Skip to main content

Apabila Jemaah Nazir Kata Nak Datang

Minggu lepas, pihak sekolah mendapat berita kedatangan jemaah nazir dari KPM untuk pemeriksaan penuh kat sekolah dari 18 hingga 22 Februari. Minggu depan! Maka mesyuarat tergempar pun diadakan. Semua guru mulai sibuk mengemaskini fail selepas selesai cuti tahun baru cina. Ada jugak yang tak lena tidur dan tak lalu makan. Begitulah penangan jemaah nazir.

Aku pun bukan main sibuk kemaskini fail. Harap-harap lengkap la. Tapi debaran aku tak sama dengan debaran cikgu2 lain. Sebabnya aku dah start cuti minggu depan. Selamatlah aku dari diobserve pihak nazir. Huhu... bukan senang oi nak mengajar ketika ada pihak yang sedang memantau melihat kita mengajar. Dengan suara yang terketar2 mungkin, dan gerak geri yang tak kena, lenggang-penggok pun tak menjadi dek penangan ada orang sedang duduk di satu sudut kelas memerhatikan cara kita mengajar. Kalau dorang takder, kelas boleh berjalan lancar. Tapi bila dorang ada, segalanya serba tak kena. Syukurlah aku tak ada time dorang ada... tuah anak..hehe

PPM aku dah la baru. Dia PPM Pend Khas dulu so tak berapa nak reti lagi dengan tugas sebagai PPM prasekolah. Kepada dia aku dah sampaikan jika ada sebarang maklumat dari jemaah nazir yang datang buat pemantauan kat kelas pra, sila maklum aku segera. Kadang2 kalau tak ada org pantau, kita tak tau apa kekurangan kita, apa isi fail yang tak lengkap. 

Anyway, semoga segalanya berjalan lancar... Amin... Chaiyok Seri Permata!!!

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…