Skip to main content

Coretan KLIA2... Sandakan dan Sepilok.

Bukan bercuti...balik kg suami. Suami org sana. Balik 25 nov hingga 3 dec. 9 hari di sana. Suami dok jauh so setahun sekali je balik. Huhu... Tambang agak mahal. Masa pergi RM199. Masa balik RM257. Plus luggage, makan, seat...semuanya RM1352.

Masa booking tersilap isi tarikh lahir suami. Risau jugak. Masa nak check in weolls betulkan masa tu. Flight jam 12.45. Ini first time naik kat KLIA2. Risau jugak sbb tak biasa. Kalau kat LCCT mmg dah tau. Wow..KLIA2 lbh luas 4x dr  LCCT.  Tak payah risau sbb papan tanda byk. Check in kat mana2 kaunter pun boleh. Lepas tu masuk ke ruabgan J dan K utk penerbangan domestik.

Mak ai....jauhnya nak ke J7. Sudahlah my son terlebih aktif.  Jenuh dok kawal si Umar. Kat ruang berlepas ni jauh lbh selesa dr kat LCCT. Surau banyak. Tandas banyak. Tempat tukar lampin baby pun byk. Selesa sgt.

Kali ni aku try booking free seat Air Asia sbb aku terpaksa riba si Umar yg belum cecah 2 thn. Bdnnya agak panjang so agak tak selesa wpun duduk kat depan sekali... 1E dan 1F. Free seat ni kelebihannya selain tempat yg agak luas kami jugak boleh naik dulu...beratur kat depan.  Aku dok sebelah tingkap. My son ni kalau dlm air cond lenanya je dia. So lega sikit tak payah kawal. Cuma aku x boleh nak gerak ke mana. Riba dia jer.

Jam 4.15 sampai. Mentua dok Taman Sejati....tak sampai 5 minit dr airport. Airport Sandakan pun dah siap renovation.

Hari Ahad weolls jalan2 ke Sepilok iaitu tempat pemulihan orang utan. Tiket RM2 bawah 17 thn dan RM5 utk dewasa. Kami masuk jam 9 pagi. So terus ke nursery tgk anak2 org utan. Jam 10 tgk org utan diberi makan. Tak byk org utan yg keluar makan. 3 ekor je. Mak yg kendong anak dan seekor org utan sederhana besar. Pelangcong luar negara ramai  kat  sini.  Dan ada jugak org putih yg urus org utan kat situ. Kedai souvenir ada kat luar. Agak mahal. Pusat pameran dan tayangan video pun ada di luar.

Hari Rabu bertolak balik. Kakak ipar and her family hantar weolls ke airport.  Luggage aku book  20kg. Masa check in terlebih berat. 24kg. Masa panjang lg so pekerja situ suruh kurangkan 4kg kalau tdk kena caj RM75.00.  Mak ai...mahal siot. Mujur kami dpt kurangkan 4kg. Yg  lebih tu kami bawak naik ke kabin. Kami beli beg biasa RM5 yg ada jual kat airport.

Sampai KLIA jam 7.00 ptg. Jauh jugak nak menapak ambik bagasi. Lepas tu kami ikut papan tanda menuju ke teksi. Ada kaunter teksi guna sistem kupon. Kami cakap nak ke Senawang. Dia tanya brp org. 2 dewasa 1 baby. Dia tgk bagasi....kemudian dia bagitau jumlah.  RM101.60. Mahal. Kerna terpaksa kami ambik jugak. Masa pergi dulu RM70 je.

Itulah serba sikit kisah weolls balik kg...

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…