Skip to main content

Selamat Tahun Baru 2013

Assalam buat pengunjung teratak hamba... cewah! Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca apa yang tercatat di sini. Sbut saja tahun baru pasti semua orang (tak la semua) akan memasang azam baru atau sambung azam tahun lepas yg belum tercapai lagi. Awal-awal tahun ni kita biasanya bersmangat untuk merangka azam dan seterusnya berusaha untuk mencapainya.. tak gitu. 

Aku pun tak dapat lari dari merangka azam baru 2013. Tak nak lah yang susah-susah yang sukar untuk dicapai contohnya di penghujung 2013 ni duit dalam akaun aku mesti ada sejuta. Konpem tak tercapai punya. Haha... juta rupiah boleh la. 

Azam pertamaku... untuk menjadi ibu yang dapat mendidik anak dengan baik. Cewah! Sebelum ni jadi ibu kepada anak-anak murid jer. But this year aku akan jadi ibu pada anak sendiiri. Terujanya walaupun dalam debar. 

Azam keduaku... Harap dapat kembali ke berat idealku iaitu 58kg. Sekarang berat dah mencecah 76kg! Mak ai, mampukah aku turunkan berat badan sebanyak 20kg selama 6 bulan? Yakin boleh! Pasti boleh! Skurang-kurangnya ujung tahun 2013 nanti berat aku bawah 60kg dah... Amin. Kalau tidak, baju satu almari tu terpaksalah aku lelong dah tempah baju baru pulak. Huhu...membazir jer kan. Baik aku diet.

Azam ketiga... nak menjejakkan kaki ke luar negara. Huhu... Kesian kan, umur dah sebegini belum lagi melihat negara orang. Hanya setakat ke sempadan je Thailand jer. Aku verangan nak ke Beijing hujung tahun ni. Time musim sejuk. Kalau dapat pegang salji lagi best! Kalau tak mampu, setakat ke Indonesia pun jadilah. Harap2 plan menjadi la.

Azam keempat... dapat menyiapkan at least 2 manuskrip dewasa dan 2 manuskrip kanak-kanak. Siapkan manuskrip jer. Terbit belum tentu. Hantar tahun ni, biasanya next year baru diterbitkan. Aku perlukan banyak masa bagi mneyiapkan manuskrip coz aku menulis ikut mood dan ikut masa lapang yang ada. Menulis hanya sebahagian daripada hobiku. 

Azam kelima... tentulah aku mahu menjadi insan yang baik berbanding tahun2 sebelumnya. Baik sebagai hambaNya, baik kepada suami, baik kepada mak, keluarga, saudara mara, rakan setugas dan murid-murid...

Cukuplah 5 azam. Buat banyak azam pun kalau tak tercapai nak buat apa kan. 5 ni pun dah agak berat jugak nak capai kalau tak berusaha keras. Terutama azam ke2 tu. Hehe...

Korang ada azam? Kongsi2lah :)

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …