Skip to main content

2 Malam 3 Hari di Pulau Perhentian Besar

Salam buat pengunjung blog "Journal Of My Life"

Cuti pertengahan semester 1 dah pun berlalu. Seminggu bercuti tapi rasa kejap jer. Seperti biasa, setiap kali cuti mesti jalan-jalan. Hujung tahun lepas me & my family ke Kuching. Last week pulak, kami ke Pulau Perhentian Besar, Terengganu. Rancangan percutian sudah dirancang sejak dua bulan lalu. Info2 tentang tempat percutian diambil dari internet. Kami pilih Pulau Perhentian sebab... tak tau, memang tak ada sebab. Saja teringin nak ke pulau area Pantai Timur. 

Percutian Keluarga ini disertai serami 14 dewasa, 3 kanak-kanak dan 1 baby. Mula-mula nak check in kat Samudera Resort tapi penuh. Beralih pulak ke Fauna Resort, pun penuh. Biasalah, time cuti mesti resort penuh kalau tak book awal. Nak rebut ngan mat saleh lagi. Akhirnya Anjung Holidays (syarikat travel yg kami pilih) mensyorkan Flora Bay Resort. Cadang nak ambil 3 bilik utk family & 2 bilik deluxe tapi utk family dah penuh. Tinggal yg deluxe terrace jer so kami pun pilih lah yang tu. Semua setuju, janji dapat bercuti di PP. 

Petang Ahad, 11 Mac 2012, aku pun bertolak selepas ambik en suami kat stesen bas. En suami baru balik dari KL. Lepas tu terus bertolak dan bertemu dengan family dari kampung yg menunggu di Hentian Perah, Grik. Kira-kira jam 4.00 petang kami pun bertolak. Konvoi 3 kereta ( 1 Viva, 1 Myvi, 1 Honda Jazz). Kami berhenti rehat di Hentian Titiwangsa untuk solat Asar. Sekitar jam 6.30 kami bertolak ke Kuala Besut. Jalan tak susah. Terus jer sampai la jumpa simpang tiga. Kiri ke Pasir Putih dan kanan ke Terengganu. Dalam jam 9 lebih kami dah sampai ke Kuala Besut. Sebentar kemudian, family dari Seremban tiba. Lepas tu kami ke medan selera Jerteh. Aku makan kuetiaw tomyam yang tak sedap dan nasi kerabu. Lapar! Tersilap pilih kedai makan, lama jugak la nak menunggu makanan yang dipesan siap. Huh!

Lepas kenyang perut, my family ke Kuala Besut (Kg Dengir kalau tak silap) untuk bermalam di rumah kawan my sister. My hubby and me bermalam di Hotel Bajet Samudera kat jeti Kuala Besut. 

Pagi 12 Mac, setelah selesai buat pembayaran penuh kat Anjung Holidays Office, kami pun menaiki bot laju jam 9.15am. Harga tiket RM70 pergi balik utk dewasa & separuh harga utk kanak2. Cuaca tak elok. Jadi laut bergelora. Beberapa kali kena hempas. Kecoh jugak la sebab 1st time naik bot, gini pulak jadinya. Mencabar sgt2!

Dalam 40 minit kemudian, kami pun sampai ke Flora Bay Resort. Hati rasa lega. Lepas check in, apa lagi, berendam kat laut la. Lepas tu dinner kat Restoran Flora. Harga makanannya dah tentu lebih mahal dari tanah besar. Kesedapannya boleh tahan. Servis pun ok. Cepat jer. Malam tu hujan. So kami berkurung kat bilik jer. Lagipun badan penat.

13 Mac...Aktiviti snorkling bermula jam 10 pagi. Kami dibawa ke tiga tempat snorkling. Sewa peralatan semua sekali bot RM35 sorang. Pengalaman pertama memang mengujakan. Mula2 memang tak tahu langsung. Asyik tertelan air masin. Bila dah belajar, paham sikit2 la camner nak snorkling. Best dapat tgk ikan cantik2 & batu karang. Penyu pun ada. 2 jam lebih kami snorkling. Best siot! Lepas tu balik resort mandi laut lg sebelum lunch. 

Sebelah petang aku jalan2 dgn my hb kat persisiran pantai. Snap gambar byk2. Tapi majoriti gambar tak lawa sbb modelnya dah gemuk. Haha...

Malam tu pulak ada BBQ tepi pantai. Sedap dapat makan sotong besar2 dan ikan. Bayar RM30 utk dewasa dan separuh utk kanak2. Berbaloi jugak la. 



Pagi Rabu, 14 Mac, kami pun bersiap dan check out 9.00 am. Balik ke jeti Kuala Besut dgn bot yang sama. Kali ni perjalanan okey sebab ombak tak kuat sgt. Sampai je jeti, terus makan. Lepas makan, beli belah souvenir. Aku beli fridge magnet, t shirt & keychain. Kenang-kenangan dah sampai ke Pulau Perhentian. Dah siap shopping, aku ke tempat park kereta. 3 hari RM21. Malangnya, enjin tak mahu hidup sbb bateri dah nyawa2 ikan. Lepas jumping, okey la. Tengah hari tu, kami singgah menjamu selera rumah sedara abang ipar di Jerteh. Lepas tu beli keropok losong. Dalam jam 4 petang, kami gerak balik. Singgah kejap di Bukit Bunga. Terbeli buah remia yang masam.. grrr... Jam 9pm lebih, aku & hb sampai Kuala Kangsar. 

Lepas ni dah rancang dah destinasi percutian keluarga seterusnya ---- Gunung Jerai :)

Comments


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…