Skip to main content

Ingin Jadi Penulis Novel?


Hantarlah manuskrip anda ke penerbit yg diingini :)

Buku Prima  

Adakah anda berbakat dalam bidang penulis? Kalau ada bakat, kenapa tidak dibukukan sahaja karya anda untuk tatapan pembaca? Jika anda mempunyai manuskrip yang telah siap tapi tidak tahu hendak dihantar ke mana, Buku Prima sedia menerima manuskrip anda.
Terdapat beberapa genre bacaan seperti buku kanak-kanak, novel awal remaja, novel dewasa dan buku umum. Setiap buku mempunyai kriteria penghantaran manuskrip yang berlainan.
Kriteria Manuskrip : Buku Kanak-kanak - Jumlah mukasurat hendaklah antara 4-5, kertas bersaiz A4, Times New Roman@Gill San, font size 11@12, double spacing. Jalan cerita seharusnya berkonsepkan cerita yang memaparkan moral dan tauladan seperti cerita manusia, tumbuhan ataupun haiwan.
Kriteria Manuskrip : Novel Awal Remaja - Jumlah mukasurat hendaklah antara 150-200, kertas bersaiz A4, Times New Roman@Gill San, font size 11@12, double spacing. Jalan cerita seharusnya berkonsepkan cerita yang memaparkan moral dan tauladan seperti cerita remaja yang berkaitan dengan persekolahan, ibu bapa, hobi, sukan, hiburan dan banyak lagi.
Kriteria Manuskrip : Novel Dewasa - Jumlah mukasurat hendaklah antara 450-650, kertas bersaiz A4, Times New Roman@Gill San, font size 10@12, double spacing. Anda boleh menulis apa sahaja cerita yang anda suka seperti kisah seram, adat resam, satira, percintaan, kisah masyarakat, tahyul, misteri, cereka sains, thriller, islamik, pengembaraan, komedi romantik, jenayah, dunia korporat, kepahlawanan dan banyak lagi. Yang pastinya, jalan cerita mestilah mantap, mempunyai nilai2 agama, bermesej, menarik dan bermoral.
Kriteria Manuskrip : Buku Umum - kepada yang ingin menerbitkan buku umum, anda perlu menghantar kertas cadangan beserta isi kandungan manuskrip tersebut. muka surat tidak terhad dan gaya penulisan tertakluk kepada anda sendiri. cuma, konsep buku tersebut perlu diperjelaskan lebih lanjut di dalam kertas cadangan. sertakan gambar jika perlu. antara cadangan buku yang boleh anda buat adalah seperti jahitan baju, kerjaya, resipi, sukan, hiburan, d.i.y, tanaman, motivasi, fesyen dan lain-lain.
Info tambahan
  • manuskrip anda mestilah yang asli dan tidak diciplak atau diterjemahkan dari mana-mana novel lain.
  • kami berhak menolak manuskrip tersebut jika tidak bersesuaian.
  • manuskrip yang dihantar perlu di dalam bentuk bercetak (hardcopy) dan anda juga perlu e-melkan ke prima@bukuprima.com.my.
Hantarkan manuskrip anda kepada:
BUKU PRIMA SDN BHD
Bilik 101 Tingkat 1,
Lot 7, Persiaran Selangor,
Seksyen 15, 40200 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
03-55106636
03-55106637
prima@bukuprima.com.my

JEMARI SENI SDN. BHD. berhasrat untuk menjadi penerbit yang mengutamakan mutu dalam bahan bacaan di Malaysia dalam usaha memupuk minat membaca dalam kalangan masyarakat. Untuk mengekalkan hasrat murni ini; JEMARI SENI yakin bahawasanya sesebuah karya yang baik itu sepatutnya mementingkan pengisian yang boleh menghasilkan pemikiran yang positif.
JEMARI SENI menetapkan KAMUS DEWAN terbitan Dewan Bahasa & Pustaka (Edisi Keempat) sebagai rujukan utama dalam peristilahan, imbuhan dan ejaan. Selain itu, penggunaan bahasa Nusantara juga diterima pakai dalam penulisan sesebuah karya diJEMARI SENI dengan pertimbangan ejaan mengikut bahasa asalnya. JEMARI SENI akan cuba mempertingkatkan kualiti penyuntingan dari semasa ke semasa dengan bantuan anda sebagai penulis.  Sementara itu, dalam pembinaan ayat dan gaya bahasa, JEMARI SENImembiarkan pengarang mencipta gaya untuk membentuk identiti penulisan yang tersendiri. 
Penulis sentiasa diberi kebebasan dari aspek bahasa; yakni penulis tidak dikongkong menulis seratus peratus dalam bahasa Melayu tanpa menggunakan bahasa asing. DiJEMARI SENI kami juga akur tentang code switching dan code mixing yang mewarnai bahasa kita selama 400 tahun ini. Sekiranya berlakunya pertembungan bahasa, kata pinjaman itu haruslah dipetik dengan sopan agar tidak menjejaskan kualiti sesebuah manuskrip.  Mana-mana perbendaharaan kata yang menggunakan bahasa daerah atau bahasa asing perlu ditulis dalam huruf condong (italic).

Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya.
PANDUAN PENULIS - NOVEL UMUM
JEMARI SENI SDN. BHD. menitikberatkan karya yang mempunyai nilai moral yang tinggi dan berlandaskan hukum Islam yang kita junjung. Dalam usaha menjadikan hasil karya sebagai saluran ibadah, JEMARI SENI lebih mengutamakan karya-karya yang lebih cenderung ke arah penghayatan nilai-nilai Islam ataupun Islam sebagai satu cara hidup.


2.  Karya yang Asli
* tidak jiplak daripada mana-mana terbitan, stensilan atau apa juga yang bukan hasil kerja anda;
* tidak diterjemahkan daripada mana-mana buku dan mana-mana bahasa;
* tidak disadur daripada mana-mana sumber atau terbitan lain;
* tidak merupakan bahan yang ditakrifkan sebagai bahan sekunder yang boleh diertikan sebagai mendominasi karya anda; dan
* atau apa-apa juga bentuk yang meragukan keaslian karya anda

3. Perihal Manuskrip
* Ketebalan halaman ~ untuk novel umum jumlah halaman ialah antara 400–500
* Dicetak langkau dua baris di atas kertas A4 warna putih pada sebelah halaman sahaja
* Sila cetakkan nombor pada setiap halaman
* Format untuk letak atur:
(a)    Gunakan saiz huruf (font) 12, jenis Times New Roman
(b)    Page set-up:  First line, 0.3” , Double spacing
(c)    Selang antara satu bab ke satu bab ialah LIMA kali enter
(d)    Selang antara satu perenggan baru (cerita atau latar baharu, tetapi masih dalam bab yang sama) ialah TIGA kali enter
* Cadangkan sebuah JUDUL yang menarik serta memperlihatkan keaslian dan ada kelainan berbanding lambakan novel-novel di pasaran
* Penggunaan judul klise dengan kombinasi kata cinta, rindu, kasih dan sayang, tidak digalakkan
* Menggunakan tatabahasa dan tanda bacaan yang betul
* Hantarkan dalam file Word. 

4.  Mengirim Manuskrip
Di JEMARI SENI SDN. BHD. karya dinilai/disaring dalam dua peringkat. Sekiranya penulis melepasi peringkat pertama, barulah manuskrip tersebut dinilai sepenuhnya:
PERINGKAT I
Penulis hanya perlu mengirim manuskrip yang mengandungi:
(a)     Biodata penulis
(b)     Sinopsis cerita
(c)     10 bab awal
(d)     5 bab akhir
(e)     Hantarkan ke e-mel atau alamat berikut: jemariseni.karya@gmail.com
atau
Editor
Jemari Seni Sdn. Bhd.,
 1-25, Jalan Kajang Impian 1/11,
Taman Kajang Impian,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor Darul Ehsan. 


JEMARI SENI SDN. BHD. akan memberi jawapan dalam tempoh EMPAT minggu.    




KarnaDya Solutions


Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos:

1. Pengenalan Watak - perkenalkan setiap watak penting di dalam karya anda. Nama dan identiti yang membezakan antara mereka.

2. Rumusan keseluruhan cerita anda (dari awal hingga akhir). Bahagian ini merupakan bahagian paling penting dalam penilaian manuskrip anda. Pastikan anda menulisnya dengan jelas.

3. Contoh bab di dalam karya anda.

4. Tema-tema di dalam cerita anda (misteri/cinta/seram/fantasi dan sebagainya).

5. Nyatakan sama ada cerita anda untuk golongan dewasa , remaja ataupun awal remaja.

6. Jumlah mukasurat yang dicadangkan.
Format Muka Hadapan Manuskrip:

1. Tajuk karya:

2. Nama Pena:

3. Nama Penuh:

4. Alamat:

5. No IC:

6. No Tel:

7. Alamat Emel:

Format Manuskrip: Times New Roman, Font Saiz 12, Spacing 1.5
Tempoh maklumbalas ialah dari 1 - 90 hari, bergantung kepada keadaan. Sekiranya melebihi tempoh tersebut, sila emel writer@karnadya.com.my . Setelah mendapat maklumbalas, sila hantarkan manuskrip penuh anda kepada kami melalui emel ataupun pos ke alamat berikut:

Writer's Corner,
KarnaDya Solutions Sdn Bhd,
No 12, Jalan BP 6/6,
Bukit Puchong Commercial Centre,
47100 Puchong, Selangor


Fajar Pakeer 


Unit FP Junior sedang mencari manuskrip baru yang sesuai dengan golongan sasaran 9-15 tahun. Caranya mudah sahaja.
1)Pastikan karya anda asli, kreatif dan mempunyai moral.
2)Pastikan juga manuskrip anda ditulis menggunakan font Times New Roman, bersaiz 12, dilangkau 2 baris dan anggaran ketebalan antara 90-95 muka surat.
3) Elakkan unsur percintaan pasangan kekasih dan gantikan dengan persahabatan, kasih sayang antara keluarga.
4) Tampilkan apa sahaja tema asalkan tidak terlalu berat dan mudah difahami kelompok sasaran ini.

Novel pelbagai genre
PASTIKAN:
1) Karya anda bukan hasil ciplak, mestilah asli dan bukan terjemahan daripada novel lain (lampirkan bersama surat pengesahan karya yang telah anda tandatangani).
2) Anda boleh menulis apa sahaja genre yang disukai.
3) Kreatif dalam menyampaikan jalan cerita yang mantap, bermesej, bermoral, ada nilai agama dan menarik. Kami berhak menolak karya anda jika dirasakan tidak sesuai.
4) Anggaran ketebalan sesebuah manuskrip ialah antara 350-600 muka surat (disertakan bersama sinopsis) dan ditaip di atas kertas A4. Hantarkan manuskrip yang telah dicetak untuk penilaian.
5) Saiz rupa taip atau font mestilah Times New Roman, bersaiz 12 dan dilangkau 1.5 baris. Margin hendaklah; top=1, bottom=1, right=1.25, left=1.25 dan tidak boleh dicetak pada kedua-dua belah halaman.
 




Hantarkan manuskrip anda ke:
Unit Penerbitan Fajar Pakeer Sdn. Bhd.
71GF, Jalan 1/18A,Taman Mastiara, Off Jalan Ipoh,Batu 5, 51200 Kuala Lumpur.
03-62581194 / 03-62574978
 

PTS
 


PTS  


Terima kasih kerana berminat menulis bersama PTS.
Sila hantar kertas cadangan anda kepada kami mengikut butiran berikut:
1. Judul buku
2. Sinopsis atau penerangan berkenaan tajuk yang ingin ditulis
3. Anggaran muka surat
4. 1 ataupun 2 bab contoh
5. Senarai buku yang menjadi saingan di pasaran
6. Kelebihan buku berbanding buku di pasaran
7. Sasaran pembeli
Emel kertas cadangan mengikut unit penerbitan yang sesuai dengan cadangan itu seperti di bawah:
PTS Millennia Sdn Bhd menerbitkan buku-buku popular.
Produk umum lelaki (Sejarah, Motivasi, Islam Kontemporari Lelaki dan Isu semasa).
Produk umum wanita (Islam Kontemporari Wanita, Motivasi, Perhubungan & Perkahwinan, Kesihatan & Kecantikan dan Keibubapaan).
Remaja (Motivasi Remaja & Teknik Belajar). Resipi dan DIY. Emel kepadaptsmillennia@pts.com.my.
PTS Professional Publishing Sdn Bhd menerbitkan buku-buku akademik, bisnes, pengurusan dan pendidikan. Emel kepada ptsprofessional@pts.com.my.
PTS One Sdn Bhd, menerbitkan buku fiksyen kanak-kanak, remaja dan dewasa. Emel kepada ptsone@pts.com.my.
PTS Litera Utama Sdn Bhd, menerbitkan karya-karya terjemahan antarabangsa (Indonesia, Inggeris & Arab) dan novel remaja, dewasa dan sejarah. Emel kepadaptslitera@pts.com.my.
PTS Islamika Sdn Bhd menerbitkan buku-buku agama dan falsafah Islam dengan pendekatan bahasa moden. Emel kepada ptsislamika@pts.com.my 
PTS Darul Furqan Sdn Bhd menerbitkan mushaf al-Quran, buku terjemahan dan tafsir al-Quran. Emel kepada ptsdarulfurqan@pts.com.my
PTS Pop Sdn Bhd menerbitkan komik, novel grafik dan buku fiksyen. Emel kepadaptspop@pts.com.my.
PTS Netmedia Sdn Bhd menerbitkan buku dalam bidang komputer, teknologi dan fotografi. Emel kepada ptsnetmedia@pts.com.my.

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…