Skip to main content

Berakhirnya Majlis Anugerah Cemerlang

Setiap tahun, Majlis Anugerah Cemerlang pasti akan diadakan oleh setiap sekolah. Zaman aku sekolah dulu, bukan nama ni yang dipanggil tapi Hari Ucapan & Penyampaian Hadiah. Hari ni memang hari istimewa dan ditunggu2 tambah2 lagi bila nama tersenarai sebagai penerima hadiah. Seronok sangat menantikan MAC. Zaman kanak-kanak sudah berlalu. Sekarang, aku bukan lagi murid tapi seorang guru yang bertugas untuk melancarkan perjalanan MAC. Kerja memang banyak. Tahun lepas aku sebagai setiausaha. Tahun ni Alhamdulillah aku dah lepaskan jawatan tu. Kali ni aku pegang jawatan sebagai Bendahari & AJK Pendaftaran serta AJK Persembahan. 

MAC kali ni sedikit berbeza dr tahun2 lepas. Biasanya sebelum ni sekolah aku akan mengadakan MAC pada sebelah petang. Kali ni tukar pulak buat sebelah pagi. Konon nak mula pukul 9 pagi tapi biasalah janji melayu lewat setengah jam baru MAC bermula. Sekolah aku ni kecik, murid tak sampai 100. Pendaftaran pun dalam 70 orang termasuk guru dan staf. Pendaftaran diadakan bagi memilih sesiapa yang terkena nombor bertuah. 10 orang terpilih untuk dapat hadiah nombor bertuah. Tahun ni aku tak bertuah nampaknya. Hehe...

Ada sekit lagi perbezaan iaitu persembahan pra. Tahun ni aku tak buat persembahan pra mcm tahun2 lepas. Sebabnya kesuntukan waktu dan ketidaklaratan. Haha..ada ke bahasa ni? Aku tengah berbadan 2 so rasa malas jer nak latih budak pra buat persembahan. Dan masa MAC berlangsung tadi, aku pulak rasa menyesal sebab tak buat persembahan pra. Memang rasa ada kekurangan. Huhu... next year aku jamin akan buat persembahan pra terhebat. Hehe... 

Cikgu2 seperti biasa akan pakai baju yang corak sama. Kali ni batik kaler hijau. Pun aku tak join sebabnya kain tu tak sesuai nak buat baju ibu hamil atau jubah. Sudahnya aku sorang jer pakai baju biasa - jubah purple yang dibeli 4 tahun lalu dan dipakai berulang kali sejak berbadan 2 ni. 

Kali ni jugak aku teramat malas untuk merakam gambar kenangan. Sudahnya tak adalah kenangan tahun ni :(










Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…