Skip to main content

Happy Birthday To Me!

Happy birthday to me
Happy birthday to me
Happy birthday to zz
Happy birthday to me...

Layan jap lagu popular di hari lahir. Hari ni genaplah umurku 35 tahun..huhu...kalau dibundarkan dah jadi 40. Sob sob. Sedih :( Apapun bersyukur tak terhingga pada Ilahi kerana memberi kesempatan untukku bernafas di bumiNya ini. Masih berkesempatan untuk bertaubat atas segala dosa. Syukur. Masih berkesempatan untuk menikmati keindahan hidup ini. Syukur. Syukur. Syukur tak terhingga padaMu Tuhan Yang Maha Esa.

Terlalu istimewa birthday tahun ni sebab first time sambut birthday setelah bergelar isteri. Setahun yang lalu aku masih single mingle. Tapi time tu tengah sibuk tahap gaban buat persiapan perkahwinan. Birthday pun berlalu mcm tu saja. Hanya buat sambutan kecil kecilan kat kelas pra bersama anak2 didikku yang terchenta. Hari ni tak bawak kek dah mcm tahun lepas. Tukar selera pulak. Aku bawak ice cream. Suka la budak2 tu dapat makan ais krim. Licin! Kalau makanan berkhasiat, nak habis semangkuk pun termuntah2. Hehe..budak2..(alamak, aku tak sempat snap gambo budak2 tengah menikmati keenakan ais krim)

Semalam dah celebrate birthday ngan mr.suami kat The Gate Cafe. Cadang nak pegi makan mee banjir udang kuala sepetang tapi hujan pulak. Tak best jalan2 time hujan. Jadi, kami menjamu selera kat cafe jer. Melantak habis-habisan. Hahaha...time hujan, lapoo... Hadih dr mr.suami? Hmm...biarlah rahsia :) :) :)

Selain mr.suami, aku juga terima ucapan2 dr member2 fb. Walaupun wall aku ditutup, tapi mereka tetap pm aku. Thanks! Selain teman2, k'jan jugak ada bagi hadiah. Hadiah kenaikan gaji 13%. Syukur... Alhamdulillah SBPA dibatalkan dan SSM diteruskan dengan penambahbaikan. Cola pun naik RM50. Jadila RM150. Huk2...sekolah aku ni di bawah Enggor, jadi Cola RM150. Kalau bawah Kuala Kangsar Cola RM250. Alamat punya pasal...sadis!

Satu lagi hadiah yang aku tunggu. Semoga diperkenankan...amin...




Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…