Shopping Barang Baby

 
Siapa tak suka shopping? Kalau dah namanya perempuan, memang suka shopping. Pantang ada duit, mesti nak keluar ke pusat beli-belah. Shopping barangan idaman. Jumaat lepas aku keluar shopping. Bukan barangan peribadi, tapi shopping barangan newborn baby. Baby yang sudah mencecah usia 7 bulan dalam kandungan. So, memang sesuai sangat menyediakan barangan keperluan. Sebab baby mungkin boleh lahir ketika usia kandungan 7 bulan. 

Sebelum terjah supermarket, aku surf internet dulu. Tengok barang apa yang perlu disediakan. lepas tu tanya member yang dah ada pengalaman. So, aku pun salin la barang2 yang nak kena beli tu dan bajet la seadanya. Tup2 time keluar tu terlupa la pulak bawak senarai barangan. Just ingat dalam kepala otak jer. 

Sampai kat tempat barangan baby tu, aku dan suami pun survey harga dulu. Akhirnya kami pilih jenama Pureen yang tak mahal sangat berbanding brand lain. Memandangkan kami belum pasti jantina (masa scan doktor pun tak beri kepastian sebab tak nampak...biasanya kalau tak nampak tu perempuan..tapi kuasa Allah siapa yang tahu kan) so kami pilih barangan yang warna sesuwei buat baby boy or girl iaitu putih dan biru. 

Antara barang2 yang dibeli :

- Baju lengan panjang (2 helai)
- Baju lengan pendek ( 1 helai)
-  Baju sambung seluar (1 helai)
- Blanket ( 2 helai)
- Tuala baby ( 2 helai)
- Sarung tgn dan kaki ( 4 pasang)
- Topi ( 2 helai)
- Tilam, bantal peluk, bantal kepala (Anakku)
- Kelambu
- Barut perut pelekat (2)
- Barut perut bertali (1)
- Mandian ( Bedak, losyen, bath gel)
- Napkin ( 1 dozen)
- Pelapik tilam getah (1)
- Napkin pakai buang newborn baby (1 bungkus - 48 kpg) BabyLove
- Botol susu (3)
- Berus botol (1)
- Tisu basah ( 4 pack)
- Tuala wanita bersalin (utk mamanya :)
- Beg Pureen khas utk simpan barang baby

 

Semuanya RM565.00
(habis duit advance novel)

Dan ada beberapa lagi barang yang belum dibeli dan akan dibeli nanti. Antaranya termos, susu (harap2 baby susu badan), buai, tempat duduk baby dlm kereta, baby carrier.

p/s : Lepas ni nak kena cuci dulu semua pakaian baby :)


Comments

Nora Fuad said…
Wah.. bestnya... baju baby kiutkan.
Memang kiutmiut..dan harganya boleh tahan jugak rupanya..hehe

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA