Skip to main content

Taklimat & Mesyuarat Permuafakatan Prasekolah 2012

Semalam, 28 Dec 2011 bersamaan hari Rabu, prasekolah seri permata telah berjaya menjalankan taklimat dan seterusnya mesyuarat permuafakatan pra kali pertama bagi sesi persekolahan 2012. 75% kehadiran ibu bapa. Alhamdulillah. Kehadiran kaum ibu seperti biasa lebih ramai berbanding kehadiran bapa.

Tahun 2012, seramai 18 (9 lelaki, 9 perempuan) orang murid-murid sudah mendaftar. Kuota seramai 25 orang tak tercapai kerana kekurangan kanak-kanak berumur 5-6 tahun.di Kampung Ulu Ribu. 18 orang ni pun termasuk anak-anak cikgu, kerani, ppm dan orang taman liman. Alhamdulillah, walaupun 18 orang, sebenarnya dah pecah rekod. Sebelum ni murid paling ramai ialah pada tahun 2007 iaitu seramai 16 orang.

Mesyuarat berlangsung selama 1jam 30 min lebih kurang. Antara agendanya ialah pembubaran jawatankuasa permuafakatan prasekolah 2011 dan pelantikan j/kuasa yang baru bagi sesi 2012, pembentangan laporan kewangan 2011, cadangan bayaran tambahan untuk 2012, serta aktiviti yang akan dijalankan pada 2012. Semuanya berjalan dengan lancar.

Lepas habis meeting, seperti biasa ada makan-makan. Mihun goreng + teh + kuih 2 biji kosnya RM5 sekepala. Ni 1st time tempah kat peniaga kantin. Sebelum ni order sendiri jer. Dah lama sikit, mula faham, terus tempah jer kat orang kantin, lagi senang. Lepas makan tak payah susah-susah nak cuci pinggan mangkuk kat kelas pra.

Sayangnya, lupa pulak nak ambil gambar. Huhu...

p/s : esok mesyuarat pembukaan sekolah pulak...

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…