Skip to main content

Pudarnya Pesona Cleopatra

Hari Khamis lepas, kawan2 ajak keluar lepas kuliah. Mulanya aku menolak krn aku memang tak suka keluar. Kalau ada masa terluang, aku lebih suka melayan perasaan atau mengadap laptop. Tapi kawan2 mendesak juga krn sepanjang aku berada di maktab, hanya sekali saja aku keluar dgn mrk. Itupun krn aku ada barang nak beli kat Giant. Akhirnya aku bersetuju dgn bersyarat. Syaratnya aku hanya mahu jadi penonton sahaja. Kawan2 sebenarnya ajak main boling. Mrk nak adakan pertandingan dgn kwn2 sekelas.

Selepas kuliah, aku bersama 5 rakanku berkongsi kereta menuju ke Kinta City. Sementara menunggu kawan2 sekelas yg lain dtg, merayaplah kami dulu. Si As and Ida nak beli stoking. Su, Jun n Ros pula nak cari ATM. Aku pun ikut je la dia orang. Tiba2 ternampak kedai buku MPH dan Popular. Hati mula melonjak hendak singgah. Aku dlm dilema. Kalau aku singgah, maunya berejam di situ membelek buku, alat tulis n novel. Otak ku mula ligat berfikir.

Setelah masing2 siap dgn urusan masing2, kami pun ke tingkat atas sekali. Tak de seorg pun kawan2 sekelas yg dah dtg. Duduk2lah kami di bangku kosong sambil berborak kosong. Otakku pula asyik teringatkan kedai buku krn dah lama aku tak singgah di kedai buku. Sebentar kemudian Yani dan Kiri datang. Kiri maklumkan yg teman2 lain sudah dtg tetpi berada di surau skrg utk bersolat Asar. Aku bersama teman2ku pun buat keputusan utk ke surau juga.

Selesai solat, aku pun mintak mereka naik ke atas dulu. Aku nak merayap dulu. Mujurlah mrk tak kisah. Tapi tak taulah apa yg ada dlm hati mereka. Sesungguhnya aku memang tak pandai bergaul. Aku jenis gadis yg pendiam, tak suka bercakap, suka buat hal sendiri. Mungkin mrk dah faham sikapku ini. Mulalah aku merayap di MPH. Belek2 novel, buku motivasi dll. Akhirnya setelah hampir sejam, aku keluar dgn tgn kosong. Itulah aku...

Kemudian aku singgah pulak di Popular. Ternampaklah aku novel Pudahnya Pesona Cleopatra nukilan Habiburrahman. Memandangkan ianya dr penulis hebat nusantara dan juga nipis, aku pun beli le. Sejam lebih aku di situ. Aku keluar bersama novel PPC dan sedozen fail. Puas hati! Sempat lagi aku pusing2 kedai kat kawasan situ tanpa beli apa2. Bukan apa, aku survey dulu.

Aku kembali ke tempat boling. Rakan2 sdg rancak bermain. Main suka2 je. Tak jadi bertanding. Tak pasti kenapa. Aku malas nak bertanya. Ros minta aku cuba sekali. Aku geleng. Aku takkan main permainan yg aku tak reti. Maaf! Selesai bermain, kami singgah di Kenny Rogers. Gembira dapat berkumpul ramai2 (As, Jun, Ida, Su, Ros, Sarah, Yani, Ina, Naim, Shidi, Kiri, Azlan, Nik). Yg pasti aku hanya jd pendengar setia celoteh mrk.



Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…