Skip to main content

Sehari di USM





Ahad, 8 Ogos 2010 aku menghadiri majlis konvokesyen adik ke 2 bongsu - Nur Humairah di USM, Pulau Pinang. Seawal jam 4.00 pagi kami sudah bangun, mandi dan bersiap. Jam 5.00 pagi kami bertolak dari Pengkalan Hulu, Perak ke USM, Penang. Jam 6.05 pagi tiba di RnR Penanti utk solat Subuh. Kemudian sambung perjalanan. Lebih kurang jam 7.00 pagi kami tiba di USM. Mujurlah tempat parkir masih banyak. Hujan sudah mula turun rintik-rintik. Bergegas kami yang seramai 8 orang ke dewan. Namun belum sampai ke dewan besar, hujan mula mencurah dan diikuti kilat sabung-menyabung. Berehat seketika kami di gerai konvo yang masih belum dibuka.
Bila hujan reda, kami ke kedai. Bersarapan nasi lemak sambil bantu Mira memakai jubah dan topi. Jam 8.50 Mira sudah masuk dewan. Mak yang terlupa bawa kad jemputan menggunakan kad kawan Mira utk masuk ke dewan. Kami pula ambil peluang untuk jalan2 di gerai sambil mencari hadiah yang sesuai. Macam-macam jual. Bunga hidup sejambak paling murah RM60. Mak ai... tak mampu nak beli. Betul-betul nak mencekik darah dia orang ni. Last sekali jumpa la teddy bear yg memang sesuai dijadikan hadiah. Banyak tudung, kain pasang, baju siap, blouse, selendang yang dijual. Aku beli dua helai selendang kegemaranku. Tak banyak sangat gerai yang dibuka. Khabarnya sebab tapak mahal.
Jam 11 pagi, Mira keluar. Apa lagi. Bergambar la. Balik rumah baru perasan gambar aku dgn Mira tak ada. Gambar ramai2 ada la.
Siap bergambar, jalan2 kat gerai lagi. Beli makanan pulak kali ni. Jam 2.00 petang baru bergerak ke tempat parking. Di pertengahan jalan, penjual2 bunga segar buat offer. Sejambak jatuh RM5 sahaja. Apa lagi, beli la. Dalam hati terfikir, nasib baik tak beli tadi. Yang RM60 dijual RM5 sahaja. Yolah, drpd dibiarkan bunga tu layu, baik dorang jual dgn harga murah.
Sampai di pekan Kroh (Pengkalan Hulu), kami singgah di Bintang Emas untuk ambil gambar 1 family, sebagai kenang-kenangan. Rabu ni baru siap gambar tu, tak sabar nak tengok.

p/s : teringat 10 tahun yg lalu, majlis konvo di UPM...

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …