Skip to main content

Sajak

Pengkalan Hulu

A little northernmost town
Sandwiched between hills
And virgin forest
A town I once took to roam
Pengkalan Hulu
Still dear to my heart

Forever it shall remain
Enshrined within me
Together in eternity
We shall live in harmony.

Once it was a mysterious haunt
Of terrorists
masked and armed
Killers from killer regime
The armed CPM.
The enemies moved in her pockets
Of green foliages
That sustained them to rid of the law
And to claim this land of Malaysia
unto their hands
Bloody hands.

My beloved Pengkalan Hulu
Was famed for *CPM
Yet now she is still famous
But for her warm beauty
That spans the scope of our vision.

Her gentle gesture
Hidden amidst the trees
And the soothing touch
Mingles with the breeze
She smiles beautifully
An enemy’s heart shall mellow immediately.

Though by years
I am staying far
The pang of separation
Pains my heart every minute
My mind caresses the old memories.

The trails that divide the forest
I tracked passionately
Rubbing the jutting leaves
And branches of the old trees
My trails were carpeted well
By beautiful brown leaves
Of various shapes and sizes
That to this day I owe her
My gratitude for feasting my sight
With enchanting beauty
Unparalleled by any.

Pengkalan Hulu, my sweetheart
I miss you a lot
I wish I can bring me to succumb in you
So in you I shall expand for another birth
On this same land of yours.
Physically I am at a distant away
Yet in my mind it’s your face
I see unwaveringly.

©cyclopseven. All rights reserved 260308.

*The disbanded Communist Party of Malaya.

written by Cyclopseven Ram

Comments

pionopis said…
ya sy masih mencari siapa penulis sajak ini.cita rasanya mmg amat sy kagumi.
zahida zarkasi said…
mana tahu mungkin dia kawan lama ustaz. try klik nama dia dan hayati sajak2nya
pionopis said…
klu ikut thn kelahiran tu dah sama...sebaya!,tp masih tercari2 nama sebenar...mmmm....sapa ya.klu zz tau tlg sy.sy masuk website tu tp byk virus plak...
cyclopseven said…
Ingatan lampau menjadi asas kewujudan manusia. setiap pengalaman yang dilalui merupakan satu pengajaran yang harus ditelusi dengan minda kita. Memori silam sukar dipadam selagi wujudnya minda. selagi ada harapan, selagi itu manusia kekal berjiwa kemanusiaan. Pionopis a.k.a Ustaz Mus'ab bekas rakan sesekolah dan sekelas saya. Nama saya bermula dengan Mah....berketurunan India. Cubalah Ustaz teka siapa saya?
musab leh abdullah said…
if you are the person in my mind right now..and if you really know me..and don't call me Ustaz...just call me mus'ab..kalau tak silap anda adalah Mahendran..ex-pengawas.kisah anda juga telah saya abadikan dlm bloq..rememmber "Starsky and Hutch".anyway terimakasih zz kerana perkenalkan sy ngan dia.

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

Percutian di Kuala Gula Sanctuary Resort

Kali ini my family berkumpul di Kuala Gula Santuary Resort yang terletak di Kuala Gula, Kerian. Perancangan dah dibuat dlm 6 bulan sebelumnya. Booking dilakukan 2 bulan sebelum. Percutian bermula pada 11 Nov hingga 13 Nov 2012. Just 3 hari 2 malam. Cukup la tu kan... Semua ahli keluarga berkumpul di sana. 6 buah resort telah disewa. Resortnya sangat cantik, separuh di darat dan separuh di air/kuala/muara sungai. Boleh park kereta depan resort. Resortnya bersambung. Resort 101 sambung dgn resort 102.
Sebelum memulakan perjalanan ke Kuala Gula, sebahagian family datang berkumpul di rumah aku dulu. Hari Sabtu kami berkumpul. Petang tu sempat jalan-jalan ke Galeri Arkeologi Lenggong. Lain kali aku story pengalaman kat galeri Lenggong ni. Ahad pagi tu, kami pun bergerak walaupun check in kul 2.00pm. Pagi kami dah gerak sebab nak tau jalan. Lepas tu boleh round2 kawasan sekitar. 
Perjalanan dalam 1 jam setengah jer dari KK ke Kuala Gula. Tak susah nak cari tempat ni. Dalam jam 11.00am dah …