Skip to main content

Belanjawan 2013 & Kisah Wakil KPM

Hari ni PM kita Dato' Seri Najib membentangkan belanjawan 2013 dari jam 3.00 hingga 6.30 petang. Dulu2 sebelum menjadi kakitangan awam, langsung aku tak berminat dengan bajet yang dibentangkan PM setahun sekali. Cuma tengok my sis jer khusyuk dengar terutama time nak umum bonus coz masa tu mereka dah jadi kakitangan awam. Ingat lagi masa aku kecik2 dulu, walaupun belanjawan dibentangkan 1 tahun sekali, tapi aku rasa kerap pulak 1 hari tu datang. Masa tu aku dok nanti nak tengok citer hindi alih2 dibatalkan sbb bg laluan pembentangan belanjawan. 

Bila dah menyertai penjawat awam sejak beberapa tahun yang lalu, aku pun pasang telinga time PM nak umum pasal bonus. Sepanjang aku jadi penjawat awam ini, inilah kali pertama aku merasa bonus sebulan setengah gaji. Sebelum ni paling banyak pun setengah bulan gaji dan bantuan khas RM500. Tu je. Alhamdulillah tahun ni bonus lebih sikit. Rezeki anak. Bolehlah buat persiapan sikit2 bagi menyambut kehadiran orang baru :) Banyak nak pakai. Nak beli kelambu, tilam, bantal, pakaian, lampin, ubat-ubatan dll....OMG terujanya!

Senyum sampai ke telinga penjawat awam semua. Bagaimana pulak dengan kakitangan swasta yg berpendapatan sederhana? Hmm.... memang tak ambil pusing pasal bonus ni. Macam aku dulu2 la. Kerja sendiri. Bonus memang tak merasa. Tapi insya Allah ada rezeki kot lain...kan? Yang penting berusaha.

BR1M pun akan diberikan lagi mulai Januari 2013 dan juga bantuan RM100 pada pelajar. Bagi mereka berpendapatan sederhana, bantuan RM500 ni amat bermakna. Dan bagi yang anak ramai tu pulak, simpan la duit RM100 yang bakal dapat tu untuk bayar keperluan sekolah. Jangan pulak cekau buat macam duit sendiri pada hal tu rezeki anak. 


Tukar topik pulak. Semalam GB buat mesyuarat khas. Semua kakitangan sekolah termasuk guru, kerani, jaga, tukang kebun, org kantin dipanggil berkumpul di kantin. GB memaklumkan esok (hari ni) seramai 5 orang wakil KPM akan turun termasuk 2 wakil JPN dan 2 dari PPD. Atas urusan apa belum dikenalpasti. Jadi GB minta semua kakitangan bersedia. Fail perlu dikemaskini dan kelas mesti berkeadaan bersih dan semua guru mesti ada dalam kelas. 

Jadi, lepas balik sekolah aku pun tungkus lumus siapkan lesson plan Selasa sampai Jumaat (sebelum ni memang aku sediakan seminggu terus..tapi sejak pragnant ni mood malas melanda diri..huhu). Mujurlah lembaran kerja dah siap copy. Aku juga print Fail Meja yang selama ni aku simpan dalam bentuk softcopy. tebal sangat nak print...62 pages..huh! Tapi kerana orang besar nak turun, terpaksa la aku print. Selain tu aku kemaskini minit mesyuarat dan lengkapkan profil murid. 

Pagi ni dlm debar sikit2 aku ke sekolah dan berharap sangat bukan wakil pra yang termasuk dalam 9 orang tu. Hujan turun sejak pagi. Jam 8.00 cuma 4 orang jer murid pra yang hadir. Lega sikit ngajar murid sikit ni. Tengok2 lepas tu sorang demi sorang datang sampai jam 9 lebih pun ada yang dtg lagi. Aduhai.... rajin pulak budak2 ni dtg sekolah time hujan gini. Kan baik dok di rumah sambun tido...haha...nasihat tak bleh dipakai!

GB kata dalam jam 8.30 orang besar tiba kat sekolah, Ngintai pintu pagar, tak nampak sesapa pun yang datang hinggalah jam 10.30. Dalam 10 minit kemudian muncul la wakil2 yg digembar-gemburkan. Mereka jalan terus jer. Senyum jer bila lintas depan pra. Kat belakang pra ada tanak kosong yang GB cadang nak bina bangunan tambahan sekolah. So, tujuan wakil2 tu datang sebab nak tengok tapak. 

Lepas tu ada sorang wakil aku rasa dr JPN singgah di pintu pra. Aku pun jalan ke pintu dan borak2. Dia tanya berapa org murid pra...umur...tempat makan dll. Lepas tu dia tanya sekolah mana dulu. Aku pun jawab la SMKTS. Lepas tu dia tanya ni anak pakcik Zarkasi yg berjambang tu ke. Aku pun iakan la dgn hati masih tertanya2 ni cikgu aku dulu ke? Dia tanya lagi sapa nama kakak yg mengajar di SMKTS. Aku pun bagaitau nama kakak aku yg sekarang dah bertukar ke Seremban. Aku tengok muka dia macam cam jer tapi tak pasti nama. dia pun tak pakai name tag. Lepas tu aku cuba la teka ni Encik.... Dia pun bagitau nama dan dia cakap dia masuk SMKTS tahun 95. Time tu aku dah keluar dr sekolah tu... Dia tanya tak nak tambah ruang makan ke, aku pun cepat2 la ngaku nak. Lepas tu dia tanya lagi tak mintak tukar balik ke kampung ke? Agaknya kalau aku kata nak, dia mungkin nak tolong kot??? Tapi aku dah beli rumah kat sini....

Hikmah bila dengar ada wakil KPM/JPN/PPD nak datang sekolah --> semua fail akan dikemaskini...hehe...dan semangat cikgu mengajar lebih sikit dari hari2 biasa

Thats all secebis kisah hari ini...

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…