Skip to main content

Sehari di USM





Ahad, 8 Ogos 2010 aku menghadiri majlis konvokesyen adik ke 2 bongsu - Nur Humairah di USM, Pulau Pinang. Seawal jam 4.00 pagi kami sudah bangun, mandi dan bersiap. Jam 5.00 pagi kami bertolak dari Pengkalan Hulu, Perak ke USM, Penang. Jam 6.05 pagi tiba di RnR Penanti utk solat Subuh. Kemudian sambung perjalanan. Lebih kurang jam 7.00 pagi kami tiba di USM. Mujurlah tempat parkir masih banyak. Hujan sudah mula turun rintik-rintik. Bergegas kami yang seramai 8 orang ke dewan. Namun belum sampai ke dewan besar, hujan mula mencurah dan diikuti kilat sabung-menyabung. Berehat seketika kami di gerai konvo yang masih belum dibuka.
Bila hujan reda, kami ke kedai. Bersarapan nasi lemak sambil bantu Mira memakai jubah dan topi. Jam 8.50 Mira sudah masuk dewan. Mak yang terlupa bawa kad jemputan menggunakan kad kawan Mira utk masuk ke dewan. Kami pula ambil peluang untuk jalan2 di gerai sambil mencari hadiah yang sesuai. Macam-macam jual. Bunga hidup sejambak paling murah RM60. Mak ai... tak mampu nak beli. Betul-betul nak mencekik darah dia orang ni. Last sekali jumpa la teddy bear yg memang sesuai dijadikan hadiah. Banyak tudung, kain pasang, baju siap, blouse, selendang yang dijual. Aku beli dua helai selendang kegemaranku. Tak banyak sangat gerai yang dibuka. Khabarnya sebab tapak mahal.
Jam 11 pagi, Mira keluar. Apa lagi. Bergambar la. Balik rumah baru perasan gambar aku dgn Mira tak ada. Gambar ramai2 ada la.
Siap bergambar, jalan2 kat gerai lagi. Beli makanan pulak kali ni. Jam 2.00 petang baru bergerak ke tempat parking. Di pertengahan jalan, penjual2 bunga segar buat offer. Sejambak jatuh RM5 sahaja. Apa lagi, beli la. Dalam hati terfikir, nasib baik tak beli tadi. Yang RM60 dijual RM5 sahaja. Yolah, drpd dibiarkan bunga tu layu, baik dorang jual dgn harga murah.
Sampai di pekan Kroh (Pengkalan Hulu), kami singgah di Bintang Emas untuk ambil gambar 1 family, sebagai kenang-kenangan. Rabu ni baru siap gambar tu, tak sabar nak tengok.

p/s : teringat 10 tahun yg lalu, majlis konvo di UPM...

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…