Skip to main content

Percutian ke Universal Studio Singapore

Agensi : Cuti.my
Harga : RM210 dewasa, RM170 kanak-kanak
Include : Tiket masuk
                Pengangkutan Danga Bay - USS - Danga Bay
Tarikh : 15 Dec 2014
Ahli Rombongan : 15 dewasa + 2 kanak2 + 3 infant ( bawah 4 thn)

Sehari sebelum kami bertolak dr Seremban. Perjalanan ke homestay mengambil masa 2 jam. Kami sewa homestay di sebuah taman perumahan berhampiran Danga Bay. Rumah teres 2 tingkat dgn 3 bilik berhawa dingin. Kemudahan semua okey kecuali masalah air. Malam tu kami keluar makan sup tulang yg famous kat JB ( sorry dah lupa nama ).

Keesokan pagi ( Isnin ) kami bertolak ke syarikat yg menguruskan rombongan kami. Parking kereta depan syarikat. Banyak parking. Kemudian kami naik bas. Jam 7 lebih kami bertolak ke USS. Perjalanan mengambil masa 2 jam coz urusan di imegresen 2 buah negara.

Jam 9 lebih tiba di USS. Driver mengingatkan kami supaya menunggu di tempat yg sama sebelum 6.30 petang. Kalau lambat terus kena tinggal.

Tunjuk je tiket terus dpt masuk. Org tak ramai lg coz msh awal pagi. Kami ke money changer dulu nak tukar duit. Aku tukar RM300 dapat $105 jer... Masa tu RM285 bersamaan $100 dolar Singapore.

Masa mula masuk kami ambik dulu peta. Pastu bergambar kat lorong ala2 kat New York and England. Terus kami tuju ke Transformer. Sbb pengunjung yg kami baca kat blog rata2 suka dgn Game kat Transformer tu. Aku tak masuk sbb ada anak setahun lbh. Kanak2 tak dibenarkan masuk. Jadi aku dgn adik aku merayap2 kwsn sekitar sbb kami ada anak kecil...huhu. Lama jugak menunggu...sejam kemudian baru yg lain2 keluar. Katanya ramai org..kena beratur. Sapa yg ambil single rider cepat sikit.

Kami berjalan menuju ke kawasan The Mummy. Kat sini aku berkesempatan masuk. En suami pulak jaga anak. Lama jugak tunggu turn. Gamenya rupanya naik roller coaster. Tapi dlm gelap..haha...

Keluar dr situ dah rasa penat. Dah tengah hari. Cuaca panas. Dahaga dan lapar. Kami menuju ke Istana Far Far Away ( Shrek ). Kat situ ada restoran makanan halal. Harganya x payah cakap la...mmg mahal. Nasib baik boleh discount $5 dr tiket yg dibeli. Anak pun dah tak senang duduk sbb cuaca panas. Terpaksa bg dia mandi kat tandas. Tandas banyak kat USS. Setiap kwsn ada tandas. Tandas takder air....tapi kat hujung sekali ada air. Mana2 tandas pun ada 1 yg ada air. Biasa kat hujung.

Kemudian kami patah balik ke The Mummy cari surau. Suraunya kecik je. Org ramai. Keselesaan mmg kurang. Kami ke Far Far Away semula utk tengok wayang 4D. Best sbb dpt rasa bila Donkey bersin. Dapat rasa labah2 merayap kat tempat duduk. Anak dah tidur sbb sejuk kat dlm tu.

Kat Madagascar sempat tengok binatang ( org pakai kostum ) menari...I like to move...)  Lepas tu kami bergambar. Sampai setakat tu je...lepas tu dah tak larat dah. Tgk je org beratur kat Jurassic Park...

Banyak tempat kami tak pergi. Rasa rugi pulak. Penat punya pasal. Ingat org tak ramai hari Isnin....rupanya beribu org kat dlm tu.

Nak beli belah x mampu. Cuma mampu tgk je. Harganya hmm..... berbeza masa ke Bukit Tinggi, Idonesia. Kami bershopping sakan.

Seronok bila bercuti bersama keluarga. Sebelum ni kami dah ke Kota Kinabalu dan Kundasang serta Cameron Highland (2010), Kuching (2011), Pulau Perhentian dan Kuala Gula (2012), Bukit Tinggi (2013), Cameron Highland sekali lagi dan USS (2014). Tahun ni Insya Allah bulan 6 nanti nak naik Star Cruise pulak.

Gambar nanti upload.

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …