Skip to main content

Minum Air Gula

Nak kongsi sikit pengalaman minum air gula. Disebabkan faktor umur dan keturunan, aku kena minum air gula. Pertama kali terbayang dalam minda bila sebut air gula, tentulah rasanya amat manis sgt2. Sehingga kena minum sikit2. Itulah yg terbayang mula2 dlm kepalaku bila sebut air gula. Patutnya aku kena minum Isnin minggu lepas. Tapi ada meeting hari tu. Meeting yang aku jadi setiausaha jadi malas nak excuse. So aku tunda minum ke Isnin minggu depannya (semalam). So, last week aku awal2 dah appy cuti rehat. Tahun ni dah 2x ambil cuti rehat. Kira sikit la tu. Org lain dah habis. GB pun takder banyak songeh, terus jer lulus borang permohonan cuti aku tu. 

Sebelum minum air gula, misi dah pesan kena puasa start jam 10 malam sebelumnya. So Ahad tu aku makan takat jam 6. Lepas tu just minum jer. Jam 8 pagi, aku gerak ke klinik desa kati ditemani suami. Aku org ke2 sampai. Orang pertama tu baru nak buka buku. So lama jugak la aku kena tunggu dalam 20 minit. Lepas tu my turn. Misi cucuk dulu jari aku nak ambil darah. Bacaan 4.6. Okey. Lepas tu aku diberi semug air gula. Opss panas la pulak. Jadi terpaksa minum sikit2. Rasanya...hmmm manis tapi tak adalah manis seperti mana yang aku bayangkan. Selesai minum, aku balik rumah dulu. Still tak boleh makan apa-apa. Suami beli nasi lemak & kuih muih masa otw balik tu. Aku terpaksa menahan kelaparan.

2 jam kemudian, aku ke klinik lagi. Sekali lagi kena ambik darah kat jari. Kena tembak dengan jarum. Tak sakit pun. Lepas tu titik darah atas alat bacaan tu. Keluar angka 5.6. Misi kata okey, tak ada masalah. So tak payah buat temu janji dengan doktor. Alhamdulillah lega. Kalau bacaan tinggi, kena jumpa doc utk rawatan selanjutnya. Sebula lagi aku kena ke klinik desa lagi untuk check perut macam biasa. Jumpa doc pulak bulan dec... masa tu kandungan dah 7 bulan. Boleh la cek jantina kot..hehe... Dah tau jantina, bleh la beli barang sikit2 buat persiapan. 

Semoga dipermudahkan segala-galanya...Amin.

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…