Skip to main content

Hari

Hari yg berlalu terasa pantas sekali..tup tup dah pertengahan bulan Februari. Dan aku masih di sini... belum siap lagi sebarang manuskrip. Konon nak menaip masa cuti hujung minggu lepas sampai tak balik kampung, tapi hampeh! Tak juga menulis! Entah macam mana nak mendisiplinkan diri ni...grrr...

Hari yang berlalu terasa amat perlahan pulak saat nak tunggu 25 hb...adoi...

Comments

zakri said…
Adakah ini yang orang dok panggil writers block? :)

Macamana kamu menangani situasi idea mencurah tapi terlalu sukar memulakan menulis dan juga situasi nak menulis berkobar-kobar tapi bila mengadap komputer, blank. Kosong.

Saya selalu jadi macam tu. ada tips?
zahida zarkasi said…
Sebenarnya, inilah masalah utama saya. Saya sering alami apa yg saudara alami ni. Semangat nak menulis berkobar2, tapi bila depan komputer, otak blank. Tak tahu nak mula ayat apa.
Selalunya saya paksa diri gak tulis sebaris dua ayat. Biarlah ayat tak sedap pun. Pakai hentam jer. Selalunya jadi kat bahagian cerita yang mendatar. Bahagian yg sengaja diwujudkan bagi memanjangkan cerita. Kalau tak ada part ni pun sebenarnya tak menjejaskan jalan cerita keseluruhan. Tapi kalau part utama cerita, jarang berlaku....
Lain2 tips...andaikan kamu nak tulis tentang sesuatu perkara tp x cukup info, terus cari dalam internet. Salin je info tu dulu.
Lagi satu, bertandanglah ke blog penulis sorang demi sorang, berkemungkinan n3 mereka dpt meniup semangat ada utk menulis.
Yang penting tulis gak sebaris dua ayat. Sikit2 selesai gak akhirnya...kalau langsung tak meulis w/pun dah sejam mengadap komputer, tersangatlah rugi...biar menulis sedikit dr x menulis langsung

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…