Skip to main content

Aktiviti Sepanjang Ogos

Sepanjang Ogos ni bermacam aktiviti yang sudah dan akan saya lalui...
3/8 - Program Keibubapaan di sekolah. Aku bahagian Buku Program. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.
4/8 - Temubual bersama Berita Harian. Bertolak dr KK jam 9.00 am dgn bas transnasional KK - KL. Ingat nak pergi semalam lg tapi tak sempat kejar waktu. Program keibubapaan selesai jam 7.00pm. So, hari ni baru bertolak. On the way, kakak ke dr Seremban call bgth yg kakak di Bangi terpaksa balik ke kg suaminya. Ada kematian. Cadang nak minta dia tolong hantar ke ofis KD. Call kakak di Semenyih. Nasib baik dia tak ada program lain dan sudi tolong aku. Memang kakak di Bangi dah call dia minta tolong hantar aku. Habis masalah tu. Sampai di Pudu jam 1.30pm. Terus naik LRT dan turun di Bandar Tasik Selatan. Tukar ke Komuter pula hingga ke stesen Kajang. Kakak datang jemput bersama suami dan anak2nya. Mula2 sekali pergi cari ofis KD dulu. Sekejap aje pusing dan jumpa (stop kejap. adik di kg call... buku CD dah sampai. Thanks k'dewi!) le ofis KD tapi sunyi sepi je. Pergi cari kedai makan dulu. Dah jamu selera, pergi surau. Lepas tu baru pergi ke ofis KD. Sampai tepal pukul 4.00. Wartawn BH, Cik Rosmalina pun sampai dlm masa yg sama, Mr, FJ perkenalkan aku dgn wrtawan kecil molek tu. Dalam hati hanya Tuhan yg tahu. Sesi temubual tu pun berlaku. Cik Rosmalina yg kurang sihat dah baca novel Kalung dan tanya serba sedikit latar belakang, pengalaman dan bla..bla... Dia pun harap Kalung ada sambungan.. Selesai temubual, tunggu pulak kedatangan photographer. Sebentar kemudian dia datang. Siap minta pose... alamak, malunya! Selesai semuanya, kita orang borak2. Sempat lagi dia org menyakat aku dgn soalan2 yg tak ingin didengar dan dijawab. Grrr!!! Bila wartawan dan photographer minta diri, aku pun call abg ipar. Sambil tu orak2 dgn FJ. Faham le sikit2 selok belok pemasaran...
Balik Semenyih. Malam tengok FFM Ke 20.
P/s : TQ KD krn tanpa kalian, temubual ni takkan berlaku.
TQ BH (sastera) krn sudi review novel saya
5/8 - Jam 2.30 naik bas kat Pudu dan bertolak ke KK. Sampai jam 5.45pm.
6/8 - Perasmian Bulan Kemerdekaan Peringkat Sekolah... Aku ditugaskan bahagian kuiz dan semuanya dah beres. lega!
7/8 - IPP Ipoh.
8/8 hingga 11/8 = Pulau Pangkor. Kursus BIG.
19 hingga 24/8 = Kursus Interaksi di IPIP, Ipoh.
25/8 - Hi tea MPH One Utama
26/8 - Promosi bersama KD di Alamanda, Putrajaya
31/8 hingga 2/9 - Yahoo!!!! Balik kampung!

Comments

dEW! Sukm@ said…
Kak Dewi cukup-cukup puas hati di atas laporan yang telah diberikan. Harap kita dapat bertemu di One Utama dan Alamanda nanti, insya-Allah!
syimasyawal said…
eleh.. kita nak nangis ni...kita tak dapat pergi....lain kali kita jumpa yek... nak gi gan Dewilah nanti...hehehehe...Dewi jadi driver, kita tak tau jln2 KL ni tak pernah pergi langsung...almaklumlah dulu kita org susah, lepas tu dah kawenpun tak dpt gi coz cik abang tu tak ada masa.... lehkan Dewi... nanti lain kali bawak kita yek.....
dEW! Sukm@ said…
Amboi2.. dh mcm dlm telenovela plak! ishk.. siap ada aktress airmata ni.. hehehe!

Hai.. mana aci, kita tak kose jadi drebar! susah2 sgt, lain kali kita naik bas aje so kita bleh duduk melepak dan borak puas2 fr jb to kl.. amacam? orait tak?

Tanne, layan aje mak2 budak ni berceloteh..
syimasyawal said…
okey gak tu DS.... hehehehe, tapi takut juga bila naik bas express ni kan asyik terbalik jek..... driver gila2 lak tu...tapi DS nak tau kita siap dah cakap gan abang nanti kalau ada pesta buku, kita nak gi... dia dah kasi kebenaran dah...hehehehe.... lama lagikan... tapi stand by... kalau tak ada aral nak jumpa gak warga KD
Tanne said…
Salam Kak Dewi and Kak Syima... best gak baca celoteh mak2 budak ni. hehe.. Jom kita serbu One Utama and Alamanda. Walau macam mana pun Kak Syima kena join jugak!

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…