Skip to main content

Rice Cooker


gambar sekdar hiasan


Salam buat semua...

Masa kat kelas pagi tadi, kawan ada tanya, 'kenapa tak beli rice cooker?' Jadi, bila nak ke pasar ramadan, hanya beli lauk dan kuih sahaja. Sebelum tu aku dok merungut sebab tak lalu bersahur dengan biskut jer. Baru hari pertama aku dah rasa tak lepas nak telan, inikan pula 30 hari? Kalau makan nasi dengan telur masin sekurang-kurangnya, kan berselera sikit masa bersahur tu. Sebenarnya sebelum ni aku dah terfikir nak beli rice cooker. Tapi aku takut, karang hari-hari aku makan nasi. Bukankah aku nak diet??? Hmm...tadi masa kat The Store aku sempat la timbang berat pakai duit dua puluh sen tu. Ya ampun, lagi aku diet lagi badan aku naik!!! Salah diet agaknya. So, drpd tahan tak makan nasi tapi berat naik juga, biarlah aku makan nasi hari2. Kalau badan naik pun tak kisah.

So, balik aje dari sekolah aku pun terus ke The Store. Aku beli periuk nasi yg saiz paling kecil jenama Global yg tak glemer tu. Janji boleh guna. Aku juga sempat beli beras 5kg dan telur masin 4 biji. Persediaan berbuka puasa dan bersahur.

Lepas Solat Asar, terus ke gerai beli lauk. Ambil dua ketul ikan pari masak asam dan sambal petai+sotong, kena RM7.60. Erk.... Terasa mahal la pulak. Ikan pari kecil ajer. Ntahlah, sebenarnya aku tak berapa pasti harga kan pari di pasaran. Agaknya memang mahal kot. Anyway, esok aku akan cuba lauk-pauk kat gerai lain pulak :)

p/s : nasi putih + telur masin...aku rasa dua pinggan nasi boleh habis (nafsu ketika lapar...huhu)


Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …