Skip to main content

1001 Juta Cerita Tentang Blog

Hari ni genaplah usia blog JOURNAL OF MY LIFE enam tahun. Happy birthday my blog :) Jom imbas memori blog... Aku mula buka blog ni pada 31 Mac 2006. Sebelum tu aku pernah buka blog tapi ada masalah so aku tutup dan bukak yang ni dengan nama asal DUNIA SENIKU. Tahun 2006 tu tak ramai lagi bloggers. Aku pun masa tu tak tau sangat pasal blog ni. Nak daftar pun tak reti. Mujurlah Majalah PC keluaran bulan berapa aku tak pasti ajar step by step cara untuk buka blog. Aku memang melanggan majalah PC waktu tu. 

Pada mulanya aku buka blog untuk promosi novel pertamaku MAWAR CINTA (Tanne Hadihaz) yang diterbitkan pada tahun 2005. Kemudian aku ada buka blog lain untuk letak pic saja... ada jugak blog untuk letak semua hasil karyaku yang belum diterbitkan... Gila bloglah katakan. Ramai jugak kenalan sejak wujudnya blog. 

Macam-macamlah aku buat dengan blog aku ni. Hias sana sini. Letak lagu buang lagu. Letak jam buang jam. Background pun asik bertukar jer begitu juga dengan jenis font. 

Setakat ni, statistik menunjukkan catatan yang paling banyak dipapar pengunjung ialah 25 Cerpen Best Remaja sebanyak 353 paparan halaman. Sumber trafik pula daripada geng kicap review . Pengunjung paling ramai datangnya dari Malaysia diikuti Amerika Syarikat dan Indonesia. Selain tu ada jugak pengunjung dari Korea Selatan, Jerman, Belanda, Rusia, Singapura, Jepun dan Brunei. Tahun 2008, aku paling aktif berblog. Sebanyak 93 catatan yang aku masukkan, diikut tahun 2009 (64) dan 2007 (60). Tahun paling malas update blog ialah tahun 2011. Aku harap tahun ni aku dapat pecah rekod paling banyak update n3.

Inilah catatan pertamaku :

Memandangkan blog asal http://tannehadihaz.blogspot.com ada masalah sikit, jadi saya buka blog ni pula.

Terdapat 1 ulasan  untuk catatan ni : 

AnonymousAnonymous said...
u ada bakat, i cadangkan u abik kursus penulisan secara formal. USM or ASM (seni kreatif. i dah baca 2 novel u, u boleh menggapai bintang....
 
--sehingga sekarang aku tak dapat kesan siapa pengirim ulasan tersebut--dan sehingga sekarang aku belum pernah ambik kursus penulisan secara formal..hukhuk..

Ini pulak gambar pertama yang aku upload ke blog ni.
 

Gambar ni aku snap dari jendela rumah kat kampung sekitar jam 7.00 pagi melalui camera digital pertamaku Grand Vision. Ada ulasan daripada seorang penulis bernama Nor Rafishah Md Hassan yang menjadi rakan penulis pertama yang menghulurkan salam perkenalan.

1002 Juta tentang blog.. sesiapa yang belum ada blog tu, jom sama2 kita berblog.

Comments

man said…
teruskan usaha..
jadikan blog sebagai medium berkongsi maklumat.

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…