Skip to main content

Shopping Barang Baby

 
Siapa tak suka shopping? Kalau dah namanya perempuan, memang suka shopping. Pantang ada duit, mesti nak keluar ke pusat beli-belah. Shopping barangan idaman. Jumaat lepas aku keluar shopping. Bukan barangan peribadi, tapi shopping barangan newborn baby. Baby yang sudah mencecah usia 7 bulan dalam kandungan. So, memang sesuai sangat menyediakan barangan keperluan. Sebab baby mungkin boleh lahir ketika usia kandungan 7 bulan. 

Sebelum terjah supermarket, aku surf internet dulu. Tengok barang apa yang perlu disediakan. lepas tu tanya member yang dah ada pengalaman. So, aku pun salin la barang2 yang nak kena beli tu dan bajet la seadanya. Tup2 time keluar tu terlupa la pulak bawak senarai barangan. Just ingat dalam kepala otak jer. 

Sampai kat tempat barangan baby tu, aku dan suami pun survey harga dulu. Akhirnya kami pilih jenama Pureen yang tak mahal sangat berbanding brand lain. Memandangkan kami belum pasti jantina (masa scan doktor pun tak beri kepastian sebab tak nampak...biasanya kalau tak nampak tu perempuan..tapi kuasa Allah siapa yang tahu kan) so kami pilih barangan yang warna sesuwei buat baby boy or girl iaitu putih dan biru. 

Antara barang2 yang dibeli :

- Baju lengan panjang (2 helai)
- Baju lengan pendek ( 1 helai)
-  Baju sambung seluar (1 helai)
- Blanket ( 2 helai)
- Tuala baby ( 2 helai)
- Sarung tgn dan kaki ( 4 pasang)
- Topi ( 2 helai)
- Tilam, bantal peluk, bantal kepala (Anakku)
- Kelambu
- Barut perut pelekat (2)
- Barut perut bertali (1)
- Mandian ( Bedak, losyen, bath gel)
- Napkin ( 1 dozen)
- Pelapik tilam getah (1)
- Napkin pakai buang newborn baby (1 bungkus - 48 kpg) BabyLove
- Botol susu (3)
- Berus botol (1)
- Tisu basah ( 4 pack)
- Tuala wanita bersalin (utk mamanya :)
- Beg Pureen khas utk simpan barang baby

 

Semuanya RM565.00
(habis duit advance novel)

Dan ada beberapa lagi barang yang belum dibeli dan akan dibeli nanti. Antaranya termos, susu (harap2 baby susu badan), buai, tempat duduk baby dlm kereta, baby carrier.

p/s : Lepas ni nak kena cuci dulu semua pakaian baby :)


Comments

Nora Fuad said…
Wah.. bestnya... baju baby kiutkan.
Memang kiutmiut..dan harganya boleh tahan jugak rupanya..hehe

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…