Skip to main content

Impian Bergelar Penulis 3

Bulan November berlalu begitu saja tanpa khabar berita. Lalu aku cuba menghubungi penerbit berkenaan. Kecewanya hati apabila dimaklumkan terdapat perubahan jadual dalam penerbitan. Bulan Mac tahun depan baru novel aku akan keluar. So... kena tunggu lagi. Kesabaran paling penting saat ini.
Tunggu punya tunggu akhirnya aku dihubungi juga oleh editor berkenaan. Novelku ditukar tajuk lagi menjadi Mawar Cinta. Bulan Mac, hati berdebar-debar. Surat perjanjian juga sudah aku tandatangan.
Tiba-tiba teman baikku dari Petaling Jaya menghubungiku memaklumkan yang dia sudah mendapatkan novelku. Teman adikku juga memberitahu yang dia ternampak novelku di kedai buku. Sedangkan aku masih belum lagi berkesempatan hendak melihat sendiri karya pertamaku yang dibukukan itu.
Beberapa hari kemudian barulah aku terima beberapa buah naskhah percuma. Perasaan ketika itu, hanya Tuhan sahaja yang tahu...
Bila dah terbit satu novel, semangat untuk menulis datang dengan sendirinya.

Untuk mereka yang sedang berjinak-jinak dengan dunia penulisan dan bercita-cita nak jadi penulis, berusahalah! Jangan berputus asa andai karya kita tidak diterima. Itu bukan bererti yg kita sudah gagal. Ingatlah, KITA MASIH BELUM GAGAL SELAGI MASIH BELUM BERHENTI MENCUBA. Baiki kelemahan yang ada. Kutip ilmu sebanyak mungkin tentang selok-belok dunia penulisan. Insya Allah, kita akan bergelar penulis suatu hari nanti... amin.

Comments

Zakri said…
Haa.. cerita2 macam ni lah yang saya tunggu dari blog awak.. thanks for sharing.. THANKS A LOT!
zahida zarkasi said…
Sama-sama..
Jenguk2lah selalu, nanti saya letak cerita lain pulak, tapi tak lari dari dunia penulisan

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…