Skip to main content

Shopping Barang Baby

 
Siapa tak suka shopping? Kalau dah namanya perempuan, memang suka shopping. Pantang ada duit, mesti nak keluar ke pusat beli-belah. Shopping barangan idaman. Jumaat lepas aku keluar shopping. Bukan barangan peribadi, tapi shopping barangan newborn baby. Baby yang sudah mencecah usia 7 bulan dalam kandungan. So, memang sesuai sangat menyediakan barangan keperluan. Sebab baby mungkin boleh lahir ketika usia kandungan 7 bulan. 

Sebelum terjah supermarket, aku surf internet dulu. Tengok barang apa yang perlu disediakan. lepas tu tanya member yang dah ada pengalaman. So, aku pun salin la barang2 yang nak kena beli tu dan bajet la seadanya. Tup2 time keluar tu terlupa la pulak bawak senarai barangan. Just ingat dalam kepala otak jer. 

Sampai kat tempat barangan baby tu, aku dan suami pun survey harga dulu. Akhirnya kami pilih jenama Pureen yang tak mahal sangat berbanding brand lain. Memandangkan kami belum pasti jantina (masa scan doktor pun tak beri kepastian sebab tak nampak...biasanya kalau tak nampak tu perempuan..tapi kuasa Allah siapa yang tahu kan) so kami pilih barangan yang warna sesuwei buat baby boy or girl iaitu putih dan biru. 

Antara barang2 yang dibeli :

- Baju lengan panjang (2 helai)
- Baju lengan pendek ( 1 helai)
-  Baju sambung seluar (1 helai)
- Blanket ( 2 helai)
- Tuala baby ( 2 helai)
- Sarung tgn dan kaki ( 4 pasang)
- Topi ( 2 helai)
- Tilam, bantal peluk, bantal kepala (Anakku)
- Kelambu
- Barut perut pelekat (2)
- Barut perut bertali (1)
- Mandian ( Bedak, losyen, bath gel)
- Napkin ( 1 dozen)
- Pelapik tilam getah (1)
- Napkin pakai buang newborn baby (1 bungkus - 48 kpg) BabyLove
- Botol susu (3)
- Berus botol (1)
- Tisu basah ( 4 pack)
- Tuala wanita bersalin (utk mamanya :)
- Beg Pureen khas utk simpan barang baby

 

Semuanya RM565.00
(habis duit advance novel)

Dan ada beberapa lagi barang yang belum dibeli dan akan dibeli nanti. Antaranya termos, susu (harap2 baby susu badan), buai, tempat duduk baby dlm kereta, baby carrier.

p/s : Lepas ni nak kena cuci dulu semua pakaian baby :)


Comments

Nora Fuad said…
Wah.. bestnya... baju baby kiutkan.
Memang kiutmiut..dan harganya boleh tahan jugak rupanya..hehe

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …