Skip to main content

SUKA DUKA 2012

Beberapa jam lagi berakhirlah tahun 2012 yang penuh dengan cerita suka dan suka dalam kehidupan seseorang. Moga-moga 2012 lebih baik dari 2011 yang sudah pun berlalu. Dan diharapkan 2013 yang akan menjelma akan membawa lebih kebaikan berbanding 2012.... Amin. 

Dulu, aku suka mencatatkan segala peristiwa yang berlaku di dada diari. Every year tak pernah ketinggalan beli diari. Time hujung tahun tu, menenggeklah aku di kedai alat tulis mencari diari yang cun2. Tapi, dengan peralihan zaman yang mana teknologi semakin berkembang, aku dah tak menulis diari lagi. Beli tetap beli untuk catat perbelanjaan, pendapatan dan aktiviti yang akan dilakukan supaya tak lupa. Tapi kisah hidup dah tak tulis sebutir2 lagi. 

Untuk tahun 2013 ni aku dah beli Diari Islam yang isi kandungannya sangat menarik. Ada doa menghadapi hari baru, data peribadi, kalendar (wajib la) Masihi & Hijrah, ruangan nama/alamat.emel.phone, rukun Iman, rukun Islam, 7 tips memantapkan keyakinan diri, Tokoh Islam, Info solat, waktu solat bandar2 utama, hari2 kelepasan am negeri serta ruangan senarai semak muhasabah setiap bulan. 

2012 - aku masih aku walaupun ada sedikit perbezaan berbanding tahun sebelumnya. Aku masih bekerja di tempat yang sama. Masih menjadi guru prasekolah. Bezanya, muridku paling ramai tahun 2012 ni. 18 org! Sekolah lain mungkin 18 tu sikit tapi bagi sekolah aku pulak 18 tu dah kira ramai giler! 

Mac 2012 - Pertama kali menjejakkkan kaki ke Pulau Perhentian, Terengganu bersama suami dan family tercinta. Kami ke sana semasa cuti persekolahan selama seminggu. Kiranya tu hadiah aku sambut b'day dan anniversary la sebab Mac bulan kelahiranku dan anniversary aku yg pertama. 

Jun 2012 - Akhirnya aku memiliki rumah sendiri! Punyalah seronok hias rumah. Konon nak buat henglish style tapi bajet tak cukup. So hias ala kadar saja. 

Julai 2012 - Disahkan mengandung. Happy tak terkira setelah menanti setahun lebih. Tak sabar nak sambut cahaya mata pertama awal 2013 walaupun dalam hati dag dig dup... berdebarnya bila dgr pengalaman mereka yang bersalin anak pertama... 

Oktober 2012 - Dapat emel dari editor buku prima. Manuskrip aku Sebalik Senyuman diterima untuk diterbitkan :)

November 2012 - Percutian keluarga sekali lagi di Kuala Gula Santuary Resort. 
                - Skrin monitor aku rosak tetiba. Terhentilah kegiatan menulis aku. Dah dekat sebulan                        hantar kedai tapi belum elok lagi ni. Hampeh!

Disember 2012 - Novel ke2 bersama buku prima diterbitkan selepas Hanya Padamu 2008. Tajuk : Mak Datin Isteri Cikgu. Nilah novel paling tebal aku hasilkan dan dijual dgn harga RM19.90. Kira paling mahal di antara kesemua 9 novel yang telah aku hasilkan. Hehe...
                         - Tergelincir kat bilik air... mujur tak jadi apa2. Syukur. 
                         - Sebak bila dapat tahu my best friend dapat pindah. Huhu... 

Itulah sebahagian kisah suka dukaku di tahun 2012. Yang pastinya cabaran 2013 tentu lebih besar. 

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…