Saturday, February 25, 2012

Hari Ini Dalam Sejarah

Bukan hari ni sebenarnya..tapi hari semalam. Bersejarah sebabnya kelas prasekolah tempat aku mencurah ilmu dirasmikan oleh wakil rakyat. Sebenarnya, dah lama prasekolah tu beroperasi, sejak 2007 lagi. Masa tu dah rancang nak rasmi tapi tak jadi-jadi. Ikutkan hati aku malas nak rasmi2 ni. Tapi GB nak jugak, jadi kenalah  akur. Dirancanglah dari tahun ke tahun tapi asyik tak jadi jer. Akhirnya semalam terlaksanalah perasmian, itu pun dengan menumpang mesyuarat agung PIBG. Alang2 YB datang merasmikan mesyuarat agung, jadi pra pun tumpanglah buat majlis perasmian ringkas. Selain kelas pra, kelas pemulihan juga turut dirasmikan.

Jadi sepanjang minggu lepas aku teramatlah sibuk hendak menguruskan perasmian di samping menjadi pengerusi majlis. Kena siapkan movie maker (persembahan multimedia) tentang prasekolah. Kena siapkan skrip. Kena hias kelas. Kelas dah memang terhias sebenarnya, just tambah ruang2 kosong. Biar penuh dan sedap mata memandang. Yg penting tidak serabut. 

Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh pengerusi masjlis (aku la tu) setelah mengumumkan ketibaan YB Dato'. Ada kesempatan aku snap la beberapa keping gambar dr tempat duduk pengerusi majlis, so gambar tak lawa sangat.

Lepas ucapan semua, hadirin ditayangkan dengan movie pra dan pemulihan yg aku create. Lepas tu perarakan masuk plaque perasmian ke dewan untuk ditandatangani oleh YB Dato'. Dah selesai, upacara memotong riben kat pintu pra pulak. Jadi berlarilah aku ke pra. Huhu... Masa tu budak2 pra dah beratur kat depan pra (tak ramai yg datang sbb majlis buat petang). Sebaik saja riben seleai dipotong, YB pun tolak pintu. Masa tu terdengarlah kata-kata dari mulutnya - CANTIK! - Mak bapak yang turut serta pun dok puji la pra cantik. Kembang la hidung i. YB tengok2 kelas sambil berbual2 dgn budak pra. YB bagi taraf Cemerlang kat kelas pra aku. Aduh, gembiranya rasa hati. YB ni pernah 5 tahun mengajar prasekolah. Lepas YB sain buku pelawat pra, YB pun beredar ke kelas pemulihan seri hikmah. 

 Bersama PPM Pn. Wati dan anaknya Aliya, pembawa gunting potong riben yg juga anak muridku.

 YD Dato' Hajjah Siti Salmah Binti Mat Jusak (Ahli Dewan Undangan Negeri Perak DUN Chenderoh) bersama En Abdullah Zaini (Guru Besar SK Ulu Ribu) dan En. Mohd. Suffian (YDP PIBG merangkap Ketua Kampung)

 Perarakan masuk plaque perasmian ke dewan

 Sesia fotografi selepas upacara menandatangani plaque

 Upacara memotong riben, YB bersama Pengerusi Permuafakatan Pra, En. Khairul Jamel

 YB Dato' sedang menandatangani buku pelawat. TQ YB :)

 cabutan bertuah, pemilik no 10 (it's me)


p/s : menarik nafas lega setelah selesai majlis perasmian.. lepas ni ada pulak majlis lain yg menanti..






No comments:

Kenduri Berhidang

Semalam, 11/8/2018 keluargaku buat kenduri doa selamat / kesyukuran sebab my sis dapat kerja (tukar perkhidmatan actually). Nak buat memang ...