Skip to main content

Impian Bergelar Penulis 2

Awal tahun 2004, aku ternampak iklan dalam majalah (Remaja kalau tak silap) tentang pencarian penulis2 baru... Hati berbunga-bunga apabila membaca iklan tersebut. Syarat2 manuskrip turut disertakan. Walaupun mereka cuma inginkan 250 m/s shj, tapi sudah terasa berat. Setakat ini manuskripku hanya 100 lebih sahaja m/s. Manalah aku reti karang cerita setebal yg mereka inginkan. Lalu aku hantar email kpd syarikat penerbit bertanyakan tentang pengecualian m/s. Namun mrk tetap dgn keputusan mrk krn menurut mereka pembaca skrg suka membaca novel yg tebal2.
Semangat nak jadi penulis dan melihat karya terselit di rak kedai buku begitu tinggi, jadi aku tambahkan apa yang patut pada karya yang memang sedia ada tersimpan dalam komputer. akhirnya berjaya juga melepasi angka 250. Tak sangka aku mampu melakukannya! Selesai semuanya (setelah baca berulang kali) barulah aku print. Terharu sangat bila selesai print semua m/s. Tersenyum2 sorang aku masa tu. Bangga siot! Maklumlah inilah pertama kali aku menghasilkan manuskrip. Selesai print kena semak jika ada kesalahan ejaan pulak. Memang ada pun. Kemudian aku bawa ke kedai untuk binding. Selesai semua aku ke pejabat pos. Sementara menunggu keputusan penilaian, aku cuba hantar cerpen ke sebuah majalah. Cerpen yang aku karang semasa aku masih belajar. Kiranya terperap beberapa tahun.
Dua bulan sudah berlalu. Tiada khabar dari syarikat penerbit sedangkan di dalam iklan tercatat yang mrk akan memaklumkan keputusan penilaian dalam tempoh dua bulan. Aku terus sabar menunggu. Bulan ke3, aku email bertanya berkenaan manuskrip aku tu. Tiada balasan. Sedih. Kecewa pun ada. Risau juga takut ditipu.
Tup tup aku mendapat panggilan telefon. Mereka memaklumkan persetujuan untuk menerbit karya pertamaku itu. Dari Secret Admirer (tajuk manuskrip aku tu) mereka ubah kepada Ku Milikmu. Ah, tak kisah. Janji terbit. Itu sahaja yg aku fikirkan masa tu. Janji mereka, Ku Milikmu akan diterbitkan pada bulan 11, 2004. Satu jangka masa yang lama untuk menanti saat itu tapi aku tetap berpuas hati kerana manuskrip pertama aku diterima.
Mulai sat itu aku menghitung hari....
Kemudian, tanpa di sangka aku mendapat panggilan telefon dari majalah Dara.Com. Mereka mahu kepastian andai cerpenku pernah diterbitkan sebelum ini. Tentulah tidak. Mereka mahu menerbitkan cerpenku bulan 10 (kalau tak silap). Ya Allah, gembiranya hatiku tak terkira masa tu. Semangat menulis pun semakin berkobar-kobar. Sebaik sahaja majalah bulan 10 diterbitkan, aku segera membelinya di kedai buku. Bila melihat karyaku dan nama pena tertera di situ, perasaan di dalam hati sukar digambarkan...
Hari berganti minggu dan minggu berganti bulan... November menjelma jua. Namun apa yang kuharapkan tidak seindah mimpi...

Comments

best baca crita nih...moga2 jadi teladan bg yg baru nak bermula...semangat...semangat
kak baca siri saru hari tu ada persamaan dgn diri kak. siri ini pula bab cerpen tu sama pnglaman kita :)
zahida zarkasi said…
ustaz mus'ab
memang itulah harapan saya..nak menyuntik semangat buat bakal penulis.. Insya Allah

Kak zalisa,
ye ke? tak sangka.. hehe..memang indah bila terkenang saat nak bergelar penulis..

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…