Skip to main content

Salam Ramadhan

Ish...baru teringat nak ucap. Dah hari ke 19 dah pun. Haha.... dan 19 hari aku puasa penuh. Belum ada tanda2 yg aku akan cuti puasa tahun ni. Huhu.... cuaca tak menentu membuatkan tekak aku terkadang haus. Sab ba ro... pesan aku pd diri. Dah tua bangka pun masih tak tahan ke? Ish teruknya aku. Kalau tahun lepas everyday bukapuasa dgn lauk pauk dan kuih muih tunjuk2. Tapi tahun ni alhamdulillah baru 2x singgah bazaar. My hubby ada kat rumah thats why dapurku pun berasap. Haha....walaupun tak ada kuih hanya nasi dan lauk saja...tak kisahlah janji sedap dan menjimat kan. Kalau ke bazaar mau paling kurang rm30 melayang. Tp kalau masak sendiri...rm30 utk seminggu. Betul tak????

Persiapan raya...alhamdulillah 90% dah selesai. Baju raya anak...suami n myself dah setel (wpun I punya ada kat tailor lg..hrp dia dpt siap b4 raya spt yg dijanjikan). Tahun ni beraya dengan baju kurung moden kain sulam dari Bukit Tinggi yg aku beli hujung tahun lepas.

Kuih tak beli thn ni memadangkan tahun lps jenuh nak habiskan kuih wpun beli 4 balang je. Rasanya sampai raya haji kuih tak habis2.

Duit raya spend sikit je. Bajet tak cukup. Dah suruh kakak tukar. Thn ni byk pakai duit. Utk moreh sekolah rm30...moreh tmn perumahan rm50..dana fmly rm150..bbq generasi tok fakeh rm70...berpinar2.

Mujurlah ada bantuan khas kerajaan rm500. Kalau sebulan gaji mcm kat Selangor tu lg bagus kan kan kan...

Tahun ni beraya kat kampungku lg. Yihaaaa.... best jg kalau keluarga mentua dok jauh nun di seberang laut cina selatan ♥

Setakat ni dulu coretan kali ni....hrp nx week ada lg coretan baru...jgn malas2

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…