Skip to main content

Di Wad, Selepas Bersalin Secara Ceasarian

Aku tak pernah lg masuk wad. So, ini pengalaman aku berada di wad kelas ketiga. Dgr kata aku boleh mohon wad kelas kedua tp aku tak tau prosedurnya.
Kat wad ni ada 4 katil. Semua penuh. Aku tiba jam 1.00 lebih. Nurse pesan minum air putih banyak. Air pun tak bawak, so suami pergi beli kat kedai di tingkat bawah. My sis muncul. Sebentar kemudian, nurse sorong baby. Dorang pun snap pic. Aku nak bangun tgk mmg tak boleh. Kaki masih kebas. So aku tgk wajah baby dlm camera je. Aku dah jd ibu ke??? Terasa bagai mimpi pulak.
Habis waktu melawat, adik2ku blah. Ptg tu, suami aku je yg ada. T/hari waktu lawatan 12.30 - 2.00 ptg. Belah petang pulak 4.30 - 7.00mlm. Lepas habis waktu melawat, 2 org nurse dtg. Sekali lg dorang korek tut utk keluarkan darah beku yg khabarnya bahaya klu dibiarkan. Kali ni sakit kat tempat tu pulak coz ubat bius dah habis. Masa dorang tekan perut, tak sakit sgt. Dorang pun terkejut bila aku ckp yg aku sakit dorang korek berbanding tekan perut. Lama jugak la proses nak buang darah beku tu hingga aku again tutup muka tahan kesakitan.
Dlm tempoh 6 jam aku x boleh makan, just minum air putih je bg mengelakkan aku demam. Aku pulak tak biasa minum air putih kecuali lepas makan sesuatu. Tgk plastik air kencing, nurse dah tau aku kurang minum.
Malam, nurse paksa aku mengereng utk susu baby. Sakit nyut2 tempat operate tu. Tp aku terpaksa tahan demi baby. Mlm tu jugak 1st time aku tgk baby bukak mata. Happy sesangat. Selesai menyusu, nurse ambik baby utk dijaga. Aku disuruh berehat. Mlm tu terasa berlalu panjang. Badan dah rasa tak sedap. Jam 5pg nurse dtg bg ubat dan ambik suhu. Aku demam so kena mkn ubat.
Jam 8.00am, doc dth check. Ok semua. Katanya, esok baru aku boleh keluar kalau tak ada masalah. Kalau bersalin normal, aku dah boleh keluar. Tp c-zer, aku kena tahan lg semalam. Aku tak perlu dimasukkan air lg so botol air boleh tanggal. Tiub kencing pun dah boleh tanggal. Nurse pesan suruh ke tandas. Mak ai, nak bangun pun seksa, camner nak jln ke tandas???
Baby dihantar lepas dimandikan dan dicucuk kat tgn. So, aku menyusu baby je sepanjang hari. Petang tu, aku cuba bangun. Gagal. Cuba lg. Berjaya bangun. Tapi nak turun dr katil tak lepas. Time melawat, mak & family kakak aku dtg. Kak long bawak nasi putih & ikan talang masin. Berselera aku makan. Perut mmg kosong masa tu. Hosp ada sedia makanan, tp tak sesuai utk org bersalin.
Dorang tegur aku coz tak pakai stokin dan x bawak minyak panas. Aku ni pun satu, kalau nurse tak pesan, aku tak buat. Mujur dorang bawak stoking. Minyak panas pakai minyak telon je. Aku jugak tak bawak termos, cawan, sudu & pinggan. Tak tau pulak semua tu kena bawak. Mak cakap dia ada kirim brg2 tu semua, tp my sis lupa nak bg. Huhu...suami beli termos kat kedai bawah. Dah la mahal tp tak elok. Sdgkan mak dah pesan aku kena minum air suam, ni aku bantai air mineral jer. Huhu...tak reti coz xder pengalaman.
Lepas my family balik, nurse suruh aku ke tandas. Mcm siput aku berjalan. Berjaya jugak aku ke tandas. Kalau tak kencing, tu tandanya ada problem. Nasib baik aku ok.
Malam tu aku jaga baby sepenuhnya. Mujur ada adik kpd penghuni katil sebelah. Dia banyak bantu aku ambik itu ini. Pengajaran ; kalau bersalin c-zer, bawak peneman. Senang sikit kerja. Suami tak boleh teman. Kalau tdk, sonang keje aku. Malam tu jugak 1st time tukar lampin baby & tgk baby senyum dlm tidur. Matanya bukak lebih lama dlm keadaan gelap/kurang cahaya.
Sdg aku henjut baby atas riba, nurse sindir. Katanya nanti baby dpt gegaran otak. Dia suruh aku susu baby. Baru aku nak tgk wjh baby sambil sembang dgnnya, dah kena sound.
Pg tu, doc dtg check tempat operate. Dia tarik buang pelekat dan sembur sesuatu di tempat tu. Katanya aku dah boleh mandi dgn air suam. Aku boleh keluar belah ptg klu xder masalah. Well, aku dah tak sabar nak keluar. Aku tak tahan lg dicucuk di tgn dan peha, masuk ubat itu ini. Sakit. Huhu...
Mujur lewat ptg tu aku boleh keluar. Dah hari ke 3, sakit makin berkurang tak spt semlm. Jln pun lbh steady. Trauma madih terasa...
Dan kini sudah bulan berlalu... Inilah my baby boy, my love, my hero, my big bos... UMAR ZIYAD

Comments

Popular posts from this blog

Pengembalian Lebihan Caruman KWSP

Ke KWSP semalam. Hantar borang KWSP 14 untuk permohonan pengembalian lebihan caruman KWSP tahun lepas. Kat borang tu ada note : permohonan boleh buat dalam tempoh 2 tahun. Nasib baik penyata KWSP rumah. Baru aku perasan ada lebihan caruman 2 bulan tahun lepas. Dah genap setahun pun. Kalau lebih dari 2 tahun, aku pun tak pasti apa yang akan jadi dgn duit yang tersimpan tu. 
Sebenarnya tahun lepas aku dah keluarkan duit KWSP dua kali. Kali pertama atas nama permohonan pengeluaran untuk beli rumah. So, dapat keluarkan separuh. Dua bulan kemudian, aku keluarkan lagi lepas dapat surat Pemberian Taraf Berpencen (PTB). Belum kerani setel pemberhentian potongan KWSP dalam slip gaji, aku dah keluarkan. Terdesak masa tu sebab baru masuk rumah. Banyak duit nak pakai. Pasang gril, awning, lawyer, perabot dan macam2 urusan lagilah untuk masuk rumah baru ni. Yang beli rumah tu tahulah kos nak masuk rumah. 
Dipendekkan cerita, selepas dapat surat PTB & selepas keluarkan duit, dalam slip gaji pe…

Cara Buka Akaun Perniagaan Maybank

Awal tahun ni me n hubby sibuk urus buka akaun perniagaan iaitu akaun semasa di Maybank.Sebelum tu try nak buka akaun CIMB tp banyak prosedur wpun deposit awal 1k je. Dgn maybank kena 2k.Mula2 mintak borang dulu kat kaunter cakap nak buka ak perniagaan. Dorang bg sekeping kad. Dalam tu perlu isi nama perniagaan, pemilik, no pendaftaran ssm dan rujukan. Rujukan atau introducer ni kena cari syarikat yg dah ada akaun semasa dgn maybank. Mujur ada kawan yg dah ada akaun semasa. Lepas isi semua hantar balik ke maybank. Bawak sekali salinan sijil pendaftaran ssm, cop syarikat, salinan ic pemilik. Duit 2k tak payah lg sbb maybank nak buat carian dulu..tgk sama ada bisnes kita ni wujud dan ok ke tak. Tempoh masa diambil dlm seminggu and than dorang call utk urusan pembukaan. Masa tu standby duit 2k. Cop syarikat kena bawak selalu. Dah selesai baru kita boleh mohon maybank2u. Tu pun lepas dorang update. Me and hubby dtg keesokan hari utk mohon maybank2u. Kali pertama dtg lupa bawak cop so kena…

PERCUTIAN ATAS KAPAL - STAR CRUISE LIBRA

Alkisahnya, 1-2 Dec yg lalu, weolls FZ telah menghabiskan cuti 2h 1m atas kapal mewar Star Cruise Libra.
Dah lama plan nak ke sini, dalam 2 tahun lepas. asyik tergendala sebab ada yang nak pakej ke Krabi Phuket dan ada yang nak try semalam jer.
Akhirnya kami pakat pilih untuk rasa pengalaman semalam bermalam di atas kapal tengah laut. Sebulan sebelum (atau lebih, aku pun dah tak ingat), iolls pun survey2 la harga dan blog pengalaman mereka yang pernah ambil pakej ni.
Ada dua cara booking : online terus ke website star cruise atau by agen.
Aku try book utk my fmly tiga beranak dulu. Alhamdulillah, 3 orang RM770 (tak masuk cukai atas kapal RM50 sekepala). RM770 tu untuk 2 dewasa dan 1 kanak2 3 tahun. Pakej termasuk makan, kabin inside room (tak der tingkap).
Acu nak book untuk warga FZ yg lain, katanya dah penuh. Gabra aku dibuatnya. Biasa bercuti ramai2. Ni takkan kami 3 beranak jer?
Aku pun try contact agen. Katanya masih ada kekosongan. Tapi harganya lebih mahal RM50/kepala. Terpaksa…