Skip to main content

Salam Selasa

*Laptop*
Lama saya tak online sebab laptop buat hal. Tension! Dah hantar kedai utk dibaiki tapi macam tu juga. Bukan setakat tak boleh online, nak menaip pun dah tak boleh. Sekejap2 okey sekejap2 ko. Saat inilah ilham datang mencurah2. So, terpaksalah aku kembali ke zaman dulu, coretkan atas buku.

*Hari Anugerah*
Hari ni hari anugerah kat sekolah. Hari yang ditunggu2 oleh setiap murid terutama yg menerima byk hadiah. Dulu2 zaman budak2, hari buka sekolah dan hari anugerah adalah hari yg ditunggu2. Tapi dulu dipanggil Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah. Masa dengar ceramah dari GB, YDP PIBG dan jemputan khas adalah masa yg paling bosan. Kemuncaknya ialah persembahan murid dan penerimaan anugerah.
Sekarang baru ku tahu seksanya nak buat persiapan bg memastikan semua acara berjalan dengan lancar. Tugasku kali ini ialah memberi hadiah. Penat la juga coz hadiah banyak sangat da... Yang kelakarnya masa cabutan bertuah. Tak sangka nombor aku naik. So, aku serah hadiah pada wakil yang memberi hadiah tu dan dia serah balik pada aku. So, aku dapat balik semula hadiah. Berbaloi la juga...

*Melaka*
Sabtu lepas, aku mengikuti rombongan ke Melaka. Sudah lama aku tak menjejakkan kaki ke bandar bersejarah ini. Ironinya kali pertama aku ke Melaka kerana mengikut rombongan sekolah, dan kali ke2 perkara yang sama berulang. Kami melawat tempat bersejarah seperti A Famosa, Muzium2, Perigi Hang Tuah juga Taman Mini Malaysia. Sempat juga kami naik menara Taming Sari. Dari situ boleh lihat bandar Melaka. Gambar belum sempat aku nak upload. Tungguuu. On the way balik, sempat lagi singgah di Nilai 3. Tak sangka di situ aku bertemu dengan budak2 dr kg.ku yg mengikuti rombongan sekolah juga.

*Manuskrip*
Cadang nak siapkan manuskrip novel awal remaja sebelum hujung tahun ni. Tapi laptop pulak buat hal, so tak pasti bila boleh siap. Baru 1/4. Saat ini juga aku masih menunggu berita tentang manuskripku yang masih dalam penilaian dengan genre seram+ misteri+ persahabatan+ percintaan. Novel cinta juga baru siap 1/4 saja.

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…