berdebar2, tak sabar nak tau surat denda apa yg aku dapat.
Rupa-rupanya aku kena denda sebab dapat surat dari pengirim yang letak setem tak cukup. Setem dilekatkan RM0.50....sepatutnya RM0.60. Jadi untuk mendapatkan surat tersebut, aku didenda RM0.50. Huhu....ingatkan apa. Hmmmm, surat kecik envelope putih dengan isi sekeping kertas A4 kini dicaj RM0.60. Aku ingat Rm0.30. Setem dah nak harga ke? Aku pun tak tahu. Dah lama tak berurusan dengan pejabat pos sebab kebanyakan urusan aku guna internet jer. Tak tahu perkembangan terkini...huhu...

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

Comments

crystal_azure said…
ada gak surat2 denda ek..nak jugak denda 5 posen tu...huhuh
zz said…
wik kerajaan dei...1 sen po bekira

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…