Skip to main content

Jalan-jalan Ke Jaya Jusco Ipoh

Petang tadi ke Jaya Jusco kat Ipoh. Suami nak beli string guitar. Kat Kuale ni don't know kedai jual string guitar. Tak pernah nampak. Jadi, kami ke Kinta City. Kat situ memang ada sebuah kedai jual alat muzik. Lepas suami beli string guitar, kami masuk Jaya Jusco. Aku cadang nak beli baju raya (bukan kat JJ tapi kat Greentown Mall). Saja la jamu mata kat Jaya Jusco. Biasalah kalau hari pekerja mesti ada promosi. Kat depan sekali dah nampak gelas english style. Memandangkan sekarang aku tengah ngumpul barangan english style utk masuk rumah baru, jadi aku tak der pilihan lain melainkan kena beli. Kalau tak beli skrg, karang habis. Jadi aku pun capai la mug, mangkuk sup, pelapik meja, pelapik pemegang peti ais, sarung tgn tebal (nak pegang benda panas kat daput tu) dan beberapa cawan hiasan bercirikan english style belaka. Bajet beli baju raya dah lari ke barangan english style. Tak menyesal pun, malah hati aku rasa puas :)

Ahad lepas aku dah beli barangan english style kat kuale. Antara barang yang aku rembat - tempat gantung kunci bentuk gitar, jam dinding, frame, hiasang dinding bentuk rumah... Hehe beli yang kecik2 dulu. Karang dah duduk rumah baru bleh la beli almari hiasang english style pulak :) Beli satu2 kalau ada duit lebih. Hmm dah tak sabar nak masuk rumah baru nx month. Wahai pembuat grill, cepatlah datang pasang!!! 

Lampu dan kipas pun aku dah beli dah. Melayang 1k lebih jugak walaupun hanya beli 3 kipas dan 14 lampu. Belum beli air comd lagi tu. Tunggu bajet lain kalilah baru pasang air cond dalam bilik. Hampir setiap hari aku ronda2 ngan suami ke rumah baru. Ada jiran yang dah mula tinggal di sana. Beberapa rumah dah pasang grill. Teruja nak masuk rumah baru. 

Syukur pada Allah dengan rezeki yang diberikanNya...

sarung tgn penahan panas pun aku rembat gak

comelkan pasangan mug ni

ni la mangkuk sup


mug - bukan nak guna tapi nak wat hiasan jer

ni la tempat gantung kunci

jam dinding putih..ada ciri2 english style sikit2

frame pilihan suamiku

ni aku punya pilihan

hiasan bentuk rumah ni yg kaler putih tak cun..aku pilih kaler ni sbb suami dah janji nak cat putih :)

kipas yg masih kemas dlm kotak, tggu utk dipasangkan

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…