Monday, August 9, 2010

Sehari di USM





Ahad, 8 Ogos 2010 aku menghadiri majlis konvokesyen adik ke 2 bongsu - Nur Humairah di USM, Pulau Pinang. Seawal jam 4.00 pagi kami sudah bangun, mandi dan bersiap. Jam 5.00 pagi kami bertolak dari Pengkalan Hulu, Perak ke USM, Penang. Jam 6.05 pagi tiba di RnR Penanti utk solat Subuh. Kemudian sambung perjalanan. Lebih kurang jam 7.00 pagi kami tiba di USM. Mujurlah tempat parkir masih banyak. Hujan sudah mula turun rintik-rintik. Bergegas kami yang seramai 8 orang ke dewan. Namun belum sampai ke dewan besar, hujan mula mencurah dan diikuti kilat sabung-menyabung. Berehat seketika kami di gerai konvo yang masih belum dibuka.
Bila hujan reda, kami ke kedai. Bersarapan nasi lemak sambil bantu Mira memakai jubah dan topi. Jam 8.50 Mira sudah masuk dewan. Mak yang terlupa bawa kad jemputan menggunakan kad kawan Mira utk masuk ke dewan. Kami pula ambil peluang untuk jalan2 di gerai sambil mencari hadiah yang sesuai. Macam-macam jual. Bunga hidup sejambak paling murah RM60. Mak ai... tak mampu nak beli. Betul-betul nak mencekik darah dia orang ni. Last sekali jumpa la teddy bear yg memang sesuai dijadikan hadiah. Banyak tudung, kain pasang, baju siap, blouse, selendang yang dijual. Aku beli dua helai selendang kegemaranku. Tak banyak sangat gerai yang dibuka. Khabarnya sebab tapak mahal.
Jam 11 pagi, Mira keluar. Apa lagi. Bergambar la. Balik rumah baru perasan gambar aku dgn Mira tak ada. Gambar ramai2 ada la.
Siap bergambar, jalan2 kat gerai lagi. Beli makanan pulak kali ni. Jam 2.00 petang baru bergerak ke tempat parking. Di pertengahan jalan, penjual2 bunga segar buat offer. Sejambak jatuh RM5 sahaja. Apa lagi, beli la. Dalam hati terfikir, nasib baik tak beli tadi. Yang RM60 dijual RM5 sahaja. Yolah, drpd dibiarkan bunga tu layu, baik dorang jual dgn harga murah.
Sampai di pekan Kroh (Pengkalan Hulu), kami singgah di Bintang Emas untuk ambil gambar 1 family, sebagai kenang-kenangan. Rabu ni baru siap gambar tu, tak sabar nak tengok.

p/s : teringat 10 tahun yg lalu, majlis konvo di UPM...

No comments:

Salam Lebaran 1439 Hijrah

Masih dalam mood raya kan... Ok I nak wish Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat rakan2 blogger semua....