Skip to main content

Izhan Izhanie

Inilah tajuk bagi manuskrip aku yang dah siap tu. Supaya blog aku tak nampak kosong dan sepi, aku akan letakkan sikit demi sikit hasil karya aku yg ke empat ni yang belum tentu akan diterbitkan....

“Kalau tak de duit, tak payahlah makan di sini!” bentak pemilik gerai makan dengan wajah yang bengis. Mukanya berkerut-kerut menahan marah. Ditenungnya lelaki yang sedang berdiri di hadapannya, seolah-olah mahu ditelan lelaki itu hidup-hidup.
Lelaki yang ditengking itu kelihatan bingung dan tidak dapat menyembunyikan perasaan malu kerana ditengking di depan orang ramai. Tangannya terus ligat menyeluk poket seluar, sekejap poket kiri dan sekejap poket kanan. Sumpah, dia tidak akan makan di gerai itu lagi kalau beginilah sikap pemilik gerai.
“Dompet saya hilang!” dia membela diri, sambil kedua-dua tangan masih menyeluk saku seluar, mencari-cari sesuatu. Dia mengharapkan agar terselit duit lain yang tersimpan di dalam kocek, tetapi hampa. Ah, ke mana hilang dompet aku ni? Takkanlah aku boleh terlupa bawa pulak! Habis! Mahu sahaja dia terbang ke rumah dan mengambil dompet yang mungkin tertinggal di atas meja.
“Tak payahlah nak berlakon! Banyak lelaki macam awak ni, pandai makan tapi tak reti nak bayar!” Pemilik gerai yang usianya dalam lingkungan lewat 40-an terus menengking. Marah betul dia dengan karenah pelanggannya itu. Alasan yang diberikan oleh lelaki berbaju merah itu langsung tidak diambil peduli. Dia yakin dia berada di pihak yang benar. Lelaki itu hanya mahu makan secara percuma. Melihat rupa keadaannya, dia sudah tahu lelaki itu sedang berbohong.
Izhanie, gadis yang bertocang satu masih beratur di belakang lelaki berbaju merah untuk membayar harga nasi bungkus yang baru dibeli. Sekali lagi dia melihat jam di tangan. Dia mengharapkan agar pak cik pemilik gerai melihat gelagatnya itu. Biar pak cik yang sedang menyinga itu sedar dia sudah menunggu berkurun di situ. Tanduk pun hampir tumbuh! Pak cik tuan punya gerai oi, tak nak duit aku ke? Aku nak cepat ni! Dia mengomel dalam hati. Sesekali dia mencuri pandang wajah lelaki malang itu, namun gagal. Lelaki itu membelakanginya dan seolah-olah tahu yang dia cuba mencuri pandang. Dia mahu tahu siapakah lelaki itu. Jika lelaki itu teman sekuliahnya, tentu dia akan segera menghulurkan bantuan.
Sesekali terlintas perasaan simpati di hati Izhanie dengan nasib lelaki yang mengaku kehilangan dompet itu. Dia pun tentu malu jika berada di tempat lelaki itu. Mana tahan kena marah depan orang ramai. Macamlah kita ni budak hingusan yang belum ada perasaan. Namun, jauh di sudut hatinya, dia lebih mempercayai cakap pak cik penjual bahawa lelaki di hadapannya sedang berlakon. Malangnya cara yang digunakan oleh pak cik pemilik gerai dalam menyelesaikan masalah ternyata tidak kena. Seharusnya pak cik tidak menengking lelaki itu di hadapan orang ramai. Baik berbincang elok-elok. Nanti semua pelanggannya lari kalau mereka tahu beginilah sikap pemilik gerai. Garang macam harimau!
“Betul pak cik, saya tak tipu.” Lelaki itu kelihatan pucat. Dia berkeras membela diri. Perasaan malu menguasai dirinya tambah-tambah bila menyedari ada seorang gadis yang sedang berdiri di belakangnya. Lelaki mana yang tak malu bila dimarahi depan seorang gadis. Jatuh saham!
Gadis berkulit putih itu sekejap-sekejap melihat jam di tangan. Hampir lima minit perbalahan berlaku. Masing-masing tak mahu mengaku kalah. Pak cik tuan punya gerai makan beria-ia mahu membawa lelaki itu ke balai polis. Dan lelaki itu terus mendakwa bahawa dia kehilangan dompet. Nampaknya, akulah yang kena mengaku kalah. Izhanie menggetap bibir, geram! Pelanggan-pelanggan di belakangnya yang turut beratur untuk membayar makanan juga sudah mula merungut.
“Berapa lelaki ni tak bayar pak cik?” Izhanie terpaksa mencelah. Dia sudah tidak sanggup lagi menunggu lebih lama di situ. Kerjanya bukan menunggu. Dia pun ada urusan lain juga.
Pemilik gerai merenung wajah gadis yang berdiri di hadapannya tak berkelip.
“Berapa pak cik?” dia menyedarkan pak cik pemilik yang merenungnya seolah-olah mahu ditelan. Dia tidak melakukan sebarang kesalahan. Dia sedang berusaha untuk menghentikan perbalahan kedua-dua lelaki tersebut.
“RM5.70.” Balas pemilik gerai sambil mengerling ke wajah lelaki yang mengaku kehilangan dompet. Terdetik rasa malu di hatinya kerana terlalu berkira dengan anak muda itu.
“Saya bayarkan. Pak cik kirakan dengan yang saya sekali.”
Lelaki yang mengaku kehilangan dompet tercengang-cengang memandang gadis yang berada di sebelahnya kini. Dia mencuri-curi pandang gadis itu. Sah, dia tak kenal gadis itu. Perasaannya ketika itu bercampur-baur. Lega, malu dan terharu. Dia tidak menyangka gadis yang tidak mengenali dirinya sudi menghulurkan bantuan.

Comments

Anonymous said…
tajuk karya awak ni 'izhan' mengingatkan saya pada satu nama...:-)
Nama siapa? Seseorg yg pernah bertakhta di hati ke?
Anonymous said…
bertakhta di hati? bukan rasanya..
Tak nak berkongsi ke? Manalah tahu ... ada persamaan..

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…