Hari

Hari yg berlalu terasa pantas sekali..tup tup dah pertengahan bulan Februari. Dan aku masih di sini... belum siap lagi sebarang manuskrip. Konon nak menaip masa cuti hujung minggu lepas sampai tak balik kampung, tapi hampeh! Tak juga menulis! Entah macam mana nak mendisiplinkan diri ni...grrr...

Hari yang berlalu terasa amat perlahan pulak saat nak tunggu 25 hb...adoi...

Comments

zakri said…
Adakah ini yang orang dok panggil writers block? :)

Macamana kamu menangani situasi idea mencurah tapi terlalu sukar memulakan menulis dan juga situasi nak menulis berkobar-kobar tapi bila mengadap komputer, blank. Kosong.

Saya selalu jadi macam tu. ada tips?
zahida zarkasi said…
Sebenarnya, inilah masalah utama saya. Saya sering alami apa yg saudara alami ni. Semangat nak menulis berkobar2, tapi bila depan komputer, otak blank. Tak tahu nak mula ayat apa.
Selalunya saya paksa diri gak tulis sebaris dua ayat. Biarlah ayat tak sedap pun. Pakai hentam jer. Selalunya jadi kat bahagian cerita yang mendatar. Bahagian yg sengaja diwujudkan bagi memanjangkan cerita. Kalau tak ada part ni pun sebenarnya tak menjejaskan jalan cerita keseluruhan. Tapi kalau part utama cerita, jarang berlaku....
Lain2 tips...andaikan kamu nak tulis tentang sesuatu perkara tp x cukup info, terus cari dalam internet. Salin je info tu dulu.
Lagi satu, bertandanglah ke blog penulis sorang demi sorang, berkemungkinan n3 mereka dpt meniup semangat ada utk menulis.
Yang penting tulis gak sebaris dua ayat. Sikit2 selesai gak akhirnya...kalau langsung tak meulis w/pun dah sejam mengadap komputer, tersangatlah rugi...biar menulis sedikit dr x menulis langsung

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA