Skip to main content

Demam Telenovela

 Bienvenidos a mi blog :)

Gila dengan telenovela!!! Sejak Astro wujudkan siaran baru 133 -- Astro Bella -- aku dah tak boleh tinggal lagi untuk terus mengikuti telenovela yang disiarkan. Dah lama aku tak ikuti telenovela. Dah lebih 5 tahun! Aku mula jatuh hati dengan telenovela No One But You. Masa tu aku sekolah rendah lagi. Jalan cerita dah tak ingat. Yang aku ingat, rumah agam tepi pantai yang lawa sangat. 

Penghujung 1990-an, telenovela Maria Marcedes mula ditayangkan di NTV7 kalau tak silap aku. Lakonan Thalia. Sejak Maria Marcedes, banyak la telenovela Amerika Latin mula ditayangkan di kaca television. Antara yang aku ikuti -- Por Tu Amor, Mistres Hermanas, Betty La Fea, Luna, Elena Y Sebastian dan banyak lagi la yang aku dah lupa tajuk. Paling melekat di hati tentunya telenovela Mistres Hermanas dan Betty La Fea. Tak boleh miss walau  episod. Setiap episod aku salin dalam buku. Gila betul! Telenovela dari Filifina yang aku ikuti pulak citer Pangako Sayo dan ??? lupa pulak tajuk. Hero & heroin yang sama. 

Dan sekarang minat ikuti telenovela kembali lagi. Dua citer yang aku ikuti ialah Emperatriz (Mexico) dan Fish Port Princess (Filipina). Hari-hari wajib tengok. Kalau tak sempat tengok, boleh ikuti hari minggu. Kan best. Taklah terlepas episod :) 

 Lakonan Gabriela Spanic (heroin Por Tu Amor & La Usurpadora)

Lakonan Kristine Hermosa (heroin Pangako Sayo)

gracias por querer leer mi blog .. vendré otra vez

Comments

firnisa said…
catalina Y sebastian la bkn elena...hehe... yg citer filipina 2 tajuk kay tagal kang haningtay kot...heee
Huahuahua...aku dah lupa tajuk tu...1 lagi Cuando Sis Mia (rasa cam eja salah gak)
firnisa said…
cuando sias mia kot...aku pon xbpa ingat gak...hehe

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …