Skip to main content

Bengkel Penyelarasan Aktiviti Prasekolah

Semalam, tepat jam 2.45 petang, aku menghadiri bengkel pertama untuk prasekolah bagi tahun 2013 ini. Sebenarnya bukan bengkel pun tapi lebih kepada taklimat mengenai aktiviti2 prasekolah yang dikeluarkan oleh JPN Perak. 

Sengaja aku keluar dari rumah jam 2.25 petang dan tiba 5 minit lebih awal. Sebabnya, aku terpaksa ambil masa untuk menapak dari tempat parkir ke dewan PPD. Perutku sudah memboyot, maklumlah dah masuk 36 minggu. Maknanya dah 9 bulan. Fuh, penat gila berjalan tu. Slow2 dan pelan2. Harap tak ada lagi sebarang bengkel atau taklimat sehingga ku bersalin dijangka awal Mac nanti. Aku dah tak larat. 

Di dewan, aku bertemu dengan member2 lama satu maktab yang tinggal beberapa orang jer. 5 perempuan dan 4 lelaki jer kalau tak silap. Aku duduk sebelah Rosnida. Di belakang aku pulak Suhaila dan Rosmiati. Rupanya member aku Sue pun mengandung anak ke2. Dah 5 bulan dan dijangka bersalin bulan Mei. Sempat lagi aku tanya pengalaman bersalin anak pertama. Katanya memang sakit tapi tak ada apa-apa. Aku tanya tak takut ke nak bersalin anak ke2 sebab dah ada pengalaman, dia senyum je dan relax. Tabik spring aku kat dia.

Janji Melayu 2.45 petang jadi 3.30 petang. Huhu... penat menunggu dgn ekonnya yang tak sejuk. Salah pilih tempat :(

En. Khairam membentangkan aktiviti2 yang akan dijalankan sepanjang 2013. Antaranya program mento menti. Seorang mento akan dilantik dari kalangan guru pra untuk membimbing 15 menti dalam penguasaan Bahasa Inggeris. Sebulan kena 4 jam. Adusss....lomah den bab2 gini. Tambah2 kalau dibuat hari Sabtu. Tak larat woi. 

Yang lain2 macam yang tahun2 lepas jugak. Graviti area, karnival pra, guru inovasi, pertandingan gerak tari 1 malaysia dll yg aku tak berapa nak beri fokus sangat. Pemantauan pun ada. 

Jam 5.15 petang taklimat selesai. Sebelum balik aku sempat ambik buku Rancangan Pelajaran Tahunan dan beberapa modul. Tak sempat makan dah coz pinggang sakit duduk lama. Aku pun terus balik.

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…