Skip to main content

Hari Ini Dalam Sejarah

Bukan hari ni sebenarnya..tapi hari semalam. Bersejarah sebabnya kelas prasekolah tempat aku mencurah ilmu dirasmikan oleh wakil rakyat. Sebenarnya, dah lama prasekolah tu beroperasi, sejak 2007 lagi. Masa tu dah rancang nak rasmi tapi tak jadi-jadi. Ikutkan hati aku malas nak rasmi2 ni. Tapi GB nak jugak, jadi kenalah  akur. Dirancanglah dari tahun ke tahun tapi asyik tak jadi jer. Akhirnya semalam terlaksanalah perasmian, itu pun dengan menumpang mesyuarat agung PIBG. Alang2 YB datang merasmikan mesyuarat agung, jadi pra pun tumpanglah buat majlis perasmian ringkas. Selain kelas pra, kelas pemulihan juga turut dirasmikan.

Jadi sepanjang minggu lepas aku teramatlah sibuk hendak menguruskan perasmian di samping menjadi pengerusi majlis. Kena siapkan movie maker (persembahan multimedia) tentang prasekolah. Kena siapkan skrip. Kena hias kelas. Kelas dah memang terhias sebenarnya, just tambah ruang2 kosong. Biar penuh dan sedap mata memandang. Yg penting tidak serabut. 

Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh pengerusi masjlis (aku la tu) setelah mengumumkan ketibaan YB Dato'. Ada kesempatan aku snap la beberapa keping gambar dr tempat duduk pengerusi majlis, so gambar tak lawa sangat.

Lepas ucapan semua, hadirin ditayangkan dengan movie pra dan pemulihan yg aku create. Lepas tu perarakan masuk plaque perasmian ke dewan untuk ditandatangani oleh YB Dato'. Dah selesai, upacara memotong riben kat pintu pra pulak. Jadi berlarilah aku ke pra. Huhu... Masa tu budak2 pra dah beratur kat depan pra (tak ramai yg datang sbb majlis buat petang). Sebaik saja riben seleai dipotong, YB pun tolak pintu. Masa tu terdengarlah kata-kata dari mulutnya - CANTIK! - Mak bapak yang turut serta pun dok puji la pra cantik. Kembang la hidung i. YB tengok2 kelas sambil berbual2 dgn budak pra. YB bagi taraf Cemerlang kat kelas pra aku. Aduh, gembiranya rasa hati. YB ni pernah 5 tahun mengajar prasekolah. Lepas YB sain buku pelawat pra, YB pun beredar ke kelas pemulihan seri hikmah. 

 Bersama PPM Pn. Wati dan anaknya Aliya, pembawa gunting potong riben yg juga anak muridku.

 YD Dato' Hajjah Siti Salmah Binti Mat Jusak (Ahli Dewan Undangan Negeri Perak DUN Chenderoh) bersama En Abdullah Zaini (Guru Besar SK Ulu Ribu) dan En. Mohd. Suffian (YDP PIBG merangkap Ketua Kampung)

 Perarakan masuk plaque perasmian ke dewan

 Sesia fotografi selepas upacara menandatangani plaque

 Upacara memotong riben, YB bersama Pengerusi Permuafakatan Pra, En. Khairul Jamel

 YB Dato' sedang menandatangani buku pelawat. TQ YB :)

 cabutan bertuah, pemilik no 10 (it's me)


p/s : menarik nafas lega setelah selesai majlis perasmian.. lepas ni ada pulak majlis lain yg menanti..






Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…