Skip to main content

Ceasarian Anak Pertama

Telah ditakdirkan aku bersalin secara c-zer. Org lain merasa kesakitan, kemudian baru kena operate coz anak besar dll. Tapi aku, tak sempat rasa sakit. So aku tak tau camner rasa sakit bersalin.
Jam 11.00am, aku disorong masuk ke bilik bedah. Mulutku tak henti berdoa dan baca surah2 dipermudahkan urusan. Sejuk! Bibir menggeletar. Tiga suntikan dikenakan di tulang belakang. Sebentar kemudian doc minta aku angkat kaki kiri. Kebas! Cepat benar ubat bius berjalan.
Kedua tangan aku didepang. Kena cucuk. Perut tak nampak, ditutupi kain. Doc perempuan yg menjalankan pembedahan. Rasa mcm bau hangit menusuk hidung. Pembedahan dah bermula. Aku tak henti berdoa. Bibir terus menggeletar. Sejuk. Jam 11.18am, terasa baby dikeluarkan dr perut. Terdengar nurse or maybe suara dov sebut 'bulatnya'. Bising bilik bedah dgn tangisannya. Dada berdebar. Ok kah baby aku? Sihat? Normal? Jantina? Masa scan, doc ckp maybe baby girl. Aku dah pilih nama. Namun, nama lelaki pun aku dah standby.
Baby masih menangis. Nurse sdg memandikan baby aku. Aku dah tak sabar nak tgk. Doc pulak sibuk menjahit perutku. Prosesnya lebih lama berbanding nak bedah.
Nurse dtg tunjuk jantina baby aku. Lelaki ke perempuan? Soal nurse. Lelaki, jawabku. Nurse senyum lalu bg aku cium baby kat mukanya 2x. Baby yg sdg nangis, terus berhenti menangis bila aku cium. Habis cium, baby menangis kembali. Ajaib kan?
Selesai proses, katil disorong keluar. Aku dibiarkan di dewan menunggu agak lama. Badan aku dipanaskan kembali dgn suatu alat ntah apa nama. Ada mesin yg sdg mengambil bacaan. Pun x tau bacaan apa. Tekanan darah kot. Nurse dtg check tempat tu. Mcm ada sesuatu bila melihat reaksinya. Aku tanya, ada masalah ke? Dia ckp, takder. Lega.
Doc perempuan dtg. Aku dikelilingi sorang doc & 2 org nurse. Doc tekan2 perut aku, keluarkan darah beku. Sepatutnya proses tu dibuat masa dlm bilik bedah. Ntah kenapa kes aku lain pulak. Sakitnya hanya tuhan yg tahu. Ubat kebas dah nak habis masa tu, sbb tu aku dpt rasa nurse tekan perut aku. Aku terpaksa tutup muka dgn kedua belah tgn bg menahan kesakitan. Dorang tak buang habis darah beku masa di bilik bedah. Hurmmm!
Aku disorong ke satu bilik. 2 nurse sdg menanti dgn sorang staf lelaki. Aku dipindahkan ke katil wad dan dipakaikan baju pink. Nurse dr bilik bedah pesan sesuatu ke nurse yg sdg tggu aku tu. Kalau tak silap, kes darah beku.
Aku disorong keluar. Hubby sdg menunggu di situ. Dia senyum (happy dpt baby boy ). Aku nak senyum x mampu. Badan lemah. Aku dihantar ke tingkat 7 wad kenanga 12, katil no 9 diiringi suami.
Bersambung...akan dtg kisah aku lepas habis ubat bius...

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…