Skip to main content

Kerja Separuh Jalan

Banyak kerja aku yang separuh jalan. Entah kenapa susah betul nak siapkan / habiskan. Minat tu datang sekejap saja. Masa tu lah semangat aku pun berkobar-kobar. Sampailah tahap kebosanan atau kehilangan mood melanda, aku pun berhenti buat kerja yang aku tengah buat tu. Kerja separuh jalan aku paling banyak sekali tentulah 'mengarang cerita.' Antara genre yang aku karang separuh jalan ialah citer cinta, citer seram, citer yang aku copy dari cerjang aku, citer kanak-kanak, citer budak prasekolah, cerpen dan nopen. Lebih dari 10 citer yang aku karang tergantung pada 1/4 cerita. Ada tu yang satu muka surat saja. Haiya... teruk betul! 

Selain citer yang tergantung, aku juga ada buat blog yang separuh jalan je. Konon nak update everyday tapi... hampeh. Mula2 jer bersemangat. Dan sekarang aku dah update 1 blog lagi. Blogshop. Bisnes online. Aku dah mula dulu tapi tulah, separuh jalan jer. Harap kali ni aku lebih serius. Sesiapa yang sudi singgah tengok blog aku yg masih dalam proses tu, memang dialu-alukan. Mcm2 Produk 2u.
Bermacam2 produk e-katalog ada dijual di blog ni. Blog e novel 'Secret Admirer' aku pun nampaknya hangat2 tahi ayam je. Dah malas update dah. Hairan bin ajaib. Kemalasan ini menguasai diri. Bila mood blog dah hilang, mood lain plak muncul. Mood karang novel, mood buat ABM, mood main game yg datang bagai angin lalu jer.

Citer pasal ABM ni, masa mula2 beli clip art, bukan main rajin aku buat flash card. Siap la beberapa tema jer. Lepas tu angin nak buat buku lembaran kerja sendiri pulak datang. Hasilnya, separuh jugak yang siap. Sadis. Dan sekarang, folder tu pun aku dah tak jumpa dah. Entah save kat mana. 

Agaknya kalau aku kikis sikap kerja separuh jalan tu, dah senang hidup aku kini. Hahahahahahaha.....




Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…