Skip to main content

Salam Selasa

*Laptop*
Lama saya tak online sebab laptop buat hal. Tension! Dah hantar kedai utk dibaiki tapi macam tu juga. Bukan setakat tak boleh online, nak menaip pun dah tak boleh. Sekejap2 okey sekejap2 ko. Saat inilah ilham datang mencurah2. So, terpaksalah aku kembali ke zaman dulu, coretkan atas buku.

*Hari Anugerah*
Hari ni hari anugerah kat sekolah. Hari yang ditunggu2 oleh setiap murid terutama yg menerima byk hadiah. Dulu2 zaman budak2, hari buka sekolah dan hari anugerah adalah hari yg ditunggu2. Tapi dulu dipanggil Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah. Masa dengar ceramah dari GB, YDP PIBG dan jemputan khas adalah masa yg paling bosan. Kemuncaknya ialah persembahan murid dan penerimaan anugerah.
Sekarang baru ku tahu seksanya nak buat persiapan bg memastikan semua acara berjalan dengan lancar. Tugasku kali ini ialah memberi hadiah. Penat la juga coz hadiah banyak sangat da... Yang kelakarnya masa cabutan bertuah. Tak sangka nombor aku naik. So, aku serah hadiah pada wakil yang memberi hadiah tu dan dia serah balik pada aku. So, aku dapat balik semula hadiah. Berbaloi la juga...

*Melaka*
Sabtu lepas, aku mengikuti rombongan ke Melaka. Sudah lama aku tak menjejakkan kaki ke bandar bersejarah ini. Ironinya kali pertama aku ke Melaka kerana mengikut rombongan sekolah, dan kali ke2 perkara yang sama berulang. Kami melawat tempat bersejarah seperti A Famosa, Muzium2, Perigi Hang Tuah juga Taman Mini Malaysia. Sempat juga kami naik menara Taming Sari. Dari situ boleh lihat bandar Melaka. Gambar belum sempat aku nak upload. Tungguuu. On the way balik, sempat lagi singgah di Nilai 3. Tak sangka di situ aku bertemu dengan budak2 dr kg.ku yg mengikuti rombongan sekolah juga.

*Manuskrip*
Cadang nak siapkan manuskrip novel awal remaja sebelum hujung tahun ni. Tapi laptop pulak buat hal, so tak pasti bila boleh siap. Baru 1/4. Saat ini juga aku masih menunggu berita tentang manuskripku yang masih dalam penilaian dengan genre seram+ misteri+ persahabatan+ percintaan. Novel cinta juga baru siap 1/4 saja.

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …