Skip to main content

Ramadan Yang Dirindui


Salam Ramadan buat semua...
Ramadan sentiasa ku nantikan saban tahun. Tahun ini tahun ke 4 aku berpuasa di Kuala Kangsar. Cepatnya masa berlalu. Berpuasa di perantauan tidak semeriah berpuasa di kampung halaman, bersama keluarga tercinta. Kat sini, jauh nak ke pasar ramadan. Hidup bujang, biasalah makanan berbuka beli saja. Habis cerita.

Bila Ramadan datang, kepala otak ni memang tak dapat elak dari membandingkan suasana Ramadan dulu-dulu, masa aku zaman kanak-kanak dengan zaman sekarang. Terlalu jauh berbeza suasananya. Zaman kanak-kanak dulu, puasa dilakukan bukan kerana nak dapat ganjaran dari orang tua. Masa tu mak ayah memang tak pernah janji apa-apapun kalau aku berpuasa. Puasa seikhlas hati sebab seronok, member-member pun berpuasa semuanya (tapi banyak kali gak curi2 makan... haha...) Nak menunggu waktu berbuka tu punya la lama. So, masa dihabiskan dengan bermain congkak atau batu seremban, permainan yang tak penat sangat. Selain tu habiskan masa di surau, bukan dok mengaji tapi zzzz....hehehe.... Kalau nak mandi pula, kena bawak kole atau cebok sebab mandi kat sungai. Tak boleh selam :) Bertukar juadah tu memang perkara biasa. Tapi sekarang, kalau jiran hantar menu, dibalas pulak dengan menu yang dibeli kat pasar. Ermmm....

Well, aku sambung lagi lain kali... wassalam...




p/s : Ramadhan ni cadang at least siapkan 1 manuskrip kanak2...berjayakah aku?

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …